Η σωστή τοποθέτησης της φωνής κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας

Πρώτη Δημοσίευση: 08/05/2017 10:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 08/05/2017 10:59
Ένα άκρως ενδιαφέρον αλλά και χρήσιμο βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας. Θέμα του ήταν η σωστή τοποθέτηση της φωνής κατά την εκπαιδευτική διαδικασία για την υγεία των εκπαιδευτικών και των μαθητών.
Τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχαν οι σχολικοί σύμβουλοι της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, καθώς και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας του νομού, ενώ εισηγητές ήταν ο φωνίατρος Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, ο σχολικός σύμβουλος Μουσικής Θεμιστοκλής Μακαντάσης και η καθηγήτρια Φωνητικής Ελένη Καπνόριζα.
Μιλώντας με τον κ. Μακαντάση, μας είπε ότι αυτό το σεμινάριο ξεκίνησε από την Καλαμάτα και πλέον γίνεται σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, αποτελεί αντικείμενο έρευνας σε πανεπιστημιακό επίπεδο για το πώς δουλεύει η φωνή του εκπαιδευτικού πάνω στον εγκέφαλο του μαθητή.
Όπως ανέφερε ακόμη, το συγκεκριμένο ζήτημα είναι  θέμα υγείας και των διδασκόντων, αλλά και των μαθητών, ενώ μέσω της σωστής φωνής γίνεται αποκωδικοποίηση της γνώσης.
Μιλώντας τεχνικά για το ζήτημα, είπε ότι η μη ορθή χρήση μπορεί να προκαλέσει και νεύρα, αφού, όπως υποστήριξε, ο εκπαιδευτικός που δεν έχει διαφραγματική αναπνοή, νευριάζει εύκολα, δεν πείθει, ενώ η φωνή του παιδιού μιμητικά ξανατοποθετείται στο διάφραγμα.
Κλείνοντας ο κ. Μακαντάσης σημείωσε ότι το παραπάνω ζήτημα έχει τεθεί και ως πρόταση στο υπουργείο Παιδείας, όμως γνωρίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να μπει ως μάθημα στο Πανεπιστήμιο, άσχετα αν είναι τόσο σημαντικό.
Από την πλευρά τους, λοιπόν, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν αυτά τα βιωματικά σεμινάρια, αλλά, όπως είπε και ο ίδιος, δεν αρκούν, αφού χρειάζεται αρκετός χρόνος και πολύ πρακτική άσκηση για να γίνει ολοκληρωμένα η διαδικασία.
Π.Μπ.


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις