Η «ΜΟΛΑΚ» Κοζάνης λειτουργεί, της Καλαμάτας όχι

Πρώτη Δημοσίευση: 16/07/2017 09:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 16/07/2017 09:40
Στις 5 Ιουλίου έγιναν τα εγκαίνια της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ο.Δ.Σ.Α.) όπως την ονόμασαν. 
Από τις φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο φαίνεται πως η λογική της επεξεργασίας – όπως σε όλες τις μονάδες που δε χρησιμοποιούν καύση – είναι αντίστοιχη με αυτήν της «δικής» μας ΜΟΛΑΚ. Δηλαδή, διαχωρισμός των απορριμμάτων, ανάκτηση των υλικών που ξαναχρησιμοποιούνται (μέταλλα, γυαλί, πλαστικά), απομάκρυνση των αδρανών για ταφή σε ΧΥΤΥ, κομποστοποίηση των ζυμώσιμων. 
Η μονάδα είχε προϋπολογισμό 48 εκ. ευρώ, τα μισά από τα οποία προήλθαν από το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης και από χαμηλότοκο δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το κράτος δε, θα επιδοτήσει τη λειτουργία της μονάδας για δύο χρόνια. Το έργο κατασκευάστηκε από την ΗΛΕΚΤΩΡ του Ομίλου Μπόμπολα – την εταιρεία που έχει αναλάβει την επεξεργασία των απορριμμάτων μας στη Μαραθόλακκα. 
Ο δήμαρχος κ. Νίκας προσεκλήθη και παραβρέθηκε στα εγκαίνια της μονάδας. Στον τοπικό Τύπο στη συνέχεια δήλωσε πως έπειτα από αυτά που είδε «ντρέπεται για μας». Για ποιον ντρέπεται; Ποιος ΔΕ λειτουργεί τη δική μας ΜΟΛΑΚ; Θα πρέπει, λοιπόν, να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τους συνδημότες μας, για το τι είδε. Και να δικαιολογήσει στη συνέχεια, γιατί πεισματικά και παρά τις αρχικές του εξαγγελίες κρατά κλειστή τη δική μας μονάδα; 
Μπάμπης Κάρβελης 
 
Υ.Γ. Με την ευκαιρία και με αφορμή κάποια σχετικά πρόσφατα σχόλια στον τοπικό Τύπο. Ο Δήμος ΔΕΝ έκανε αναγκαστική απαλλοτρίωση για να φτιάξει το Βιολογικό και τη ΜΟΛΑΚ, ΔΕΝ πήγε με το ζόρι. Ζήτησε προσφορές και καλοπλήρωσε το «βάλτο» - κάποιοι, δε, που διαμαρτύρονται σήμερα, είχαν καλοπουλήσει τότε. 
 


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις