Ζούμε μαζί…

Πρώτη Δημοσίευση: 08/02/2018 19:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 08/02/2018 19:58
«Οι τροφές μας τελείωσαν. Όποιος μπορεί να βοηθήσει με τροφές -μακαρόνια, ρύζι, κονσέρβες-, μπορεί να τις παραδώσει στα γραφεία του ΦΟΚ, οδός Μακεδονίας και Νέδοντος (δίπλα από τη γέφυρα), κάθε Τρίτη και Πέμπτη 10.00 π.μ.-12.00 μ.» αναφέρει η αγωνιώδης έκκληση που δεν είναι η πρώτη φορά που απευθύνει ο Φιλοζωικός Καλαμάτας.
 
Οι ανάγκες για τα αδέσποτα είναι πραγματικά υπέρογκες καθημερινά, αλλά ευτυχώς ο κόσμος ανταποκρίνεται τις περισσότερες φορές. Και όχι μόνο με τροφές, αλλά και με εθελοντική εργασία και προσφορά/συμμετοχή σε ό,τι υπάρχει ανάγκη.
 
Προσωπικά, κάτι άλλο που μου αρέσει είναι ότι διαπιστώνω πως το στερεότυπο της ηλικιωμένης κυρίας που φροντίζει γάτες ή του ευαίσθητου κοριτσιού που χαϊδεύει και ταΐζει αδέσποτους σκύλους, έχει ξεπεραστεί.
 
Ενεργή είναι η συμμετοχή μικρών και μεγάλων, γυναικών, αλλά και ανδρών, που δείχνουν εμπράκτως τη φιλοζωία τους, π.χ. κουβαλώντας μια σακουλίτσα αποφάγια ή μοιράζοντας κονσέρβες και κροκέτες στη γειτονιά.
 
Με ανταπόδοση ένα βλέμμα ευγνωμοσύνης, το χαρούμενο κούνημα της ουράς και το γουργούρισμα, αλλά κυρίως με ένα ανεκτίμητο αίσθημα εσωτερικής πληρότητας που συνεπάγεται μια ανιδιοτελής πράξη καλοσύνης και αλληλεγγύης προς αυτά τα πλάσματα, που είναι πιο όμοια απ’ ό,τι διαφέρουν από εμάς. 
 
***
Στην οδό Ηρώων –όπως ανέφερε και το ρεπορτάζ του «Θάρρους»- έχει μεταφερθεί πλέον το πρόβλημα με τα… φασαριόζικα αδέσποτα της πόλης,  καθώς έχει οίστρο μια σκυλίτσα της παρέας, που προσελκύει και άλλα αρσενικά, ανεβάζοντας την ένταση και την επιθετικότητα.
 
Πολλοί καταφεύγουν στο Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας ζητώντας να δώσει λύση, αλλά η αλήθεια είναι ότι την ευθύνη έχουν οι κατά τόπους Δήμοι. Σε αυτόν της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, όμως, η απόφαση να ανατεθεί το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων την τελευταία διετία σε ιδιώτες αντί στον ΦΟΚ -ο οποίος παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να βοηθάει και πολύ πέραν των δυνατοτήτων του- είχε ως συνέπεια πενιχρά αποτελέσματα, κυρίως στο νευραλγικό τομέα των στειρώσεων, οδηγώντας έτσι σε… baby boom.
 
***
 
Η 5η πανελλήνια διαμαρτυρία για Όλα τα Ζώα, διαβάζω στο www.zoosos.gr, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Μαρτίου στην Αθήνα (έξω από το σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι, στη 1 μ.μ.) και δεν αφορά μόνο στην αναίτια κακοποίηση ή παραμέληση των ζώων συντροφιάς, αλλά επιδιώκει να σταματήσει την εκμετάλλευση και σφαγή των ζώων που προορίζονται για διατροφή, ένδυση-υπόδηση κ.τ.λ.
 
 
Ουτοπικό; Μάλλον. Αλλά ας υπάρχει, έστω και ως μακρινό όνειρο… Εσείς ποιον κόσμο ονειρεύεστε, στ’ αλήθεια;
 
 
****
Η φωτογραφία τραβήχτηκε το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια αγώνα τοπικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, με τα δύο νεαρά μεγαλόσωμα αδεσποτάκια του γηπέδου «Γ. Λουκαρέας» να είναι ευπρόσδεκτα στις κερκίδες ανάμεσα στους θεατές, ενσαρκώνοντας το Ζούμε Μαζί…Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις