Η Δικαιοσύνη συναντά την Εκπαίδευση για τους ανήλικους της Μεσσηνίας

Πρώτη Δημοσίευση: 08/04/2019 08:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 08/04/2019 08:50
Με μια συνάντηση με όλους τους Διευθυντές των σχολείων της Μεσσηνίας, ξεκινάει και πρακτικά από σήμερα η υλοποίηση της πρωτοβουλίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας για τους ανήλικους.
Η κίνηση αυτή έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας Σοφία Γκουγκουλιάνα, η οποία πραγματοποίησε επαφές με φορείς της περιοχής μας για ζητήματα που αφορούν ανηλίκους και εφήβους, είτε βρίσκονται στο ρόλο του θύτη, είτε του θύματος.
 
Τμήμα Ανηλίκων
Σε συνέχεια, λοιπόν, των κινήσεων αυτών, σήμερα το πρωί στο αμφιθέατρο της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας, έχουν κληθεί οι Διευθυντές όλων των σχολείων. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν και θα μιλήσουν η Εισαγγελέας Πρωτοδικών κα Γκουγκουλιάνα, η εφέτης και πρόεδρος της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Βασιλική Ταφύλη, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης, η Επιμελήτρια Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Αγγελική Ρουμελιώτου – Πούπουζα, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Δ. Οικονομόπουλος και οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.
Στη συνάντηση πρόκειται να αναλυθούν ζητήματα που αφορούν την σύγχρονη μορφή παραβατικότητας, την παραβατικότητα ανηλίκων εντός και εκτός σχολείου, το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα, πως αυτή πρέπει να διαχειρίζεται από το σχολικό περιβάλλον του παιδιού, αλά και πως πρέπει να κινηθεί ένας εκπαιδευτικός σε μια τέτοια περίπτωση. Παράλληλα,  θα δοθεί έμφαση όχι μόνο στον ανήλικο θύτη, αλλά και στο ανήλικο θύμα, είτε από το σχολικό του περιβάλλον, είτε σε ζητήματα κακοποίησης από το οικογενειακό του περιβάλλον ή τρίτους.
Ένα δε σοβαρό θέμα που αναμένεται να τεθεί από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλή Ξηρογιάννη, είναι η αναγκαιότητα ίδρυσης στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, ειδικού Τμήματος Ανηλίκων, το οποίο θα έχει συνεχή λειτουργία και θα χειρίζεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες καταγγελίες και υποθέσεις που αφορούν ανηλίκους.
 
Αναμορφωτικό μέτρο
Στο μεταξύ, άλλη μια πρωτοβουλία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών που αφορά τους ανήλικους είναι η ενεργοποίηση του άρθρου 45α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Σύμφωνα με την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, όταν για παράδειγμα ένας ανήλικος υποπέσει σε παράβαση του ΚΟΚ, μετά το σχηματισμό δικογραφίας από την Αστυνομία και την ενημέρωση της Εισαγγελίας, αφήνεται ελεύθερος και ορίζεται ακρόαση του ενώπιων της Εισαγγελέως, μαζί με κάποιον από τους γονείς.
Σε αυτή την ακρόαση θα κρίνεται η προσωπικότητα του ανήλικου, οι μαθησιακές του επιδόσεις, κι αν πρόκειται για ένα παιδί που δεν έχει παρουσιάσει παραβατική συμπεριφορά.
Τότε, η Εισαγγελέας θα απέχει από την άσκηση ποινικής δίωξης και θα ορίζει αναμορφωτικό μέτρο. Ή ένα από αυτά που ορίζει ο νόμος ή την καταβολή ενός ποσού, το οποίο θα κατευθύνεται στην Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων Μεσσηνίας, προκειμένου να καλύπτονται έξοδα της κοινωφελούς εργασίας που ορίζεται σε άλλους ανηλίκους, όπως παροχή υλικών, γάντια κ.λπ. Το αναμορφωτικό μέτρο θα στοχεύει στο να συνειδητοποιήσει ο ανήλικος πως δεν έχει περιθώριο επανάληψης της συμπεριφοράς του.
Αν ο ανήλικος συμμορφωθεί με τα μέτρα και τις υποχρεώσεις που του επιβλήθηκαν, ο Εισαγγελέας θέτει την υπόθεση στο αρχείο. Σε αντίθετη περίπτωση ο εισαγγελέας κινεί την ποινική δίωξη εναντίον του ανηλίκου.

Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις