Η Μεσσηνία μέσα στη δημιουργία κλειστών δομών για μετανάστες

Πρώτη Δημοσίευση: 27/11/2019 08:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 27/11/2019 08:26
Οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού είτε το αποκλείουν είτε τηρούν σιγή ιχθύος. Οι δήμαρχοι, επίσης, δηλώνουν ότι δεν τους έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημο, ενώ και ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση. Ο λόγος για τη μεταφορά μεταναστών στη Μεσσηνία και τη δημιουργία στην περιοχή ελεγχόμενων κέντρων.
Από την άλλη πλευρά, δημοσιογραφικές πληροφορίες και ρεπορτάζ μιλούν για το αντίθετο. Τελευταίο παράδειγμα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR. Σε αναφορά στο θέμα της μεταφοράς μεταναστών στην ενδοχώρα "βλέπει" στη Μεσσηνία τη δημιουργία ελεγχόμενου κέντρου.
Τα ελεγχόμενα κέντρα μεταναστών θα είναι έτοιμα τον Ιανουάριο, 14 στο σύνολό τους, σε βιομηχανικές ζώνες ή απομονωμένες χερσαίες εκτάσεις, όπου θα στηθούν σκηνές ή κοντέινερ.  Η κυβέρνηση, μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι ήδη σε επαφή με τους δημάρχους των περιοχών, προσπαθώντας να μειώσει τις αντιδράσεις. 
Πάντως, πρόσφατα κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι πέραν των κλειστών κέντρων στα νησιά θα δημιουργηθούν και δομές στην ενδοχώρα, καθώς και ότι έχουν βρεθεί ήδη οι χώροι, χωρίς όμως να υπάρξουν περισσότερες διευκρινίσεις για το πού ακριβώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθούν δέκα περίπου ελεγχόμενες δομές στην ενδοχώρα πλην των Ιονίων (για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να... διαφεύγουν προς Ιταλία) και, βεβαίως, πλην Βορείου Αιγαίου και Δωδεκανήσων, όπου θα υπάρχουν τα πέντε κλειστά κέντρα.
Οι δομές στην ενδοχώρα θα είναι ελεγχόμενες (δηλαδή οι μετανάστες θα έχουν το δικαίωμα να βγουν αλλά θα επιστρέφουν συγκεκριμένη ώρα και εάν παραβιάσουν τους όρους θα μεταφέρονται σε μία από τις πέντε κλειστές δομές) και όχι κλειστές, γιατί η δημιουργία κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα αντιτίθεται στη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας.
Στα κλειστά θα δοθούν και όλες οι λειτουργίες των hotspot, δηλαδή εκεί θα γίνεται καταγραφή και ταυτοποίηση και αυτή θα είναι μία ακόμη διαφορά με τις ελεγχόμενες δομές.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης  Στεφανής απέφυγε να μπει σε αριθμούς προσφύγων και μεταναστών που θα μεταφερθούν ανά την επικράτεια με βάση την ποσόστωση, διαβεβαιώνοντας ότι θα τηρηθεί η αναλογικότητα και θα ενημερώνονται οι τοπικές κοινωνίες.
“Έχουμε μία επιχείρηση σε εξέλιξη” είπε ο κ. Στεφανής χρησιμοποιώντας έναν όρο από το στρατιωτικό του background και επισημαίνοντας ότι σε μία επιχείρηση σε εξέλιξη αναδιαμορφώνεις τις επιλογές σου.
Επισήμανε δε για άλλη μία φορά ότι αποτροπή, μεταφορές, άσυλο, όλα αυτά συνδέονται, γι’ αυτό και θα υπάρχει πλέον και ενιαίος φορέας διαχείρισης συνόρων.
“Η σκληρή αλήθεια είναι ότι εάν οι ροές δε σταματήσουν να έρχονται με αυτή την ταχύτητα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, για αυτό δημιουργήθηκε ο ενιαίος φορέας διαχείρισης συνόρων» είπε.
Ερωτηθείς για την αποτροπή στη θάλασσα, ο κ. Στεφανής σημείωσε ότι με τα νέα συστήματα (θερμικές κάμερες) με τα οποία θα εξοπλιστεί ο ενιαίος φορέας θα υπάρχει η δυνατότητα να εντοπιστούν έγκαιρα βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες όταν φεύγουν από τα τουρκικά παράλια και να επικοινωνεί η χώρα μας με την άλλη πλευρά ώστε να τους σταματήσουν εκείνοι.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Handelsblatt κατήγγειλε την Τουρκία ότι αρνείται να συνεργαστεί μέχρι στιγμής σε τέτοιες περιπτώσεις παραβιάζοντας τη συμφωνία με την Ε.Ε.
Τέλος, ο κ. Στεφανής διευκρίνισε ότι το ταμείο ενίσχυσης αφορά σε όλους τους Δήμους και σε νησιά και ενδοχώρα που θα σηκώσουν το βάρος υποδεχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, και πως με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών θα υπάρχει συνεργασία με τους Δήμους για τα αναγκαία έργα.
Α.Π.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις