Κάθειρξη 24 χρόνων στον 41χρονο με το όπλο στα δικαστήρια Γυθείου

Πρώτη Δημοσίευση: 09/10/2018 09:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 09/10/2018 09:07
Στις φυλακές με συνολική κάθειρξη 24 ετών και 9 μηνών επέστρεψε από χθες ο 41χρονος αλλοδαπός, ο οποίος φέτος το Μάιο απείλησε στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Γυθείου έναν 38χρονο, τη μητέρα του και μια αστυνομικό με ένα περίστροφο πλήρες φυσιγγίων.
Ο 41χρονος κρίθηκε χθες από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή (με έναν ένορκο να μειοψηφεί, εκτιμώντας ότι η απόπειρα ήταν μία και όχι κατά συρροή), ληστεία (με έναν ένορκο να μειοψηφεί), αντίσταση από πρόσωπο που οπλοφορεί κατά προσώπου που διέτρεξε σοβαρό προσωπικό κίνδυνο (ομόφωνα), παράνομη οπλοφορία (ομόφωνα), οπλοχρησία κατά συρροή (με έναν ένορκο να μειοψηφεί) και διατάραξη συνεδριάσεων δικαστηρίου (ομόφωνα).
Το δικαστήριο απέρριψε την αναγνώριση ελαφρυντικών που ζήτησε η υπεράσπιση του κατηγορουμένου, ενώ υπήρξαν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ τακτικών δικαστών και ενόρκων ως προς την επιβολή των ποινών στον κατηγορούμενο. Μάλιστα, στη βασική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή οι τρεις τακτικοί δικαστές μειοψήφησαν προφανώς ζητώντας να επιβληθεί υψηλότερη ποινή κάθειρξης στον κατηγορούμενο. Επικράτησαν, όμως, οι ένορκοι και ως ποινή βάσης για αυτή την κατηγορία επικράτησε η κατώτατη που προβλέπεται γι’ αυτό το αδίκημα, της δεκαετούς κάθειρξης. Τελικά, για τα 6 αδικήματα καταδικάστηκε συνολικά σε κάθειρξη 24 ετών και 9 μηνών.
 
Απολογία
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει, αλλά μόνο να εκφοβίσει τους ανθρώπους που θεωρούσε υπεύθυνους για το χωρισμό με τη γυναίκα του.
Για το όπλο υποστήριξε ότι κατά τύχη το βρήκε σε μια παλιά αποθήκη που καθάριζε μαζί με τη γυναίκα του το 2010 στη Μάνη. Ήταν σκουριασμένο, το πήρε και από τότε το έκρυψε, όπως ισχυρίσθηκε, σε μια σπηλιά.
Είπε πως δεν το χρησιμοποίησε ποτέ άλλοτε και πως το πήρε μαζί του εκείνη την ημέρα, επειδή ήξερε ότι ο 38χρονος οπλοφορούσε. Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτό το ανακάλυψε ένα βράδυ, όταν είχε πάει να δει την πρώην γυναίκα του και το 38χρονο θύμα τον απείλησε με το όπλο του μπροστά στα δύο παιδιά του.
Είπε, επίσης, προς την έδρα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ότι η συμπεριφορά της συγκεκριμένης οικογένειας τον ανάγκασε να φτάσει σε αυτό το σημείο και, μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα είναι υπεύθυνοι από εδώ και πέρα για ό,τι συμβεί».
Λίγο αργότερα, δεχόμενος διευκρινιστική ερώτηση γι’ αυτή του τη φράση, είπε πως δεν εννοεί ότι θα υπάρξει συνέχεια από τη δική του πλευρά, αλλά χωρίς να διευκρινίσει και τι ακριβώς εννοούσε.
 
«Ανθρωποκτόνο σκοπό»
Αναγνώρισε δε στην αστυνομικό στην οποία έβαλε το όπλο στο μέτωπο και τράβηξε τη σκανδάλη, αλλά για καλή της τύχη δεν εκπυρσοκρότησε, ότι ήταν γενναία και συμπεριφέρθηκε επαγγελματικά, όμως αρνήθηκε ότι πάτησε τη σκανδάλη. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι η σκανδάλη μπορεί να πατήθηκε όταν προσπαθούσαν να τον αφοπλίσουν. Παραδέχθηκε, ωστόσο,  ότι είχε προσχεδιάσει ότι θα έβγαζε πρώτος όπλο εκείνη την ημέρα. Μάλιστα, ξάφνιασε Έδρα και ακροατήριο, όταν είπε ότι υπάρχει Θεός και από θαύμα εκείνη την ημέρα δεν «άναψε» το όπλο.
Τέλος, κατηγόρησε την οικογένεια των θυμάτων ότι κάποια στιγμή είχαν βάλει ανθρώπους να τον σκοτώσουν και ότι διακινούν ναρκωτικά και έχουν μπλέξει τη γυναίκα και τα παιδιά του.
Στην αγόρευσή της, η εισαγγελέας Σοφία Γκουγκουλιάνα αναφέρθηκε αρχικά στη σοβαρή έλλειψη συστημάτων ασφαλείας σε όλες τις αίθουσες των δικαστηρίων της ελληνικής περιφέρειας.
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, είπε πως όταν πάτησε τη σκανδάλη με το όπλο σε απόσταση εκατοστών από το μέτωπο της αστυνομικού είχε ανθρωποκτόνο σκοπό, ενώ δεν εγκατέλειψε τα εγκληματικά του σχέδια ούτε στη συνέχεια, αφού όταν προσπαθούσαν να τον αφοπλίσουν σημάδεψε και πάτησε δεύτερη φορά τη σκανδάλη κατά του 38χρονου, με το όπλο και πάλι ευτυχώς να μην εκπυρσοκροτεί.
Επίσης, η εισαγγελέας στάθηκε ιδιαίτερα στην ηρεμία που διέκρινε τον κατηγορούμενο καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, αλλά και στο ύφος του κατά την απολογία του.
Καταλήγοντας είπε πως ο κατηγορούμενος είχε αναλώσει πολλή σκέψη για τις πράξεις που έκανε και πως ήταν ειλικρινής όταν μίλησε για θαύμα, ενώ ζήτησε την ενοχή του για όλες τις πράξεις.

Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις