Ιούνιος …και ακόμα περιμένουν το δρόμο για τις Κιτριές!

Πρώτη Δημοσίευση: 04/06/2018 14:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 04/06/2018 14:25
Κάθε χρόνο και χειρότερα… Αναμένουν επειγόντως τα έργα, έστω και μέσα στο καλοκαίρι, κάτοικοι και επαγγελματίες!
 
Οι περιοχές της Παλιόχωρας, του Ακρογιαλίου, της Σάντοβας, και των Κιτριών για δεκαετίες «πρωταγωνιστούν» στον τουρισμό  της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας αλλά και ολόκληρης της Μεσσηνίας. Ακόμα και τις εποχές, πριν αρκετά χρόνια,  που ο υπόλοιπος νομός δεν είχε μπει για τα καλά στον «τουριστικό χάρτη»  της χώρας, οι ανατολικές ακτές του Μεσσηνιακού κόλπου αποτελούσαν πόλο έλξης για  επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία όμως χρόνια, η πορεία είναι δυσανάλογη με ό,τι συντελείται στην υπόλοιπη Μεσσηνία.  Η πολιτεία δείχνει να έχει εγκαταλείψει την περιοχή και το «βάρος» να πέφτει αποκλειστικά σε κατοίκους και επαγγελματίες που για χρόνια έχουν επενδύσει εκεί. Τα τελευταία 10 με 12 χρόνια η περιοχή θυμίζει κυριολεκτικά «εργοτάξιο» . Αρχικά τα έργα για την αποχέτευση το 2006 την  ταλαιπώρησαν  για   χειμώνες και καλοκαίρια ενώ , αν και πέρασαν τόσα χρόνια,  τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο… 
Προσφάτως,  τα έργα για την αντιδιαβρωτική προστασία των ακτών άλλαξαν κατά πολύ και το φυσικό τοπίο, καθώς παραλίες «εξαφανίσθηκαν» και δημιουργήθηκαν νέες, που χρειάζονται χρόνο από τη φύση… ώστε να αποκτήσουν ομορφιά. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι και αυτοί που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των έργων που έγιναν, καθώς ειδικά στο Ακρογιάλι παρουσιάστηκαν το χειμώνα αρκετά προβλήματα από την κακοκαιρία.  Πριν λίγες ημέρες το «Θάρρος» έκανε ένα φωτορεπορτάζ στην περιοχή της Μικρής Μαντίνειας, στα όρια του Δήμου Καλαμάτας με το Δήμο Δυτικής Μάνης. Σήμερα, συνεχίζουμε αυτό το  οδοιπορικό με φωτορεπορτάζ από τις περιοχές που ανήκουν στο Δήμο Δυτικής Μάνης. Οι εικόνες αυτή τη φορά δεν μπορούν να περιγράψουν κυριολεκτικά την πραγματικότητα, καθώς ειδικά ο δρόμος είναι πλέον άκρως επικίνδυνος, με τρύπες, λακκούβες και ό,τι άλλο εμπόδιο μπορεί να φανταστεί κανείς. Όπως μας είπαν  αρκετοί κάτοικοι   δεν είναι λίγα τα ατυχήματα ειδικά όσον κινούνται με μηχανές, ευτυχώς χωρίς κάποιο να είναι σοβαρό μέχρι στιγμής. Παράλληλα, όπως θα διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες η «σήμανση» είναι από αόρατη έως ανύπαρκτη. Φυσικά, δε λείπουν και τα σημεία που τα «σκουπίδια» δεσπόζουν ενώ και ο δρόμος σε αρκετά  ακόμη  χρειάζεται άμεσα καθαρισμό από την βλάστηση. Εκτός όλων αυτών, τόσο οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι, μας τόνισαν ότι έχουν κάθε καλοκαίρι να αντιμετωπίσουν και προβλήματα με την ύδρευση, καθώς κόβεται  συχνά το νερό αλλά και με τα σκουπίδια, ειδικά τους μήνες τουριστικής αιχμή. Όλα αυτά την ώρα που η περιοχή μας ζητά αγωνιωδώς το μερίδιο που της αναλογεί από την βαριά βιομηχανία της χώρας μας,  τον τουρισμό. Βέβαια, για να μην πέφτουν όλες οι ευθύνες πάντα στην πολιτεία, την Περιφέρεια και τον Δήμο, θα πρέπει και οι κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής να φροντίζουν για τον «καλλωπισμό» έστω των δικών τους περιουσιών.
 
 12.jpg
 
 Ξεκινούν άμεσα τα έργα λένε οι υπεύθυνοι
 
 Όπως είχε γίνει γνωστό από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στα τέλη Απριλίου σε επικοινωνία που είχαν με το Δήμο Δυτικής Μάνης το έργο συντήρησης του δρόμου στο συγκεκριμένο σημείο, είχε δημοπρατηθεί εδώ και καιρό. Αυτό που έπρεπε να γίνει  ήταν η ολοκλήρωση  της σύνδεσης  των αποχετεύσεων στην περιοχή της Παλιόχωρας και εν συνεχεία ο εργολάβος να προχωρήσει στην ασφαλτόστρωση του δρόμου.  Φθάσαμε στον Ιούνιο όμως από τότε και ακόμα  ουδέν  έχει συμβεί  . Μάλιστα, επαγγελματίες της περιοχής εκφράζουν την απορία τους γιατί ο εργολάβος δεν έχει ξεκινήσει , έστω από τις περιοχές που έχουν ολοκληρωθεί οι συνδέσεις με την αποχέτευσης.  Όπως και να έχει ευελπιστούν να ξεκινήσουν έστω και τώρα, που η κίνηση είναι αυξημένη κυρίως τα Σαββατοκύριακα, γιατί αν «χάσουμε» και τον Ιούνιο η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη!
 
 
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτορεπορτάζ: Παναγιώτης ΜπαμπαρούτσηςΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις