Καλαμάτα - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2020, η πρόταση Μάκαρη

Πρώτη Δημοσίευση: 14/01/2017 18:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 14/01/2017 18:15
Με την πολύτιμη κληρονομιά από την οργάνωση και την προσπάθεια της Καλαμάτας να αναδειχθεί ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2021, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, πρότεινε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η πόλη να θέσει υποψηφιότητα για "ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα νεολαίας" το 2020.
Όπως τόνισε, η Καλαμάτα με τον αριθμό νέων ανθρώπων που διαθέτει, τα δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και με τη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών νεαρής ηλικίας στην προσπάθεια του Κ:21, μπορεί να πετύχει το συγκεκριμένο στόχο, ο οποίος θα δώσει πολύτιμη πολιτιστική, και όχι μόνο, προστιθέμενη αξία στην πόλη.
Επιχειρώντας να αναλύσει το σκεπτικό της πρότασής του, ο κ. Μάκαρης σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι αν σήμερα υπάρχει μία έξοδος κινδύνου, αυτή είναι οι νέοι. Οι νέοι άνθρωποι έχουν ευτυχώς ανησυχία. Πώς έλεγε ο Σαμαράκης, «όσο υπάρχουν ανήσυχοι άνθρωποι, υπάρχει ελπίδα», αυτό! Όσο υπάρχουν οι ανήσυχοι νέοι, υπάρχει ελπίδα. Πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης τόσοι νέοι άνθρωποι θα πιστέψουν και θα συνεργαστούν έχοντας τέσσερεις βασικές αρχές: δημιουργία, συμμετοχή, ελεύθερη έκφραση, αλληλεγγύη, με ένα κοινό σκοπό. Να σχεδιάσουν και να κερδίσουν. Να υλοποιήσουν δράσεις και εκδηλώσεις, που αφορούν στη Νεολαία της Καλαμάτας.
Ο ρόλος του Δήμου Καλαμάτας είναι να τους στρέψουμε προς την εξωστρέφεια, να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και σεβασμού προς τους υπολοίπους. Έτσι μόνο προχωράμε. Η απονομή του τίτλου «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την πόλη της Καλαμάτας. Φέρνει τους νέους στο προσκήνιο, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και τη δημιουργικότητά τους. Οι νέοι σήμερα είναι μπροστά, διεκδικούν το μέλλον τους εκεί που περιμένει η ζωή.
Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας (European Youth Capital) είναι ένας σχετικά νεοσύστατος αλλά εξαιρετικά επιτυχημένος θεσμός. Ο τίτλος της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας» δίνεται από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας (European Youth Forum) σε μια ευρωπαϊκή πόλη για ένα ολόκληρο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διοργανώνονται δράσεις για νέους που σχετίζονται με την πολιτιστική, αθλητική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή.
Ως ιδέα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, εκθέσεις, αθλητικές διοργανώσεις, συζητήσεις και διημερίδες), καθώς και συναντήσεις εθελοντικών οργανώσεων νεολαίας από όλη την Ευρώπη σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας. 

Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις