Η ύφεση πλήττει και το τραπέζι της Λαμπρής

Πρώτη Δημοσίευση: 02/05/2013 19:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 03/05/2013 01:08
 
Πρωτοφανής μείωση τιμών αλλά και πρωτόγνωρη πτώση της καταναλωτικής ζήτησης καταγράφεται φέτος. Η οικονομική ύφεση έχει «γονατίσει» τα νοικοκυριά, τα οποία αρκούνται σε άκρως απαραίτητες αγορές για το τραπέζι της Λαμπρής, ενώ αγοράζουν φθηνά δώρα για τα βαφτιστήρια.

Το επίκεντρο της όποιας ζήτησης βρίσκεται, κυρίως, στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες επιδίδονται σε σκληρό ανταγωνισμό με προσφορές και μειώσεις τιμών στα πασχαλινά αγαθά.

Πολύ συγκρατημένη εμφανίζεται μέχρι σήμερα και η πασχαλινή αγορά στην Καλαμάτα, ενώ οι επαγγελματίες εκτιμούν ότι η καταναλωτική κίνηση θα καταγράψει μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ουσιαστικά, οι εορταστικές δαπάνες τείνουν να περιοριστούν στο πασχαλινό τραπέζι, το οποίο με τη σειρά του υπολογίζεται ότι θα είναι αρκετά πιο λιτό συγκρινόμενο με το παρελθόν.

Πάντως, οι πρώτες εκτιμήσεις από την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λ. Ψηλλάκη, σε δηλώσεις της στο «Θ», κάνουν λόγο για δραματική κατάσταση. «Όχι μόνο η φετινή κίνηση αναμένεται να είναι χαμηλότερη, αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι σήμερα, η πτώση θα είναι μεγάλη. Ιδιαίτερα οι τομείς της ένδυσης και της υπόδησης έχουν πάθει καθίζηση. Το ίδιο συμβαίνει, βέβαια, και με τα άλλα είδη. Κι αυτό δεν είναι κάτι παράλογο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά, κι ο καταναλωτής υποφέρει από τις μειώσεις μισθών και τα ατέλειωτα χαράτσια, πώς είναι δυνατό να βάλει το χέρι στην τσέπη και να αγοράσει κάτι παραπάνω; Θεωρώ ότι θα ξοδέψει τα απολύτως απαραίτητα για το πασχαλινό του τραπέζι και τίποτα παραπάνω.

Ξέρετε, βρίσκομαι στο χώρο του εμπορίου δεκαετίες. Τέτοια εποχή δεν έβρισκα χρόνο ούτε να κοιμηθώ. Σήμερα, αν θα μπει κάποιος στο μαγαζί, θα ρωτήσει για τις τιμές και θα φύγει. Κι ενώ έχουμε αυτή την κατάσταση να βιώσουμε, μας ζητάει η κυβέρνηση να ανοίγουμε τα καταστήματά μας και την Κυριακή. Για ποιόν άραγε; Για τους μικρομεσαίους κόπτεται ή για τα πολυκαταστήματα που θα γεμίσουν με εργαζόμενους που θα τους πληρώνουν… ψίχουλα;

Αν δεν πέσει χρήμα στην αγορά με διάφορα αναπτυξιακά μέτρα, η πορεία μας είναι καταδικασμένη. Θα λέμε κάθε πέρυσι και καλύτερα.

Ελπίζω οι επόμενες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας να αντιστρέψουν κάπως το κλίμα, αφού αναμένεται να κατέβει αρκετός κόσμος στην Καλαμάτα, και τουλάχιστον οι επαγγελματίες να κάνουν κάποιον τζίρο, ώστε να πληρώσουν αυτά που οφείλουν.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν υπάρξει δραματική αλλαγή, φως στο τούνελ δε βλέπω. Όχι μόνο εγώ, αλλά και χιλιάδες συμπατριώτες».
Από την πλευρά των επαγγελματιών, μας έλεγαν ότι έχουν προχωρήσει σε αρκετές προσφορές και οι μειώσεις στις τιμές είναι σημαντικές, έτσι ώστε να προσελκύσουν τον καταναλωτή, όχι μόνο να μπει στο μαγαζί, αλλά και να αγοράσει.

Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις