Θεοφάνεια: Ο εορτασμός σε Καλαμάτα, Μεσσήνη και Τριφυλία

Πρώτη Δημοσίευση: 06/01/2017 08:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 06/01/2017 13:34
Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνεια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που «άνοιξε» την παραμονή των Χριστουγέννων. Καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου των Φώτων (Αγιασμού, Θεοφάνεια, Αγίου Ιωάννη) γιορτάζεται και μία υπολανθάνουσα λατρεία προς το νερό. Τα νερά θεωρούνται παντού αγιασμένα. Κανείς πια δεισιδαιμονικός φόβος από τις νύχτες και τα ξωτικά του χειμώνα.
Στην Καλαμάτα, θα τελεσθεί, σήμερα, ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως του Χριστού στην Παραλία Καλαμάτας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού και περί ώρα 11.00, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα τελεσθεί από το μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, στο χώρο έμπροσθεν του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, ο αγιασμός των υδάτων.

Αγιασμός των υδάτων στο Κολυμβητήριο Καλαμάτας
Με κατάνυξη τελέσθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Καλαμάτας, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.
Στη συνέχεια λιτανευτική πομπή με επικεφαλής την Εικόνα της Βαπτίσεως του Χριστού, έφθασε στο Κολυμβητήριο, όπου έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, από το μητροπολίτη, παρουσία πλήθους πιστών, κολυμβητών και των γονέων τους. Το Σταυρό ανέσυρε η κολυμβήτρια του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, Αναστασία Χάππα. 
Ο κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε στα παιδιά που βούτηξαν για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό να έχουν υγεία, πρόοδο και κάθε καλό στη ζωή τους.
Στην τελετή παρέστησαν ο πολιτευτής Μ. Χρυσομάλλης, ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Μπασακίδης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Στη Μεσσήνη ο αγιασμός των υδάτων θα γίνει από τη γέφυρα του ποταμού Παμίσου στις 11.00 το πρωί.

Τα Θεοφάνεια στην Τριφυλία
Με λαμπρότητα και επισημότητα αναμένεται, εάν και εφόσον ο καιρός το επιτρέψει, να εορταστούν σήμερα τα Θεοφάνεια σε πόλεις και χωριά της Τριφυλίας.
Στην έδρα του Δήμου Τριφυλίας, την Κυπαρισσία, η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθως, εάν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν δεν είναι άσχημες, θα γίνει λιτανεία με κατάληξη στο λιμάνι (στου Μαρτσέλου), όπου και θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, παρουσία, ως είθισται, τοπικών αρχόντων του Δήμου από τη Δ.Ε. Κυπαρισσίας και γειτονικές Δ.Ε.
Στον Αετό, ρίψη του Τιμίου Σταυρού αναμένεται πως θα γίνει στο κεφαλάρι του χωριού. Στη Δ.Ε. Αυλώνος η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού προγραμματίζεται να γίνει στην παραλία του Καλού Νερού, ενώ στα Φιλιατρά στο σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας. Αργότερα να γίνει κατάδυση στον Αγρίλη.
Στους Γαργαλιάνους η ρίψη του Τιμίου Σταυρού θα γίνει στην παλιά δεξαμενή της πόλης, ενώ στη Μαραθόπολη, σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσημης πρόσκλησης που έχει εκδοθεί από το δήμαρχο Τριφυλίας και τον πρόεδρο της Τ.Κ. Μαραθοπόλεως, στις 10.20 το πρωί θα αφιχθούν οι επίσημοι στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και στις 11.00 θα ξεκινήσει πομπή για την προβλήτα, όπου, εφόσον ο καιρός το επιτρέψει, θα ακολουθήσει αγιασμός των υδάτων και κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα, στο λιμανάκι της Μαραθόπολης.

 
Χαρούμενα και ελπιδοφόρα τα Φώτα
Κατά τα Θεοφάνεια φανερώθηκε η τριαδικότητα του Θεού, η Αγία Τριάδα. Λέγονται όμως και «Φώτα», γιατί κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, την παραμονή των Θεοφανείων βαπτίζονταν οι οπαδοί της νέας θρησκείας. Η αναζήτηση της καθάρσεως από τον άνθρωπο αντικατοπτρίζεται ακόμη και στις αρχαίες θρησκείες.
Αυτή τη μέρα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τους καλικάντζαρους. Στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανείων, τα αερικά, τα παγανά, οι καλκάδες, οι γνωστοί σε όλους μας καλικάντζαροι, που έκαναν την εμφάνισή τους στον επάνω κόσμο με την αρχή του Δωδεκαήμερου, εγκαταλείπουν τις εγκόσμιες αταξίες τους και ξαναγυρίζουν στο αιώνιο έργο τους: Να κόψουν το δέντρο, που κρατάει τον κόσμο, ώστε να γκρεμιστεί και να χαθεί, για να εκδικηθούν τους ανθρώπους.
Στην ανατολική Μακεδονία ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Δράμα με πληθώρα εκδηλώσεων και δρώμενων. Σκοπός τους είναι η εξασφάλιση της καλοχρονίας, δηλαδή η καλή υγεία και η πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Μαύρες κάπες, δέρματα ζώων, μάσκες, κουδούνια και θόρυβοι, στάχτη και σταχτώματα, χοροί και αγερμοί, αναπαράσταση οργώματος και σποράς, πλούσιο φαγοπότι και ευχές επιδιώκουν να επενεργήσουν στην καρποφορία της φύσης.
Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας βρίσκεται το Μοναστηράκι, όπου κάθε χρόνο, στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Θεοφανίων, αναβιώνει το έθιμο των Αράπηδων. Έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική θρησκεία και συγκεκριμένα στις διονυσιακές τελετές, ενώ έχει δεχτεί και χριστιανικές επιρροές.
Οι Αράπηδες είναι μια εθιμική παράσταση (δρώμενο) με έντονα την υπερβολή, το μαγικό και το λατρευτικό στοιχείο, στην οποία συμμετέχουν οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι μία από τις μεταμφιέσεις του Δωδεκαημέρου (25/12-6/1) που γίνονται στο Νομό Δράμας και συγκεκριμένα στο Μοναστηράκι, στο Βώλακα, στην Πετρούσα, στον Ξηροπόταμο, στους Πύργους και στην Καλή Βρύση.
Αναβιώνει επίσης κάθε χρόνο και στη Νίκησιανη του Δήμου Παγγαίου στο Νομό Καβάλας.
Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα των Θεοφανείων, τα «ραγκουτσάρια», αναβιώνει κάθε χρόνο στην πόλη της Καστοριάς, όπου οι κάτοικοι μεταμφιέζονται για να ξορκίσουν το κακό.
Φορούν τρομακτικές μάσκες που έχουν συμβολικό χαρακτήρα και περιφέρονται στους δρόμους κάνοντας εκκωφαντικούς θορύβους με τα κουδούνια τους. Συνηθίζουν να ζητούν από τον κόσμο την ανταμοιβή τους, επειδή όπως συνηθίζουν να λένε είναι το αντίτιμο για να διώξουν τα κακά πνεύματα.
Το «γιάλα - γιάλα» αναβιώνει στην Ερμιόνη της Αργολίδας πάνω από 50 χρόνια. Ανάλογα έθιμα επιβιώνουν και σε πολλά ψαροχώρια της περιοχής, όπως στο Πόρτο Χέλι και την Κοιλάδα.
Τα ξημερώματα των Φώτων, τα αγόρια που πρόκειται τη νέα χρονιά να παρουσιαστούν στο στρατό, συγκεντρώνονται, γευματίζουν όλοι μαζί και έπειτα γυρνούν σε όλα τα σπίτια της περιοχής από σοκάκι σε σοκάκι, φορώντας παραδοσιακές ναυτικές φορεσιές και τραγουδώντας το «γιάλα - γιάλα».
Την παραμονή των Φώτων οι κάτοικοι στολίζουν της βάρκες τους με φοίνικες, νεραντζιές και μυρτιές, τις οποίες δένουν στο λιμάνι πριν την καθιερωμένη βουτιά.
Στη Λευκάδα τηρείται το έθιμο «των πορτοκαλιών». Οι πιστοί βουτούν στη θάλασσα τα πορτοκάλια που κρατούν στα χέρια τους και τα οποία είναι δεμένα μεταξύ τους με σπάγκο.
Έπειτα τα παίρνουν στο σπίτι τους για ευλογία και αφήνουν ένα από αυτά για ένα ολόκληρο χρόνο στα εικονίσματα του σπιτιού. Πριν από την τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, ρίχνουν στη θάλασσα τα παλιά πορτοκάλια.
Σε άλλα νησιά, όπως τη Λέσβο, την ώρα που πέφτουν στη θάλασσα οι βουτηχτάδες για να πιάσουν το Σταυρό οι γυναίκες παίρνουν με μια νεροκολοκύθα νερό από 40... κύματα. Έπειτα με βαμβάκι που βουτούν σ’ αυτό καθαρίζουν τα εικονίσματα - χωρίς να μιλούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας - και στη συνέχεια ρίχνουν το νερό σε μέρος «που δεν πατιέται» (σε χωνευτήρι εκκλησίας).


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις