Η Νότια Ιταλία απόψε στην Καλαμάτα

Πρώτη Δημοσίευση: 13/09/2019 08:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/09/2019 08:40
Μια ξεχωριστή βραδιά θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι απόψε βρεθούν στο ξενοδοχείο Elysian Luxury Hotel & Spa στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας. Εκεί, συνδιοργανώνεται από τα υπουργεία Πολιτισμού της Ελλάδας και της Ιταλίας μια μουσική παράσταση στο πλαίσιο του Tempo Forte Grecia – Italia 2019, με τίτλο «Τραγούδια της Νότιας Ιταλίας: λόγιες και λαϊκές παραδόσεις».
Στη μουσική αυτή παράσταση ο Franco Tommasi (Φράνκο Τομάσι) θα εναλλάσσει μουσικά κομμάτια και ομιλία για τη μουσική παράδοση της Νότιας Ιταλίας, εμβαθύνοντας στο πώς η ιστορία της μουσικής είναι σε συνεχή διάλογο μεταξύ λογίου και λαϊκού περιβάλλοντος.
Όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Franco Tommasi, που κατάγεται από τη μικρή πόλη Calimera, εκεί μιλούσαν μία ελληνική διάλεκτο, στην οποία απόψε θα τραγουδήσει, όπως και στις λατινικές αλλά και
ναπολιτάνικες διαλέκτους.
Από την πλευρά της, η Ιταλίδα πρόξενος της Νότιας Πελοποννήσου, Μάργκαρετ Μποβιτσέλι, σημείωσε ότι είναι χαρούμενη για τη συνεργασία και είναι σημαντικό που τέτοιες εκδηλώσεις, οι οποίες ανταλλάσουν πολιτισμό, γίνονται και εκτός Αθηνών και Ρώμης όπου μέχρι πρόσφατα περιορίζονταν.
Τέλος, η συνιδιοκτήτρια του Elysian Luxury Hotel & Spa, Παυλίνα Μουστάκα, ανέφερε ότι είναι τιμή για το ξενοδοχείο να πραγματοποιούνται τέτοιες εκδηλώσεις στους χώρους του.
 
Πληροφορίες
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9.00 στον προαύλιο χώρο, δίπλα από την πισίνα του ξενοδοχείου Elysian Luxury Hotel & Spa, και η είσοδος είναι ελεύθερη.
 
Franco Tommasi
Ο Franco Tommasi γεννήθηκε το 1957 στο χωριό Calimera (Puglia, Ιtalia), μια ελληνόφωνη περιοχή του Salento, ενώ είναι καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Salento.
Από μικρός καλλιέργησε το πάθος για τις μουσικές παραδόσεις της Νότιας Ιταλίας. Το 1991 ήταν ένας από τους ιδρυτές του πρώτου συγκροτήματος λαϊκής μουσικής “Canzoniere di Terra d'Otranto” από το Salento. Το μουσικό ρεπερτόριο του συγκροτήματος περιλάμβανε εργατικά, ερωτικά τραγούδια σε διάλεκτο και Pizzica (Πίτσικα), δίνοντας έτσι ζωή στην παραδοσιακή μουσική του Σαλέντο.
Το 1994 ηχογράφησαν σε CD το “Bassa Musica”, τη θεραπευτική μουσική (Pizzica) του ταραντισμού στη Νότια Απουλία. Ήταν το πρώτο CD που περιείχε τέτοιου είδους μουσική, ενώ χαρακτηρίστηκε ως «μια σημαντική δουλειά για την ιστορία της μουσικής παράδοσης το Salento».
Το συγκρότημα συμμετείχε και στην πραγματοποίηση μέρους του soundtrack στο φιλμ του Edoardo Winspeare αφιερωμένο στο φαινόμενο του ταραντισμού, “Pizzicata”.
Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος (1996), o Franco Tommasi αφιερώθηκε στο κλασικό ναπολιτάνικο τραγούδι, και με τη σύσταση του Trio Percorda (κιθάρα, φωνή, μαντολίνο και κοντραμπάσο) συνεχίζει να δίνει συναυλίες αφιερωμένες στο ναπολιτάνικο ρεπερτόριο, τραγούδια από το 1500 έως και σήμερα.
Π.Μπ.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις