Η καθίζηση στις τιμές του ελαιολάδου έφερε "πονοκέφαλο" στην Ευρώπη

Πρώτη Δημοσίευση: 08/05/2019 19:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 08/05/2019 19:02
Στη σύσταση ενός σύνθετου μηχανισμού παρακολούθησης της αγοράς ελαιολάδου προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα παραγωγικά κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως αποκαλύπτει, μιλώντας αποκλειστικά στη Μαρία Αντωνίου και στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο αναπληρωτής διευθυντής της Κομισιόν για τον τομέα, Μιγκέλ Γκαρσία Ναβάρρο.
Το ανεξήγητο οικονομικό φαινόμενο που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στην αγορά του προϊόντος, σύμφωνα με τους αναλυτές του κλάδου, δεν ακολουθεί τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.
Οι τιμές παραγωγού, κυρίως σε Ισπανία και Ελλάδα, έχουν υποστεί σημαντική καθίζηση, η οποία μάλιστα, ακόμα και μετά το Πάσχα των Καθολικών παραμένει καθηλωμένη κατά μέσο όρο στα 2,60 ευρώ/κιλό για το έξτρα παρθένο.
Η μειωμένη παγκόσμια παραγωγή κατά 5%, καθώς και οι μειώσεις στα ελαιοπαραγωγικά κράτη της Μεσογείου, Ελλάδα (-42%), Ιταλία (-59%) και Πορτογαλία (-20%), δεν κατορθώνουν να αντισταθμιστούν από την ισπανική αύξηση της παραγωγής κατά 38%, η οποία σηκώνει τη συνολική παραγωγή της Ε.Ε. κατά περίπου 2%, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, όπως αποτυπώνονται σε πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πρόκειται για ένα προϊόν που εμφανίζει αυξημένη ζήτηση παγκοσμίως, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν δικαιολογημένη μία αύξηση των τιμών και όχι υποχώρηση, όπως επικρατεί το τελευταίο διάστημα.
 
Με κινητοποιήσεις απειλούν οι Ισπανοί καλλιεργητές
Τα δεδομένα αυτά έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από παραγωγούς και αγροτικές οργανώσεις της Ισπανίας, οι οποίοι μάλιστα απειλούν με κινητοποιήσεις, εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των συμπεριφορών της αγοράς, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι εφαρμόζονται συστηματικά αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Βέβαια, για την Ελλάδα η εικόνα αυτή είναι ακόμη χειρότερη, καθώς οι μέσες αυτές τιμές συμβαδίζουν και με τεράστια πτώση της παραγωγής, συρρικνώνοντας σημαντικά το εισόδημα του Έλληνα παραγωγού.
Ο κ. Ναβάρρο, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην «ΥΧ», αποκάλυψε ότι στις προθέσεις της Κομισιόν είναι τις επόμενες εβδομάδες να τεθούν τα θεμέλια για ένα σύνθετο μηχανισμό παρακολούθησης της αγοράς ελαιολάδου στα παραγωγικά κράτη-μέλη.
 
Monitoring της αγοράς ετοιμάζει η Ε.Ε.
Οι συμπεριφορές αυτές απασχόλησαν σε ανώτερο επίπεδο την Ε.Ε., μετά και τις πιέσεις που ασκήθηκαν προς τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο τόσο από κράτη-μέλη όσο και από ευρωβουλευτές, με την Ισπανία μάλιστα να ζητά ακόμη και εφαρμογή του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Έπειτα από πρόσφατη συνεδρίαση της Κομισιόν και απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο Φιλ Χόγκαν, επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας για την παρακολούθηση της πορείας της αγοράς ελαιολάδου σε επίπεδο κρατών-μελών. «Παρόλο που δεν υπάρχουν ιδιαίτερα σημάδια διατάραξης των συνθηκών της αγοράς σε επίπεδο Ε.Ε., υπάρχουν αντικρουόμενα μηνύματα από τα ελαιοπαραγωγικά κράτη-μέλη σε ό,τι αφορά τους όγκους και τις τιμές. Το τμήμα μου θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε επίπεδο κράτους-μέλους για τις επόμενες εβδομάδες», επισήμανε σε δήλωσή του.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις