Η ντροπή… «νικάει» την ανέχεια - Σοκάρουν οι αριθμοί και στην Καλαμάτα

Πρώτη Δημοσίευση: 15/04/2017 09:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 15/04/2017 09:35
Ελάχιστες ώρες έχουν απομείνει για το αναστάσιμο μήνυμα, που στους περισσότερους σκορπίζει ελπίδα και έχει συνδυαστεί με το πασχαλινό τραπέζι. Ένα τραπέζι που για τους πιο πολλούς, όσο περνούν τα χρόνια, γίνεται φτωχότερο, ενώ για άλλους δεν υπάρχει καν.
Στην Καλαμάτα, αυτό το τραπέζι επιχειρούν να γεμίσουν ο Δήμος, αλλά και η Μητρόπολη Μεσσηνίας, με τους αριθμούς των δικαιούχων να επιβεβαιώνουν την τραγική κατάσταση.
Παράλληλα, πολλοί είναι αυτοί που χρήζουν βοήθειας, αλλά ντρέπονται να βρεθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες και ειδικά στο χώρο που μοιράζεται το συσσίτιο του Δήμου, στο Α΄ ΚΑΠΗ, ένα σημείο κέντρο-απόκεντρο στην οδό Μπούτση. Αν, δε, κάποιος περάσει την ώρα που γίνεται η διανομή, βλέπει κόσμο να προσπαθεί να κρυφτεί από τους διερχόμενους.
Στον αντίποδα, η Μητρόπολη έχει επιλέξει να μη μοιράζει φαγητό στις ουρές, αλλά να δίνει τρόφιμα, ώστε τα μέλη της οικογένειας, και ειδικά τα παιδιά, να αισθάνονται ότι στο σπίτι υπάρχει φαγητό που έχει μαγειρευτεί εκεί.
 
Οι δράσεις του Δήμου Καλαμάτας
Για τις φετινές δράσεις μίλησε ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας, Παύλος Μπουζιάνης. Όπως είπε, η Δημοτική Αρχή έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ετοιμασίες, προκειμένου να στηριχθούν οι οικονομικά αδύναμοι συνδημότες.
Έτσι, σύμφωνα με τις καταστάσεις της Πρόνοιας, προέκυψε πως δικαιούχοι του Δημοτικού Παντοπωλείου είναι σχεδόν 70 οικογένειες, ενώ από το συσσίτιο περνούν καθημερινά γύρω στα 80 άτομα. Μάλιστα, όπως ενημέρωσε, αυτά τα 80 άτομα την Κυριακή του Πάσχα θα έχουν ένα επιπλέον γεύμα αγάπης, το οποίο προσφέρεται από επιχειρηματίες της περιοχής.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουζιάνη, αυτές τις μέρες δε θα υπάρχει συνδημότης που δε θα έχει να φάει. Πέρα από αυτά που προσφέρει ο Δήμος, υπάρχει και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
 
4.000 αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
Αναφερόμενος στο Κοινωνικό Εισόδημα ειδικότερα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ενημέρωσε ότι η Πρόνοια έχει δεχθεί πάνω από 4.000 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν εγκριθεί οι 2.500, με τα άτομα που καλύπτονται να αγγίζουν τα 9.000.
 
Διανομή κρέατος σε 320 οικογένειες
Για τη διανομή κρέατος από το Δήμο Καλαμάτας, ενημέρωσε ότι 320 οικογένειες έχουν πάρει κουπόνια, με τα οποία μπορούν να πάνε σε ένα από τα συμβεβλημένα κρεοπωλεία και να το προμηθευτούν. Σύμφωνα με υπολογισμούς του, τα άτομα αυτά ξεπερνούν τα 1.000, ενώ θα λάβουν συνολικά 2 τόνους χοιρινού κρέατος.
 
Τα 80 άτομα του συσσιτίου που δεν είναι 80…
Σε ερώτησή μας για το αν ο αριθμός «80» ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της Καλαμάτας, αφού γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να πάνε στο συσσίτιο αλλά ντρέπονται, ο κ. Μπουζιάνης απάντησε ότι αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα, που και ο ίδιος γνωρίζει. Μάλιστα, δεν αφορά μόνο στο συσσίτιο, αλλά και τις υπόλοιπες κοινωνικές δομές του Δήμου, μέχρι και το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης. «Σίγουρα υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις που η Υπηρεσία δεν έχει ανακαλύψει» είπε στη συνέχεια και απηύθυνε κάλεσμα να προσέλθουν.
Κλείνοντας αναφέρθηκε και στο Φιλόπτωχο της Μητρόπολης, το οποίο στηρίζει οικογένειες που δεν πηγαίνουν στις δομές του Δήμου.
 
ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Βοήθεια σε 1.000 οικογένειες στην Καλαμάτα χωρίς φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις 
Από την πλευρά της, η Μητρόπολη Μεσσηνίας έχει αναπτύξει το δικό της δίκτυο στήριξης και προσφοράς, λειτουργώντας αυτόνομα. Αυτό είχε φανεί, άλλωστε, κατά την περίοδο των πλημμυρών, τότε που ο μητροπολίτης ανέλαβε πρωτοβουλία να συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης, αφού- όπως είχε σχολιάσει- διέκρινε αδιαφορία από τις τοπικές Αρχές.
Αυτό τον ξεχωριστό δρόμο συνεχίζει η Μητρόπολη και, όπως μας μετέφερε ο αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, που είναι γραμματέας του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου, δε γίνονται διακρίσεις σε θρησκείες και φυλές.
Όπως σχολίασε, η διαφορά με την Εκκλησία είναι ότι δεν αποτελεί πρωτοβουλία της το φιλανθρωπικό έργο, αλλά κομμάτι του εαυτού της. Η φιλανθρωπία δε γίνεται στο πλαίσιο της ελεημοσύνης, αλλά στο πνεύμα της αγάπης, της αλληλοβοήθειας, της συνύπαρξης και της συνοχής.
Κατά τη γνώμη του, αν αυτό γίνεται μόνο και μόνο επειδή κάτι μας περισσεύει ή το έχουμε για πέταμα, τότε καλύτερα να το πετάξουμε στα σκουπίδια, καθώς αυτό που θέλει ο Θεός είναι να στερηθείς κάτι για να το δώσεις στο συνάνθρωπό σου.
Σχετικά με το έργο των Φιλόπτωχων Ταμείων αυτή τη στιγμή στα όρια της Μητρόπολης, ενημέρωσε ότι ξεκινά από το 1946, οπότε ιδρύθηκαν από το Μητροπολίτη Χρυσόστομο Δασκαλάκη. Ο νυν μητροπολίτης Χρυσόστομος Σαββάτος αναδιοργάνωσε αυτή την κίνηση, προσθέτοντας κι άλλες ενορίες. Έτσι, πέρα από τις 15 της Καλαμάτας, υπάρχουν ακόμα 38 ενορίες της Μητρόπολης.
Σύμφωνα με τον π. Φίλιππο, στην Καλαμάτα μόνο από αυτή την πρωτοβουλία καλύπτονται 1.000 οικογένειες, χωρίς καμία διάκριση θρησκευτική ή φυλετική, με μόνο κριτήριο την ανάγκη. Η δε βοήθεια δίδεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ειδικότερα για την ενορία της οποίας προΐσταται, τον Άγιο Νικόλαο, μας είπε ότι είναι μηνιαία, σε τρόφιμα αλλά και σε χρήματα.
Ειδικότερα για αυτές τις ημέρες, όπως και των Χριστουγέννων, υπάρχει μια ιδιαίτερη βοήθεια και, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, μοιράστηκαν δύο περίπου τόνοι αρνίσιου κρέατος από τη Μητρόπολη με τη βοήθεια της κας Βίκυς Καρέλια, του κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, καθώς και με χρήματα του κοιμητηρίου της Καλαμάτας, τα οποία κατά το ήμισυ καταλήγουν στο Φιλόπτωχο Ταμείο. Τα άλλα μισά δίδονται για τη λειτουργία του Παπαδοπούλειου Βρεφοκομείου.
Σχετικά με το ερώτημα που θέσαμε και στον κ. Μπουζιάνη, για ανθρώπους που έχουν ανάγκη αλλά ντρέπονται, ο π. Φίλιππος απάντησε ότι αυτός είναι ο λόγος που η Μητρόπολη έχει αποφασίσει να δίδονται τρόφιμα, που μαγειρεύονται στο σπίτι της κάθε οικογένειας. Υπάρχει ενεργοποίηση της οικογένειας, ενώ δε νιώθουν ότι παίρνουν συσσίτιο, κάτι που πολλούς μπορεί να ενοχλεί.
Όσο για τη συνεργασία Δήμου και Μητρόπολης στα ευαίσθητα αυτά ζητήματα, ο π. Φίλιππος μας είπε ότι υπήρχε αγαστή συνεργασία όσα χρόνια υπήρχε το Δημοτικό Παντοπωλείο. Ναι μεν αυτό υφίσταται ακόμα, αλλά υπολειτουργεί, όπως υποστήριξε, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει το επισιτιστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Έτσι οι δικαιούχοι παίρνουν τα αγαθά που θα έπαιρναν από το Παντοπωλείο από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Μητρόπολη Μεσσηνίας, είπε κλείνοντας, βοηθά επί το πλείστον αυτούς που δεν μπορούν να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο επισιτιστικό  πρόγραμμα.
Τέλος, κάλεσε όποιον χρειάζεται βοήθεια να απευθυνθεί στον ίδιο προσωπικά και να είναι σίγουρος ότι ποτέ δε θα βρει κλειστή πόρτα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις