Κίνδυνος για μεγάλες πυρκαγιές το καλοκαίρι

Πρώτη Δημοσίευση: 15/05/2017 17:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 15/05/2017 17:20
Ζήτησε 100.000 ευρώ και πήρε 18.500 τι Δασαρχείο Καλαμάτας
 
Ούτε τα μισά του μισού από αυτά που ζήτησαν, δεν πήραν τα Δασαρχεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας για  την  υλοποίηση  έργων  και  εργασιών  αντιπυρικής  προστασίας  και  οδοποιίας  από το Ειδικό  Φορέα  Δασών  του  «Πράσινου  Ταμείου»  για το  2017.
Συγκεκριμένα, το Δασαρχείο Καλαμάτας για βελτίωση – συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου στην περιοχή αρμοδιότητάς του, ζήτησε το ποσό των 100.000 και έλαβε χρηματοδότηση 18.500 ευρώ.
Αντίστοιχα, το Δασαρχείο Κυπαρισσίας ζήτησε 60.000 ευρώ και πήρε 12.000 ευρώ.
 
Καθαρισμοί αντιπυρικών ζωνών
Πέρυσι, το αντίστοιχο ποσό που διατέθηκε ήταν μόλις 20.000 ευρώ και φέτος αντί να αυξηθεί, μειώθηκε κι άλλο. 
Όπως σημείωσε, ερωτώμενος ο Δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας, αυτή την περίοδο συντάσσεται η μελέτη για τις συντηρήσεις, μετά από έλεγχο που έγινε σε όλο το οδικό δασικό δίκτυο και τις αντιπυρικές ζώνες για να καταγραφούν οι ζημιές.
Εξέφρασε δε την ελπίδα να υπάρξει και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
«Φέτος θα δοθεί βαρύτητα στον καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών, καθώς ευτυχώς στους δασικούς δρόμους δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Θα κάνουμε κάποιες εργασίες συντήρησης με το μηχάνημα γκρέϊντερ που έχουμε, ενώ έχουμε ζητήσει εγγράφως και από την περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας, να μας διαθέσει άλλο ένα μηχάνημα, όπως είχε γίνει και πέρυσι», τόνισε ο κ. Κατσίποδας.
Οι αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή αρμοδιότητας του δασαρχείου Καλαμάτας έχουν μήκος περίπου 14 χιλιόμετρα και την τελευταία 5ετία δεν έχουν καθαρισθεί.
 
Ούτε εποχικό προσωπικό
Εκτός από την χρηματοδότηση όμως, άλλο ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δασικές υπηρεσίες είναι με το προσωπικό, καθώς ακόμα και εργάτες και εποχικό προσωπικό έχει να δοθεί έγκριση να προσληφθεί εδώ και 10 χρόνια, ώστε να γίνουν καθαρισμοί παρεδάφιας βλάστησης στους δρόμους, η οποία είναι εργασία που μπορεί να γίνει μόνο χειρωνακτικά.
Αντίθετα, οι Δήμοι λαμβάνουν σημαντικά ποσά για πολιτική προστασία. Επίσης, οι δασικές υπηρεσίες δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Κοινωφελούς εργασίας», ώστε να προσληφθούν κάποια άτομα.
 
Διάνοιξη δρόμου
Αυτές τις ημέρες, αναμένεται να ξεκινήσουν πάλι οι εργασίες για τη διάνοιξη του αντιπυρικού δρόμου «Προφήτης Ηλίας (Καλάθιον Όρος) – Κοτσιφάλωνα». Πρόκειται για το δεύτερο τμήμα διάνοιξης αντιπυρικού δρόμου, καθώς το πρώτο «Βόλιμος - Ρογκοζενίτσα - Αγ. Ιωάννης Αμφείας», έχει ολοκληρωθεί από πέρυσι και έχει δοθεί σε κυκλοφορία.
Η εκτέλεση του έργου στο τμήμα «Προφήτης Ηλίας (Καλάθιον Όρος) – Κοτσιφάλωνα» είχε σταματήσει καθώς δεν είχε πληρωθεί ο εργολάβος. Η εκκρεμότητα αυτή όμως τακτοποιήθηκε και ήδη εκδόθηκε απόφαση για άμεση επανέναρξη των εργασιών, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο.
Παράλληλα, υπογράφτηκε και η 8η παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσής του. Με εισήγηση του Δασαρχείο Καλαμάτας, το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις