Κίνδυνος για την Ιαματική πηγή Βρωμονερίου

Πρώτη Δημοσίευση: 19/11/2012 18:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 19/11/2012 18:08

Σοβαρότατος κίνδυνος διαφαίνεται πως υπάρχει να μην αναγνωριστεί η  Ιαματική πηγή Βρωμονερίου Τριφυλίας (Δ.Ε. Γαργαλιάνων) και να «χαθούν» και τα λουτρά και η έκταση από το Δήμο. Η σημαντικότερη θειούχα πηγή στη Μεσσηνία βρίσκεται στο Βρωμονέρι – Γαργαλιάνων, με σταθερή θερμοκρασία 19,5 βαθμούς C. Παλαιότερα το νερό της πηγής χρησιμοποιούνταν για ποσιμοθεραπεία και λουτροθεραπεία. Η πηγή  βρίσκεται λίγα μέτρα από τη γραφική ακτή του Βρωμονερίου και μόλις 7 περίπου χλμ. από την πόλη των Γαργαλιάνων. Βάση της θερμοκρασίας της, χαρακτηρίζεται ως υπόθερμη. Η πηγή λόγω της πλήρους εγκατάλειψής της έχει προσχωθεί από τα φερτά υλικά της θάλασσας. Το θερμομεταλλικό της νερό αναμιγνύεται με το Πλειστοκαινικό υδροφόρο, με αποτέλεσμα πολλές γεωτρήσεις και πηγάδια περιμετρικά στην περιοχή να έχουν θερμομεταλλικό νερό. Η θερμομεταλλική αυτή πηγή παλαιότερα είχε χαρακτηριστεί ως «Ιαματική», χαρακτηρισμός ωστόσο, που με το ισχύον νομικό καθεστώς πια, δεν υφίσταται, και έπρεπε ήδη να είχαν γίνει διαδικασίες από το Δήμο για την αναγνώρισή της, ενώ σύμφωνα με το Νόμο 4049/2012, η νέα προθεσμία (με παράταση που δόθηκε) για αναγνώριση ιαματικών πηγών λήγει στις 31/12/2012.


Αν και στις προεκλογικές εξαγγελίες και υποσχέσεις του Συνδυασμού του δημάρχου Κώστα Κόλλια αλλά και σε δηλώσεις του, μετά την εκλογή του, αναφερόταν σε «αξιοποίηση των ιαματικών πηγών» (καθώς επίσης και στελέχη της δημοτικής Αρχής, όπως ο αντιδήμαρχος Γαργαλιάνων και αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης Ευστάθιος Ανδρινόπουλος), δυστυχώς 23 μήνες στη διοίκηση του Δήμου Τριφυλίας, δεν έχει γίνει κάποια σοβαρή παρέμβαση ως προς αυτό το θέμα, για την αναγνώριση δηλαδή επίσημα όπως προβλέπεται από τη Νομοθεσία, ως «Ιαματικής» της πηγής του Βρωμονερίου.
Η υπόθεση «Βρωμονέρι», όμως, έχει και άλλη μια σοβαρότατη πτυχή. Τον κίνδυνο να «χάσει» ο Δήμος Τριφυλίας και την έκταση και το κτήριο των ιαματικών λουτρών. Το ζήτημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι όντως πολύπλοκο, καθώς στο κτήριο εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης ο Δήμος Πειραιά, ο οποίος έχει κινήσει διαδικασίες να του αναγνωριστεί και να κατοχυρώσει ως ιδιοκτησία του ακόμη και την έκταση που το περιβάλλει.
Είναι γεγονός ότι πριν από 7 περίπου μήνες (στις 27 Απριλίου) σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ελήφθη απόφαση σχετικά με τον ορισμό δικηγόρου για να εξετάσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, να έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ» από ενδιαφερόμενους να επενδύσουν στην περιοχή του Βρωμονερίου, από τις επαφές που είχαν στο Δήμο Πειραιά, οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Πειραιά θεωρούν «τελειωμένη» την υπόθεση υπέρ τους και κάτι παραπάνω από βεβαία την έκβαση της υπόθεσης, με την οποία θα κατοχυρώνεται νομικά -δικαστικά ως ιδιοκτησία του Δήμου Πειραιά, εκτός από το κτήριο - εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών, και η γύρω έκταση και ήδη σχεδιάζουν τρόπους και μορφές βελτίωσης, αξιοποίησης και ανάδειξής τους.


Του Ηλία Γιαννόπουλου Σχόλια

ΧΡΟΝΙΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ… Διαβάστε εδώ: http://www.gargalianoi.com/2012/11/25/78988/

Gargalianiotis Politis ΕΜΕΙΣ ΧΡΟΝΙΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ… http://www.gargalianoi.com/2012/11/25/78988/ Δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν στους πολιτικούς του τόπου μας: 1) ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ 2) ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟΕΞΕΥΤΕΛΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ (ΖΩΤΙΚΑ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ. ΑΠΑΞΙΩΣΗ…ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ… ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ…ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΩΝ Μα τόσο δύσκολο τελικά είναι να κρατήσει ένας πολιτικός τον λόγο του; Να από που βγήκε η λέξη “ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΣ”...

Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις