Η Καλαμάτα έκανε πράξη το Be Active… (φωτογραφίες)

Πρώτη Δημοσίευση: 08/10/2017 17:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2017 17:05
Με μεγάλη επιτυχία και εκατοντάδες παιδιά υλοποιήθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα άθλησης για όλους, παρουσία του ΓΓΑ Ι. Συναδινού
 

 
Με σύνθημα «ο αθλητισμός κοινωνικό αγαθό χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις» υλοποιήθηκε χθες στο Κλειστό της Παραλίας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Be Active. Ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη και σημαντική διοργάνωση στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες παιδιά τοπικών συλλόγων, όχι κατά τα συνήθη πρότυπα άθλησης, αλλά μπαίνοντας στη θέση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και δοκιμάζοντας ατομικά και ομαδικά αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων. Έτσι, το μήνυμα ήταν διπλό, εκτός από τα οφέλη της άθλησης στην καθημερινή μας ποιότητα ζωή, βιωματική σύνδεση με τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες και κατανόηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.  
Το πρόγραμμα περιλάμβανε αγώνες επίδειξης γκολ μπολ, βόλεϊ καθισμένων, μπότσια, δρόμο ταχύτητας τυφλών με συνοδό (κλειστά μάτια με μαντίλι για τα παιδιά και συμμετοχή των αθλητών ΑμΕΑ του συλλόγου Διαφοροζώ) και δρόμος με ακινητοποιημένο χέρι (με ταινία), ρίψεις από κάθισμα, πινγκ πονγκ, μπάσκετ και τένις με αμαξίδιο.
Συμμετείχαν οι σύλλογοι Ακρίτας Καλαμάτας-τμήμα στίβου (ο πρόεδρος Πέτρος Παπαδόπουλος ήταν ο εμπνευστής της υλοποίησης του προγράμματος στην Καλαμάτα και επικεφαλής οργανωτικής επιτροπής), ο ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, η Καλαμάτα ’80 μπάσκετ και βόλεϊ, Ίκαρος-γυμναστική, το Ειδικό Σχολείο, το ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας και ο Αθλητικός Σύλλογος ΑμΕΑ Διαφοροζώ με αθλητές του και τον πρόεδρό του, Γιώργο Λαζαρίδη, ο οποίος είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στο τένις με αμαξίδιο.
 
Συναδινός:
 
Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε από τις κερκίδες, ανάμεσα σε εκατοντάδες κόσμου, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του: «Το πρόγραμμα Be Active είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο εξελίσσεται ενιαία σε όλη την Ευρώπη τον Σεπτέμβρη και αρχές Οκτώβρη. Αποσκοπεί να κινητοποιήσει όλο τον πληθυσμό της Ευρώπης σε μια πιο ενεργητική ζωή για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της υποκινησίας που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο επίπεδο υγείας των ανθρώπων.
Στη χώρα μας έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα, ειδικά στη νέα γενιά, με προβλήματα παχυσαρκίας, μυοσκελετικά κ.α. και συμμετέχουμε εδώ και τρία χρόνια σε αυτό το πρόγραμμα, με σκοπό κι εμείς να κινητοποιήσουμε τη νέα γενιά, αλλά ταυτόχρονα να μάθει και αθλήματα, να έρθει σε επαφή γενικά με τον αθλητισμό, όχι με μια λογική αγωνιστικού αθλητισμού, αλλά για μια άλλη προσέγγιση, την άθληση δια βίου.
Στο δικό μας πρόγραμμα έχουμε προσθέσει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η σημερινή ημέρα στην Καλαμάτα, που συμπεριλαμβάνει και τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, αλλά αφορά όλο τον πληθυσμό, ανεξάρτητα φύλου, ηλικίας, εθνότητας κτλ. Ειδικα, έχουμε προσθέσει στοιχεία ούτως ώστε αφενός τα ΑμΕΑ να έχουν τη δυνατότητα μέσα από τέτοιες δράσεις να βγουν από το σπίτι, να κοινωνικοποιηθούν και να αποκτήσουν δικαίωμα στη άθληση. Και από την άλλη μεριά οι αρτιμελείς να δουν ότι η διαφορετικότητα πρέπει να γίνεται σεβαστή απ’ όλους, να τους είναι οικεία αίσθηση ότι υπάρχουν και άτομα με αναπηρίες, τα οποία δεν πρέπει να στερούνται του οποιουδήποτε δικαιώματος. Και βέβαια σήμερα ήταν μια καλή ευκαιρία και για τα παιδιά τα αρτιμελή να κάνουν κάποια αθλήματα τα οποία διαγωνίζονται στην Παραολυμπιάδα και να έχουν μια καθαρά βιωματική σχέση. Να βιώσουν και να νοιώσουν πώς είναι να αγωνίζεσαι έχοντας μια αναπηρία. Βλέποντας τη δυσκολία μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, όπως ότι δεν πρέπει να παρκάρουν στις θέσεις πάρκινγκ για το όχημα αναπήρων, σε ράμπες, ότι πρέπει να διευκολύνουν την πρόσβασή τους, τις κοινωνικές δομές και να αντιμετωπίζουν τα φαινόμενα ρατσισμού και ανισότητας» κατέληξε ο κ. Συναδινός.
 
Παρεμβάσεις 50.000 ευρώ στο Στάδιο

Παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού αναφέρθηκε σε αθλητικά έργα της Μεσσηνίας, υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΓΓΑ για νέες εγκαταστάσεις στο Δήμο Μεσσήνης που αφορούν το μαζικό αθλητισμό και θα βοηθήσουν τον αθλητικό τουρισμό. Επίσης, σε επαφή που είχε με  τον πρόεδρο του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας, Νίκο Μπασακίδη, συμφωνήθηκε να του αποσταλεί την άλλη εβδομάδα μελέτη για συνοδευτικές υποδομές, όπως παρεμβάσεις στις τουαλέτες και στην προσβασιμότητα των ΑμΕΑ ύψους περίπου 50.000 ευρώ. Οι εργασίες αυτές θα συμπεριληφθούν στη
2η φάση επικαιροποιημένου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων της ΓΓΑ. Ο κ. Συναδινός διαβεβαίωσε ότι γνωρίζει τις ανάγκες που υπάρχουν στις αθλητικές υποδομές της Καλαμάτας, μαζί με το Στάδιο, ιδιαίτερα στα κουλουάρ και στο κολυμβητήριο, για τα οποία επίσης είπε ότι περιμένει υποβολή μελετών.
«Προκρίνουμε μικρά έργα που μπορούν να γίνουν γρήγορα, έχουν πάρα πολύ καλή λειτουργικότητα και χρησιμότητα, δηλαδή στις γειτονιές, σε μικρά γηπεδα με βάση τους πόρους τους δικούς μας έχουμε αυτή τη φιλοσοφια. Για άλλα μεγάλα έργα πρέπει να μπουν σε προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης και άλλων υπουργείων, υπάρχει όμως μια συνεννόηση και μια διαβούλευση και νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο» συμπλήρωσε ο Ιούλιος Συναδινός, προκρίνοντας τη συγχρηματοδότηση ΣΔΙΤ ως μοναδική λύση για νέο κλειστό στην Καλαμάτα, που παραμένει πάγιο αίτημα του αθλητικού κόσμου της Μεσσηνίας.
 
Της Χριστίνας ΕλευθεράκηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις