Ικανοποίηση για παύση των εργασιών κατασκευής αιολικών πάρκων στη Μάνη

Πρώτη Δημοσίευση: 10/05/2017 11:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 10/05/2017 11:06
Η Πελοπόννησος Οικολογική εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για παύση των εργασιών κατασκευής αιολικών πάρκων στη Μάνη (Αρ. Πρωτ. 698/28-04-2017).
Πριν από λίγες μέρες στη Μάνη ξεκίνησαν αιφνιδίως χωματουργικές εργασίες για την εγκατάσταση των 2 πρώτων ΑΣΠΗΕ «Σαγγιάς» και «Μακρυλάκκωμα», παραβιάζοντας την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων
Οι εργασίες κατασκευής αιολικών πάρκων στη Μάνη διεκόπησαν με απόφαση του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που επικαλείται τη σχετική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τις εργασίες στην περιοχή κατά την αναπαραγωγική περίοδο της ορνιθοπανίδας, στο διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου, σύμφωνα και με τη διεθνή πρακτική, καθώς η περιοχή της Μάνης είναι χαρακτηρισμένη Natura. Απαιτείται μελέτη - διερεύνηση για τα δύο χαρακτηριστικά είδη της ΖΕΠ (φιδαετός και αετογερακίνα) τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από την κατασκευή του εξεταζόμενου έργου και η οδός πρόσβασης από τον οικισμό Δρύαλο θα πρέπει να λάβει περιβαλλοντική έγκριση πριν από την έναρξη των εργασιών.
Θυμίζουμε ότι κατά του έργου εκκρεμεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η προγραμματισμένη συνεδρίαση του οποίου αναβλήθηκε για μια ακόμα φορά στις 24 Απρίλιου 2017 και αμέσως πριν από την έναρξη εργασιών.
Με αφορμή, όμως, το γεγονός αυτό ένα είναι βέβαιο, η ανάγκη για ένα νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ενσωματώνοντας τις τελευταίες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, το οποίο θα επιλύσει χρόνια προβλήματα, με γνώμονα την ενθάρρυνση και προώθηση επενδύσεων στον τομέα αυτό και με έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία, σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα στηρίζονται αυστηρά στη νομιμότητα, εν όψει και της εξέτασης των προσφυγών που έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Θα δημιουργηθεί έτσι ένα σύννομο πλαίσιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, σκιαγραφώντας παράλληλα το αδιέξοδο που διαμορφώθηκε στη δεκαετία 2007-2015, το οποίο έχει κοστίσει καθυστερήσεις στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων, έχει επιφέρει ορισμένες από τις πιο δραματικές επεμβάσεις σε άθικτες, προστατευόμενες περιοχές της χώρας και έχει δυσφημήσει σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας τις ΑΠΕ.
Ανεξάρτητα από το αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με την κατασκευή του έργου αυτού, ΟΛΟΙ οφείλουμε να συμφωνούμε σε ένα και μόνο, στην ΤΗΡΗΣΗ της ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ.
Δήμητρα Λυμπεροπούλου
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις