Ευρωεκλογές 2019: Η τελευταία ευκαιρία για μια ανθρώπινη Ευρώπη

Πρώτη Δημοσίευση: 14/04/2019 14:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 14/04/2019 14:39
Συνέντευξη τύπου χθες στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στην Καλαμάτα
 
Με αφορμή την ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την ερχόμενη Πέμπτη 18 Απριλίου στην Καλαμάτα, στο κλειστό γήπεδο της Παραλίας, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες στα γραφεία του κόμματος, αναφέρθηκε στο διακύβευμα της επίσκεψης που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.
Ανοίγοντας την εκδήλωση η συντονίστρια της Ν.Ε. Μ. Βεργινάδη μιλώντας για την Προοδευτική Συμμαχία, σημείωσε ότι "είναι μια απάντηση στην άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη αλλά και ως ανάγκη να κατατεθεί μια εναλλακτική πρόταση, εγκαταλείποντας τις πολιτικές της ακραίας λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού".
Στη συνέχεια, η Θεοδ. Φλώρου, διάβασε δήλωση του υπουργού Εξωτερικών και βουλευτή Μεσσηνίας Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορούσε να παρευρεθεί στη συνέντευξη τύπου. Ο υπουργός στη γραπτή του παρέμβαση, χαρακτήρισε ως ένα σταυροδρόμι τις ευρωεκλογές μια και, ίσως, είναι η τελευταία ευκαιρία για μια Ευρώπη καλύτερη, πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική και πιο αλληλέγγυα.
Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να ανταποκριθεί η Ευρώπη θετικά στις ανάγκες διαβίωσης των πολιτών της μια και οι πολιτικές λιτότητας και αντίστροφης ανακατανομής του πλούτου που εφαρμόστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες σε συνδυασμό με την αδυναμία προσαρμογής του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, ήταν οι αιτίες που οδήγησαν την άνοδο της Ακροδεξιάς σε πολλές χώρες της Ευρώπης.   
Η βουλευτής Μεσσηνίας Γ. Κοζομπόλη - Αμανατίδη σχολίασε, ότι μέχρι πρότινος οι ευρωεκλογές χαρακτηρίζονταν από τη διάθεση των πολιτών για "χαλαρή ψήφο". Αυτό όμως δεν ισχύει για τις επερχόμενες, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ και αρκετό διάστημα έχασε το βηματισμό της, από τη στιγμή που οι αριθμοί, η οικονομία και οι πολιτικές λιτότητας κυριάρχησαν έναντι των πολιτών, θέτοντας τις προτεραιότητές τους εκτός των προγραμμάτων της. Αποτέλεσμα της παραπάνω λογικής ήταν να βρουν πρόσφορο έδαφος οι ακροδεξιές αντιλήψεις.
Η κα Κοζομπόλη σχολίασε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βαδίσει και πάλι στο δρόμο της Δημοκρατίας και να φέρει στο προσκήνιο ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα θέτει ως προτεραιότητες την ευημερία των πολιτών της.
Τέλος, ο βουλευτής Π. Κωνσταντινέας είπε, ότι το άνοιγμα που γίνεται προς το προοδευτικό κίνημα  είναι η καλύτερη απάντηση ενάντια στην ακραία ρητορική. "Είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν απέναντι στην Ακροδεξιά και στο διχαστικό λόγο, από αυτά που μας χωρίζουν", σχολίασε.
Σε ερώτηση του "Θ" για τη στάση του ΚΙΝ.ΑΛ. και της προέδρου του Φώφης Γεννηματά, ο κ. Κωνσταντινέας υποστήριξε ότι θα πρέπει ο συγκεκριμένος χώρος να αποφασίσει με ποιους θα προχωρήσει μπροστά και ποιους θα αφήσει πίσω. "Θέλουν ένα αριστερό προοδευτικό μέτωπο ή πολιτικές ενός άκρατου νεοφιλευθερισμού, ο οποίος οδηγεί την Ευρώπη σε…σκοτεινά μονοπάτια", αναρωτήθηκε.  
 
 
Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις