Η Σκάλα Οιχαλίας εξακολουθεί να ρυπαίνει με λύματα τον «Δεσπότη

Πρώτη Δημοσίευση: 18/04/2016 11:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 18/04/2016 11:01
Ένα χρόνιο πρόβλημα, που δεν έχει βρει ακόμα τη λύση του και συνδέεται άμεσα με τη ρύπανση των ποταμιών και των ρεμάτων της Μεσσηνίας, όπως πρόσφατα αποκάλυψε το «Θάρρος», κατήγγειλε για άλλη μια φορά η κάτοικος της Σκάλας του Δήμου Οιχαλίας Σωτηρία Γιόκαρη.
Αυτό της σύνδεσης αγωγών αποχέτευσης με τους αγωγούς ομβρίων και για τα απόβλητα που καταλήγουν στον ποταμό Δεσπότη της περιοχής.
Μάλιστα, η κα Γιόκαρη, τονίζει ότι παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της για το θέμα αυτό, καθώς τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά, ο Δήμος Οιχαλίας δεν έχει λάβει κάποια μέτρα.
 
Μόλυνση στο «Δεσπότη»
Η κα Γιόκαρη, τόνισε ότι από τα φρεάτια της 7ης επαρχιακής οδού , που διέρχεται μέσα από το χωριό Σκάλα, υπάρχει έντονη δυσοσμία, ενώ η ρίψη βοθρολυμάτων και αποβλήτων από οικιακή χρήση έχει διαπιστωθεί και από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Πέρυσι, τον Ιούλιο η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, με έγγραφο της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη, επέστησε την προσοχή στο Δήμο Οιχαλίας, αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή της Σκάλας.
Πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση εποπτών δημόσιας υγείας στον υπόγειο αγωγό ομβρίων στην Σκάλα, καθώς από τα φρεάτια του αγωγού αναδυόταν έντονη δυσοσμία.
Μάλιστα ενδεικτικά αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο της αντιπεριφερειάρχη, πως διαπιστώθηκε ότι:
-          Κατάστημα διέθετε τα λύματα στον αγωγό ομβρίων.
-          Τουλάχιστον 3 οικίες διέθεταν στον αγωγό ομβρίων τα ακάθαρτα νερά από τους νεροχύτες.
Αποδέκτης του αγωγού ομβρίων της Σκάλας είναι ο ποταμός Δεσπότης και στο έγγραφο σημειώνεται ότι έχει διαπιστωθεί σε αυτόν έντονη μόλυνση με απόβλητα περιττωματικής προέλευσης. Ιδιαίτερα δε, επισημαίνεται από την αντιπεριφερειάρχη προς το Δήμο Οιχαλίας ότι δεν είχε ενημερώσει για τις ενέργειες που έχει κάνει και του ζητά:
-          Από το Δήμο Οιχαλίας, να διακόψει άμεσα όλες τις παράνομες συνδέσεις με τον αγωγό
-          Και από τους κατοίκους, να προβούν άμεσα στη σύνδεση όλων των ακάθαρτων νερών μέσω κλειστών αγωγών με τον βόθρο τους.
 
Αδράνεια Δήμου
Η κα Γιόκαρη, τόνισε ότι η κατάσταση συνεχίζει να είναι άσχημη στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι έχει διαμαρτυρηθεί στο Δήμο, ενώ πρόσφατα επανήλθε με νέα αίτησή της για να την ενημερώσει ο Δήμος για τις ενέργειες που έχει κάνει μετά το έγγραφο της κας Αλειφέρη.
Η περιοχή, όπως είπε, έχει αρχίσει και κατακλύζεται και πάλι από κουνούπια, ενώ εκτός από τον αγωγό, ορισμένοι ρίχνουν λύματα και σε γειτονικές εκτάσεις.
Πρόσφατα δε τόνισε,  πως, όταν πρόσφατα έσπασε η σχάρα από φρεάτιο μέσα στο χωριό, αυτή δεν αντικαταστάθηκε, αλλά τοποθετήθηκε από πάνω μια λαμαρίνα, για να μη φαίνονται τα λύματα που πέφτουν με παράνομες συνδέσεις στον αγωγό ομβρίων.
Σημειώνεται ότι και πρόσφατοι έλεγχοι με μετρήσεις από το Κέντρο Περιβαλλοντικού Ελέγχου και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, διαπιστώθηκε ότι σε πέντε σημαντικά υδατορέματα της Μεσσηνίας, υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση από κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους, με αποτέλεσμα να μολύνεται το περιβάλλον και ο υδροφόρος ορίζοντας.

Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις