Ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών για να μη μπει λουκέτο στη «Μπουκαδούρα»

Πρώτη Δημοσίευση: 19/06/2019 14:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 19/06/2019 14:10
Ένα από τα πιο ξεχωριστά μαγαζιά της Καλαμάτας, λόγω ύφους, κατάφερε να είναι τα τελευταία χρόνια η «Μπουκαδούρα», ένας χώρος που έχει φιλοξενήσει δεκάδες εκδηλώσεις πολιτισμού, καθώς και πολλούς γονείς, αφού στο σημείο υπάρχει μια ασφαλής παιδική χαρά.
Όπως, όμως, όλα δείχνουν, η «Μπουκαδούρα» περνά στην ιστορία, αφού έπειτα από έγγραφο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας που έλαβε η ιδιοκτήτρια του καταστήματος, Τζίνα Πετροπούλου, πρέπει έως τις 30 Ιουνίου να παραδώσει το χώρο, προκειμένου σε αυτόν να στεγαστούν υπηρεσίες του Λιμεναρχείου Καλαμάτας.
Από την πρώτη στιγμή το κλείσιμο της «Μπουκαδούρας» προκάλεσε αντιδράσεις και, μάλιστα, στο διαδίκτυο γίνεται ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών, προκειμένου ο χώρος να μην αλλάξει χρήση, αν κι αυτό θεωρείται ανέφικτο, κάτι που πλέον και η ενοικιάστρια, με δυσκολία έστω, έχει αποδεχτεί.
Το «Θάρρος» βρέθηκε χθες στην «Μπουκαδούρα» και μίλησε με την κα Τζίνα Πετρόπουλου για την ιστορία του καταστήματος, τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και την απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου να μην ξαναβγάλει το συγκεκριμένο χώρο σε δημοπρασία.
Όπως μας είπε η κα Πετροπούλου, πήρε το κατάστημα έπειτα από διαγωνισμό το 2015, με το μίσθωμα να ανέρχεται στα 490 ευρώ συν 120 ευρώ για τον εξωτερικό χώρο, σύνολο δηλαδή 610 ευρώ μηνιαίως.
Όταν, δε, παρέλαβε το χώρο, αυτός ήταν λεηλατημένος και θύμιζε ερείπιο, ενώ ζούσαν ποντίκια και κυριαρχούσε βρωμιά. Τότε, διέθεσε πάνω από 25.000 ευρώ προκειμένου να τον φέρει στη σημερινή του μορφή.
Η κα Πετροπούλου πρόσθεσε ότι το συμβόλαιο που υπέγραψε τότε ήταν κακό για την ίδια, με τους όρους να είναι υπέρ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, όμως επειδή είχε σχέδια για το χώρο, το υπέγραψε.
Βέβαια, στο μυαλό της είχε ότι όταν θα έβγαινε ξανά σε δημοπρασία, αυτή θα είχε τη δυνατότητα να το «χτυπήσει» και να συνεχίσει να το λειτουργεί, ή αν όχι η ίδια, όποιος κέρδιζε τη δημοπρασία, κάτι βέβαια που δεν έγινε.
Κλείνοντας η κα Πετροπούλου μάς είπε ότι η ίδια έχει πάρει πλέον απόφαση ότι θα αφήσει το χώρο. Αυτό που φοβάται- και δε θέλει για το καλό της περιοχής- είναι μην ερημώσει ξανά.
 
Σαράντος Μαρινάκης
Το «Θάρρος» μίλησε και με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, Σαράντο Μαρινάκη, για το όλο ζήτημα. Όπως μας είπε, λοιπόν, το συμβόλαιο που υπέγραψε η κα Πετροπούλου, όπως και η όλη διαδικασία, είναι αυτή που ορίζεται για τα δημόσια κτήρια και τον τρόπο διάθεσής τους. Ειδικότερα, αυτά μπορούν να μισθωθούν είτε απευθείας σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή οργανισμούς Τ.Α. (όπως γίνεται με το ΚΕΠ που θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο ίδιο κτήριο), είτε με απευθείας παραχώρηση/ εφαρμογή νομοθεσίας για το Λιμεναρχείο, ενώ αν δε συμβεί κάτι από τα παραπάνω, γίνεται πλειοδοτικός διαγωνισμός, κάτι που γινόταν μέχρι σήμερα για τα καταστήματα του ισογείου, όπως δηλαδή και της «Μπουκαδούρας».
Όμως, η κατάσταση που επικρατεί στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας, με τους υπαλλήλους να έχουν φτάσει τους 75, έχει ως αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται σωστά οι ανάγκες. Επιπρόσθετα, στο κτήριο που στεγάζεται το Λιμεναρχείο δεν υπάρχει πρόσβαση ΑμεΑ.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το Λιμεναρχείο Καλαμάτας ζήτησε χώρο από το Λιμενικό Ταμείο, με το δεύτερο να είναι υποχρεωμένο να του εξασφαλίσει για την εύρυθμη λειτουργία του λιμένα.
Επειδή, λοιπόν, στο συγκεκριμένο κατάστημα ο χρόνος μίσθωσης ολοκληρώνεται, δε θα βγει ξανά σε δημοπρασία και θα δοθεί στο Λιμεναρχείο.
Κλείνοντας δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δε θέλει να διώχνει οποιονδήποτε επαγγελματία ούτε να έρχεται σε κόντρες μαζί τους, αλλά κάνει αυτό που ορίζει η νομοθεσία και στη συγκεκριμένη περίπτωση το Λιμεναρχείο προηγείται όλων των ενδιαφερομένων για τη χρήση του χώρου.

Του Παναγιώτη ΜπαμπαρούτσηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις