Ημερίδα για την κρουαζιέρα παρουσία ταμείων Πύλου και Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 10/11/2017 14:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 10/11/2017 14:11
Κάθε λιμάνι και… καημός
 
Δύο διαφορετικά συστήματα για τη βέλτιστη κατανομή θέσεων των κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια παρουσιάστηκαν προχθές στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο ημερίδας για το Berth Allocation που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα ΛΛΠΝΕ, Χρήστου Λαμπρίδη και υπηρεσιακών παραγόντων από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι η Γενική Γραμματεία Λιμένων έχει καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες για την καταγραφή όλων των λιμανιών της χώρας, μικρών και μεγάλων, με όλα τα χαρακτηριστικά τους.
Σημείωσε, επίσης, τη μεγάλη σημασία των λιμανιών για την τοπική ανάπτυξη και την εθνική οικονομία και ιδιαίτερα τόνισε τις προσπάθειες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να ενισχυθεί ο τομέας της κρουαζιέρας, με συναντήσεις και παρεμβάσεις σε συναρμόδια υπουργεία.
Σημείωσε ακόμα ότι το υπουργείο παραμένει ανοικτό και περιμένει από τις εταιρείες κρουαζιέρας προτάσεις για την αξιοποίηση και αναβάθμιση λιμανιών και λιμενικών εγκαταστάσεων που τις ενδιαφέρουν.
Επισημάνθηκε, πάντως, ότι κάθε λιμάνι έχει τις ιδιαιτερότητές του, οπότε δεν μπορεί να υπάρχει το ίδιο σύστημα προσδιορισμού θέσεων για όλα τα λιμάνια, γιατί κάθε λιμάνι έχει τις δικές του προτεραιότητες.
Ωστόσο, τονίστηκε ότι έχει σημασία η διερεύνηση της ύπαρξης συστήματος berth allocation σε εθνικό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν και οι εταιρείες κρουαζιέρας να έχουν ανά πάσα στιγμή μια εικόνα του προγραμματισμού και μια ευελιξία επιλογής προορισμών. Ταυτοχρόνως οι ΦΔΛ και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να έχουν τη χωρική και χρονική δυνατότητα να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους επιβάτες της κρουαζιέρας.
Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα να ανοίξει η διαδικασία διαβούλευσης για την επικαιροποίηση του Γενικού Κανονισμού Λιμένα, αλλά και των Ειδικών Κανονισμών, καθώς είναι παλιοί και οι ανάγκες πλέον στα λιμάνια έχουν αλλάξει. Οι εκπρόσωποι των λιμανιών αναφέρθηκαν, επίσης, στις ελλείψεις προσωπικού, θέμα το οποίο ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε να εξετάσει με τα συναρμόδια υπουργεία.
Στην ημερίδα, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Φορέων Διαχείρισης Λιμένων Πύλου και Καλαμάτας, όπως και εκπρόσωποι της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας και της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης.


Προσθήκη νέου σχολίου

CAPTCHA
Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο ή γραμμένα με greeklish ή δεν θα δημοσιεύονται. Συμπληρώστε τον αριθμό της εικόνας. Αυτή η ερώτηση γίνεται για να διαπιστωθεί εάν είστε άνθρωπος ή όχι και για την αποτροπή αυτοματοποιημένων υποβολών spam.

Σχετικές Ειδήσεις