Η Μεσσηνία στο «κόκκινο», αλλά οι πυροσβεστικές μας δυνάμεις βρίσκονταν σε Ελαφόνησο και Αθήνα

Πρώτη Δημοσίευση: 13/08/2019 19:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/08/2019 19:38
Μείωσαν την επιχειρησιακή της δράση  στο  πιο καυτό Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού
 
Την τύχη με το μέρος της είχε αυτές τις ημέρες η Μεσσηνία, καθώς όχι μόνο βρισκόταν στον υψηλότερο δείκτη για εκδήλωση πυρκαγιάς, αλλά είχε μείνει και με μειωμένο πυροσβεστικό προσωπικό, καθώς σημαντική δύναμη έχει σταλεί στις φωτιές στην Ελαφόνησο και την Αθήνα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση του προσωπικού που απομένει, με το να είναι μονίμως σε επιφυλακή και να εκτελεί ακόμα και 48ωρες βάρδιες .
Το γεγονός μάλιστα,  προκάλεσε και την αντίδραση της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Μεσσηνίας, επισημαίνοντας, με ανακοίνωση, πως δημιουργούνται κίνδυνοι μειωμένης επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των δυνάμεων που έχουν απομείνει.
 
Την αποδυνάμωσαν
Το Σαββατοκύριακο για τη Μεσσηνία από την Πολιτική Προστασία είχε ανακοινωθεί πως θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και πράγματι οι θερμοκρασίες που επικράτησαν ήταν πολύ υψηλές και σε συνδυασμό με ανέμους που έπνεαν κατά διαστήματα, έκαναν την κατάσταση άκρως επικίνδυνη για εκδήλωση πυρκαγιών.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχε τεθεί σε επιφυλακή, αλλά με σοβαρά προβλήματα προσωπικού, καθώς από το Σάββατο ένα πεζοπόρο τμήμα 7 ατόμων και τρία πυροσβεστικά οχήματα από τις υπηρεσίες Καλαμάτας, Μελιγαλά και Γαργαλιάνων, μαζί με αξιωματικούς στάλθηκαν για ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης στην Ελαφόνησο. Επίσης, στάλθηκαν ενισχύσεις από την Καλαμάτα και στη φωτιά στην Αθήνα. Οι ενέργειες αυτές αποδυνάμωσαν σημαντικά τη δύναμη της Μεσσηνίας  με αποτέλεσμα να αναγκάζεται το προσωπικό να εργάζεται 48ωρα για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες.
Παρά ταύτα η ετοιμότητα του προσωπικού και η βοήθεια εθελοντών και ΟΤΑ έχουν βοηθήσει σημαντικά στο να μην έχουμε δυσάρεστα περιστατικά στο νομό μας.
Το Σάββατο εκδηλώθηκαν 3-4 φωτιές, τις οποίες έγκυρα έσβησαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αλλά και την Κυριακή στην Ασπροπουλιά η παρέμβαση ήταν άμεση και έσβησε πολύ γρήγορα.
 
Ανακοίνωση πυροσβεστών
Για την κατάσταση αυτή που δημιουργήθηκε, με τη μείωση της δύναμης στη Μεσσηνία, εξέδωσε ανακοίνωση η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων του νομού, η οποία αναφέρει:
«Οι ανάγκες για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς, που ξεκίνησε την 10η Αυγούστου στην Ελαφόνησο, είχαν σαν αποτέλεσμα την αποστολή, από το Νόμο μας, πεζοπόρου τμήματος, καθώς και υπηρεσιακών οχημάτων, παρόλο που την ίδια ημέρα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχει ανακοινώσει στάδιο επικινδυνότητας, βαθμού 5, για συγκεκριμένους Νομούς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο δικός μας. Το γεγονός αυτό έχει να επαναληφθεί από το 2012. Ο συνδυασμός της επιχειρησιακής μείωσης, του έμψυχου δυναμικού και του στόλου των οχημάτων του Νομού μας, σε συνδυασμό με τον ύψιστο κίνδυνο πυρκαγιάς που επίσημα έχει ανακοινωθεί από την πολιτεία, δημιουργεί κινδύνους μειωμένης επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των δυνάμεων που έχουν απομείνει και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε συμβάν υπό τέτοιες πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες. Η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ν. Μεσσηνίας, δεν κρίνει οιαδήποτε απόφαση των διοικούντων το Σώμα, ούτε τους υποδεικνύει τον τρόπο Διοίκησης, πιστεύουμε όμως ότι σε τέτοιες πρωτόγνωρες καταστάσεις, θα ήταν θετικό για όλους να σταθμίζονται και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, όλοι οι παράγοντες και παράμετροι τόσον σε τοπικό, όσο και σε γενικότερο επίπεδο με σκοπό πάντα την προστασία του κοινωνικού συνόλου».   
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις