Η Μεσσηνία τίμησε την 28η Οκτωβρίου

Πρώτη Δημοσίευση: 30/10/2019 09:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 30/10/2019 09:15
Παρέλαση… μηνυμάτων αλλά και "εθνικής ομοψυχίας"
Για τους πολλούς οι προχθεσινές εκδηλώσεις στις πόλεις της Μεσσηνίας για τον εορτασμό της 28ηςΟκτωβρίου ήταν… μεγαλειώδεις. Για ορισμένους, όμως, ιδιαίτερα στην Καλαμάτα, εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις των επισήμων.
Εκτός από το βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος αναφέρθηκε στον πόλεμο ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, αλλά και στο Έπος της Εθνικής Αντίστασης, και το δήμαρχο Καλαμάτας, ο οποίος αναφέρθηκε στο Μουσολίνι και στον Χίτλερ, οι υπόλοιποι στις καθιερωμένες δηλώσεις τους "προσπέρασαν" τα ιστορικά γεγονότα και αναφέρθηκαν γενικά στην… ενότητα του Έθνους. Σημεία των καιρών…
Σε κάθε περίπτωση, στην Καλαμάτα ο εορτασμός της Δευτέρας ξεκίνησε με δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού, όπου τον πανηγυρικό της ημέρας λόγο εκφώνησε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γιώργος Ανδρειωμένος, συνεχίσθηκε δε με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον της πλατείας 23ης Μαρτίου, για να ακολουθήσει η παρέλαση.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς. Εκπρόσωπος της Βουλής ήταν ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου Αλέξανδρος Χαρίτσης και το ΚΙΝΑΛ ο εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης.
Μετά το πέρας της παρέλασης, ο γενικός γραμματέας, οι λοιποί επίσημοι και ο δήμαρχος έκαναν δηλώσεις για το νόημα της ημέρας. Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε πως η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα μνήμης και τιμής, διότι την περίοδο 1940 – 1941 οι πρόγονοί μας αντιστάθηκαν στις στρατιές του Μουσολίνι και του Χίτλερ, προτάσσοντας το «εμείς» σε κλίμα ομόνοιας.
Ο Θ. Βασιλόπουλος ζήτησε και σήμερα να ομονοήσουμε, με σκοπό τη διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας της χώρας μας, να δείξουμε εμπιστοσύνη στον Ελληνικό Στρατό και να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτόν.
Ο Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε: "Αυτή η επέτειος μας θυμίζει τι μπορέσαμε να κάνουμε εκείνες τις μέρες του ‘40 με την ενότητα, την αποφασιστικότητα, το σχέδιο και την προοπτική. Όπως επίσης αυτή η δεκαετία του ‘40 είναι για να μας θυμίζει πως από την ενότητα μπορούμε να περάσουμε στο διχασμό και πόσα δεινά μπορεί αυτός να φέρει. Αυτό είναι και το μήνυμα για τις επόμενες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Ελληνισμός. Χρόνια πολλά Καλαμάτα, χρόνια πολλά Ελλάδα!".
Ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, από την πλευρά του σημείωσε: "Η 28η Οκτωβρίου δεν είναι μια μουσειακή επέτειος, είναι μια ιστορική μέρα τιμής, μνήμης και αναστοχασμού, τιμής και μνήμης για τους προγόνους μας, οι οποίοι σε πολύ δύσκολες συνθήκες και απέναντι στον πανίσχυρο φασιστικό στρατό της Ιταλίας κατάφεραν να δείξουν ότι ο λαός όταν είναι ενωμένος και πιστεύει αυτό που κάνει, πετυχαίνει πολύ μεγάλες νίκες.
Είναι όμως και μια μέρα πάρα πολύ σημαντική γιατί μας υπενθυμίζει ότι ο ελληνικός λαός κατάφερε, πέρα από τη μεγάλη νίκη στα βουνά της Πίνδου, να γράψει και άλλες ιστορικές και ένδοξες σελίδες στην ιστορία, μετά το μεγάλο Έπος, με την Εθνική Αντίσταση.
Ένας λαός ο οποίος αντιστάθηκε απέναντι στην τριπλή κατοχή, την Ιταλική, τη Γερμανική και τη Βουλγαρική, με το σθένος, τον ηρωισμό του και το δημοκρατικό του φρόνημα απέναντι στο φασισμό.
Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να κρατάμε ζωντανό και στις μέρες μας, μιας και βλέπουμε και στην πατρίδα μας αλλά και στην Ευρώπη ολόκληρη το φάντασμα του φασισμού να ξαναπλανάται πάνω από τα κεφάλια μας. Δυνάμεις μισαλλόδοξες, ρατσιστικές, να ξανασηκώνουν κεφάλι. Είναι, λοιπόν, χρέος όλων μας και των νεότερων πλέον γενιών να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, τα οποία στόχο έχουν να διχάσουν τους λαούς και να οδηγήσουν και πάλι τις κοινωνίες μας στο έρεβος του πόλεμου.
Ο ελληνικός λαός με το παράδειγμά του έδειξε σε όλους μας ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, ο δρόμος της δημοκρατίας, της ισότητας, ο δρόμος της ελευθερίας. Και αυτό το δρόμο οφείλουμε να ακολουθήσουμε όλοι μας από εδώ και μπρος".
Ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος ανέφερε: "Το ‘40 ενωμένοι πολεμήσαμε σκληρά και νικήσαμε. Ενωμένοι θα δουλέψουμε και τώρα να διορθώσουμε την οικονομία μας, το κύρος της χώρας μας και να για να είμαστε έτοιμοι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις των εθνικών μας συνόρων και δικαίων, με πίστη στην ιστορία μας και στις παραδόσεις της φυλής μας".
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, σημείωσε ότι "η λεβεντιά με την οποία παρήλασαν τα παιδιά μας και η υπερηφάνεια με την οποία κρατούσαν τη σημαία της Ελλάδας, μας δίνει περισσότερη αισιοδοξία να αντιμετωπίσουμε το μέλλον, όλοι ενωμένοι, με τα ίδια ιδανικά που είχαν και οι πρόγονοί μας, οι οποίοι κατάφεραν αυτό το πολύ σημαντικό Έπος. Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες και να γίνει η επιστροφή των παιδιών μας, που θα ονειρεύονται και θα δημιουργούν στον τόπο μας".
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, ανέφερε ότι "το Έπος του ‘40 απέδειξε ότι οι Έλληνες, ακόμη και όταν είναι λιγότεροι, με ψυχή και σθένος τους μπορούν να επιτύχουν πάρα πολλά και ότι η ελευθερία για εμάς είναι το υπέρτατο αγαθό. Επομένως, σε στιγμές πολύ δύσκολες και με ένα γείτονα ο οποίος εξακολουθεί να είναι πολύ εχθρικός, το μήνυμα που στέλνει ο λαός είναι ότι είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε την ελευθερία. Και η παρέλαση που έκαναν σήμερα (σ.σ. προχθές) τα παιδιά τα Καλαμάτας δείχνει ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να τη πετύχουμε".
Τέλος, η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα, υπεύθυνη θεμάτων Μεσσηνίας της παράταξης “Νέα Πελοπόννησος-Πέτρος Τατούλης”, σημείωσε ότι "σήμερα είναι μία σπουδαία μέρα για την πατρίδα μας, μέρα τιμής για τους αγώνες των προγόνων μας για την ελευθερία μας και μέρα τιμής στο εθνικό μας σύμβολο. Επίσης είναι μία ημέρα προβληματισμού για τις επαναλαμβανόμενες αλλά  μη τηρούμενες δηλώσεις των πολιτικών και αυτοδιοικητικών ταγών του τόπου μας, περί ενότητας, συμπόρευσης και συναντίληψης για τα σπουδαία και σημαντικά θέματα της πατρίδος μας. Μόνο με την ενότητα θα μπορέσουμε να πετύχουμε το καλύτερο για τον τόπο μας, ιδίως αυτή την περίοδο που εκτός της οικονομικής κρίσης έχουμε και τη μεταναστευτική κρίση και, φυσικά, εξωτερικές απειλές".
Α.Π.

Παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη ο εορτασμός του «ΟΧΙ» στην Κυπαρισσία
Λαμπρή παρέλαση σε Κυπαρισσία, Φιλιατρά, Γαργαλιάνους

Μήνυμα αντίστασης και ελπίδας έστειλε από την έδρα του Δήμου Τριφυλίας, Κυπαρισσία, συμμετέχοντας στο λαμπρό εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο υφυπουργός Εξωτερικών, για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, η σύζυγος του οποίου κατάγεται από την περιοχή!
Η Τριφυλία τίμησε την 79η επέτειο του ηρωικού έπους του ’40 με εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Στην Κυπαρισσία η μαθητιώσα νεολαία έδειξε το δρόμο στο μέλλον! Στην οδό 25ης Μαρτίου έγινε παρέλαση της Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας, μαθητών, τμημάτων πολιτιστικών και αθλητικών Σωματείων μπροστά από το Σεβασμιώτατο μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο, τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, το βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ., Περικλή Μαντά, το δήμαρχο Τριφυλίας, Γιώργο Λεβεντάκη, ο οποίος είχε δίπλα του και τον εγγονό του, τον αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, Βασίλη Καπέλιο, αυτοδιοικητικούς του Δήμου και, βεβαίως, το λαό της πόλης και της περιοχής! Νωρίτερα, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Αθανασίου Αρχιεπισκόπου Χριστιανουπόλεως τελέστηκε δοξολογία. Ακολούθως, εντός του ναού, η καθηγήτρια Πληροφορικής και σύμβουλος Κοινότητας Κυπαρισσίας με την παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες», Παναγιώτα Τζαβέλα-Τσουμάνη, εκφώνησε τον πανηγυρικό, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι εποχές άλλαξαν, οι κίνδυνοι όμως παραμένουν υπαρκτοί. Στο παρελθόν τα όπλα του εχθρού ήταν συμβατικά. Τα σημερινά όπλα είναι ύπουλα, σχεδόν αόρατα αλλά εξίσου καταστροφικά. Σήμερα ο πόλεμος είναι οικονομικός, πνευματικός και ηθικός. Όμως οι ήρωες του έπους του ’40, κάθε τέτοια μέρα, όπως η σημερινή, προβάλλουν μπροστά μας τα ιδανικά που χαρακτηρίζουν τον Έλληνα εδώ και 3.000 χρόνια και αυτά είναι: η μεγαλοψυχία, το φιλότιμο, η αξιοπρέπεια, η συνέπεια στην εκτέλεση του καθήκοντος, το χρέος απέναντι στην Ιστορία, η αγάπη στον Θεό και την πατρίδα...».
Στη συνέχεια, έγινε κατάθεσε στεφάνων και η παρέλαση στην οδό της 25η Μαρτίου. Οι νέες και οι νέοι της Κυπαρισσίας και της περιοχής με τη λαμπρή παρουσία τους απέσπασαν τα εύσημα, γέμισαν με εθνική υπερηφάνεια τον κόσμο και κέρδισαν το χειροκρότημα των πολιτών! Ακολούθως στην κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί!
Σε δηλώσεις του, ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε: «Σήμερα είναι μέρα τιμής! Τιμής σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν πριν από 79 χρόνια, και τιμής απέναντι στην αντίσταση των Ελλήνων η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα! Αντίσταση στον ξένο εισβολέα, αντίσταση στο φασισμό πριν από χρόνια στην πατρίδα μας και αντίσταση στις δύσκολες μέρες τις οποίες περάσαμε! Είναι, όμως, και ημέρα ελπίδας, γιατί με σκληρή δουλειά, με πολιτική σταθερότητα, με οικονομική ανάπτυξη και με κοινωνική συνοχή μπορούμε να φέρουμε καλύτερες μέρες στον τόπο μας! Και δουλεύουμε πολύ σκληρά γι’ αυτό το σκοπό!».
Με τη σειρά του ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Περικλής Μαντάς, σημείωσε πως «είναι η μέρα σήμερα μέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας. Τιμούμε το έπος του 1940, πάνω απ’ όλα όμως τιμούμε όλους αυτούς οι οποίοι επέλεξαν ανάμεσα στη ζωή και στην πατρίδα, επέλεξαν την πατρίδα! Εύχομαι αυτή η στάση ζωής ν’ αποτελέσει έναν οδηγό, μια πρόκληση, ν’ αποτελέσει μια στόχευση για όλους μας και για τις επόμενες γενιές. Χρόνια πολλά σ’ όλους τους Έλληνες».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης, δήλωσε: «Χρόνια πολλά! Μέρα χαράς! Πρέπει να μας προβληματίζει. Κίνητρα. Να μας προβληματίζει η υπογεννητικότητα. Θέλουμε κι άλλους λεβέντες, θέλουμε κι άλλα παιδιά, να στηρίξουμε το έθνος μας, να στηρίξουμε την πατρίδα μας, ούτως ώστε να είμαστε πάντα ελεύθεροι. Και θα είμαστε ελεύθεροι, γιατί αυτοί, κάποιοι, φρόντισαν για να μας έχουν ελεύθερους κι εμείς θα πρέπει να τους τιμούμε και να τους μνημονεύουμε. Και πάλι, χρόνια πολλά».

Του Ηλία ΓιαννόπουλουΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις