Καλαμάτα: Όλη η πόλη μια γιορτή

Πρώτη Δημοσίευση: 21/12/2018 08:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 21/12/2018 08:20
Πλήθος εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πρώτη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Καλαμάτας και τη συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας στην «Τέντα» με τους Planet Caravan, που θα αποδώσουν το "The Wall" των Pink Floyd, συνθέτουν τον καμβά του Δήμου Καλαμάτας για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε προχθές, ο δήμαρχος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «έχει καταβληθεί μία προσπάθεια και θα υπάρξει και αποτέλεσμα, ώστε τα φετινά Χριστούγεννα και η φετινή Πρωτοχρονιά, αυτή η εορταστική περίοδος, να καλυφθεί με σπουδαίες καλλιτεχνικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις».
Ο Π. Νίκας κάλεσε «όσους είναι εκτός Καλαμάτας να έρθουν οπωσδήποτε στην πόλη μαζί με τα παιδιά τους! Αν δεν έρθουν, θα χάσουν! Μία πόλη με εορταστικό περιβάλλον, με κατάφορτα τα καταστήματα, με τις καφετέριες της πόλης στα καλύτερά τους και με πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πλατεία από το πρωί μέχρι το βράδυ, στο Μέγαρο Χορού και στο Πνευματικό Κέντρο», προσθέτοντας πως «περιμένουμε με αγωνία τις Σχολές της “Φάρις” για να δούμε τα εκατοντάδες παιδιά τα οποία φοιτούν και θα μας δώσουν εκπληκτικό αποτέλεσμα.
Για πρώτη φορά θα έχουμε φέτος τη χρησιμοποίηση της κεντρικής αίθουσας του Μεγάρου Χορού από τη Σχολή Χορού, γιατί το Μέγαρο Χορού ανήκει κυρίως στα παιδιά του Χορού και στη Σχολή Χορού. Έχουμε εξεύρει και τα χρήματα, έχουμε ολοκληρώσει και τη μελέτη, ώστε να πάει η Σχολή σε ένα χώρο κατάλληλο από κάθε άποψη».
Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι «εκτός από την εκδήλωση της Σχολής Χορού που είναι στις 21 του μήνα, θα γίνει η μεγάλη εκδήλωση στις 27 του μήνα. Θα είναι η πρώτη της Συμφωνικής Ορχήστρας Καλαμάτας, της τρίτης συμφωνικής ορχήστρας στην Ελλάδα μετά την Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είμαστε πολύ υπερήφανοι γι' αυτό το άλμα, το οποίο κάνουμε εδώ με τον κ. Γυφτάκη και με όλους όσοι έχουν φοιτήσει στο Δημοτικό Ωδείο. Προφανώς, όλοι καταλαβαίνουν ότι το Μέγαρο Χορού έχει γύρω στις 600 θέσεις, όλος ο κόσμος δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσει την πρώτη της Συμφωνικής Ορχήστρας».
Παράλληλα, υπογράμμισε την κατεύθυνση «όλες οι εκδηλώσεις του Δήμου να έχουν ένα συμβολικό ποσό ως εισιτήριο, το οποίο να επιστρέφει στις Σχολές, 2 έως 5 ευρώ, για τη βελτίωση της ποιότητας της δουλειάς τους», προσθέτοντας πως «είναι και μία απόδειξη ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τις εκδηλώσεις που γίνονται».
 
«Άγιος Βασίλης έφτασε»...
Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, σαν άλλος Άγιος Βασίλης, θα φορέσει τα γιορτινά του και θα υποδεχθεί το κοινό φέτος στο φιλόξενο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, «μοιράζοντας» συναυλίες και παραστάσεις για όλη την οικογένεια!
Οι καλλιτεχνικές δράσεις ξεκινούν σήμερα στις 21.00. Η Δημοτική Σχολή Χορού θα χορέψει, το Εικαστικό Εργαστήρι θα γεμίσει με αστέρια το φουαγιέ του Μεγάρου και το Ωδείο θα τραγουδήσει στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Πάνω από 100 μαθητές του Δημοτικού Ωδείου θα τραγουδήσουν γιορτινά τραγούδια κάτω από την μπαγκέτα του Ιβάν Μάτζαρη και με τον Λουκά Γεώργα στο πιάνο, ενώ την επόμενη ημέρα, Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στις 20.00, θα επαναληφθεί η γιορτή για αυτούς που δεν πρόλαβαν, στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα. Τίτλος της: «Άγιος Βασίλης έφτασε από την Καισαρεία, χόρεψε, τραγούδησε, έκανε φασαρία». Επισημαίνεται πως για τις ανάγκες της παράστασης της Δημοτικής Σχολής Χορού, ο διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, παραχώρησε γλυπτό με τίτλο «Ταξίδι του ήχου».
Η είσοδος γίνεται με δωρεάν δελτία εισόδου, που μπορεί κανείς να προμηθευτεί από το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας σήμερα και αύριο.
Σημειώνεται πως στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού θα λειτουργήσει έκθεση του Εικαστικού Εργαστηρίου, με τίτλο «Με χρώματα από τ' αστέρια». Θα παρουσιασθούν έργα ομαδικής δουλειάς των μαθητών του Εργαστηρίου, με αναφορές σε συγκεκριμένους καλλιτέχνες, όπως ο Βερμέερ, ο Σεζάν, ο Μπρακ και ο Πικάσσο, καθώς o Σολ Λιούιτ και η Άγκνες Μαρτίν από τους σύγχρονους. Εγκαίνια έκθεσης στις 20.00 σήμερα, διάρκεια έως 4/1, με ώρες λειτουργίας 10.00-13.00.
 
Ο τέταρτος μάγος
Μεθαύριο Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου, στο Studio του Μεγάρου Χορού στις 18:00, θα ανακοινωθεί πότε θα φτάσει στο νεογέννητο Χριστό... ο τέταρτος Μάγος. Πρόκειται για ένα χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, με διασκεδαστικές περιπέτειες, με πολλές αιφνίδιες ανατροπές και χιούμορ. Είναι οι περιπέτειες του τέταρτου Μάγου των Χριστουγέννων, του Μάγου Αβασάλ, που όλο κάτι του τύχαινε, όλο κάποιον συναντούσε κι όλο καθυστερούσε να φτάσει στη φάτνη, κοντά στο νεογέννητο Χριστό, ώσπου... Το παραμύθι της Ιουλίτας Ηλιοπούλου συνδυάζεται με την πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού. Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Σπύρος Σακκάς και η Δάφνη Πανουργιά, συνοδεία πιάνου/keyboards, φλάουτου, βιόλας και κρουστών. Τα τραγούδια εναλλάσσονται με την αφήγηση, ενώ τα έργα του Γιάννη Κόττη, που προβάλλονται στη μεγάλη οθόνη, συμπληρώνουν την ατμόσφαιρα της μοναδικής γιορτής των Χριστουγέννων. Γενική είσοδος: 3 ευρώ, ενώ τα εισιτήρια θα πωλούνται στο Μέγαρο πριν από την παράσταση.
 
Η Συμφωνική
Στις 27 Δεκεμβρίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 21.00 ακριβώς (!), στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί στην ιστορική πρώτη εμφάνιση της Συμφωνικής Ορχήστρας Καλαμάτας! Θα παρουσιασθεί ένα πρόγραμμα ευχάριστο, διασκεδαστικό, γιορτινό και περιπετειώδες, μια και θα εναλλάσσονται άριες, ντουέτι, τρίο και κουαρτέτα από διάσημες ελληνικές οπερέτες με γιορτινά τραγούδια, ενώ το πρόγραμμα θα ανοίξει με το έργο "Celebration I, op. 105" του Στάθη Γυφτάκη, που συντέθηκε ειδικά για αυτή τη συναυλία. Μια ορχήστρα 46 μουσικών, η Κατερίνα Παλαιολόγου (σοπράνο), η Λήδα Δημητριάδη (σοπράνο), ο Γιάννης Καλύβας (τενόρος), ο Μιχάλης Ψύρρας (βαρύτονος) και ο μαέστρος Ανδρέας Τσελίκας θα περιμένουν τους φίλους της μουσικής, για να γιορτάσουν μαζί αυτή την ιστορική μέρα για τα μουσικά δρώμενα της πόλης!
Γενική είσοδος 5 ευρώ, ενώ τα εισιτήρια προπωλούνται στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο από τις 20 Δεκεμβρίου και, φυσικά, στο Μέγαρο Χορού πριν από την παράσταση.
 
Η Φιλαρμονική
Επίσης, η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, με τη σύμπραξη των Planet Caravan, θα παρουσιάσει την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου και ώρα 20.00, στο κλειστό γυμναστήριο «Τέντα», το "The Wall" των Pink Floyd. Πρόκειται για συναυλία αφιερωμένη στα Παιδικά Χωριά SOS.
 
Το ΔΗΠΕΘΕΚ
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας συμμετέχει, επίσης, στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 17.00, οι ηθοποιοί του ΔΗΠΕΘΕΚ θα παρουσιάσουν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας χριστουγεννιάτικα παραμύθια και τραγούδια στους μικρούς ασθενείς, ενώ μία ώρα αργότερα διασκεδαστικές ιστορίες του Γεωργίου Σουρή και όμορφα παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια στους ενήλικες ασθενείς.
Επίσης, την ημέρα των Χριστουγέννων θα παιχτεί στις 21.00 «Ο Γυάλινος κόσμος» του Τένεσι Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη, μια παραγωγή που φαίνεται ήδη από τις πρώτες παραστάσεις ότι αρέσει πολύ στο κοινό.
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση «Το μαργαριτάρι του κόσμου» του Γιάννη Μαργαρίτη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Φραγκιόγλου, την Κυριακή 23 και την τελευταία Κυριακή του χρόνου, 30 Δεκεμβρίου, στις 11.30 το πρωί.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 28/12

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ - ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
«Το σπιτάκι των Τριτέκνων»
Xριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες, γλυκίσματα και δρώμενα για τους μικρούς μας φίλους, από το Σύλλογο Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας, διάρκεια έως και 24/12

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
20.00 Εγκαίνια έκθεσης «Με χρώματα από τ' αστέρια»
των σπουδαστών του Εικαστικού Εργαστηρίου
Διάρκεια έκθεσης: 21/12 / 2018 - 4/1/2019
Ωράριο λειτουργίας: 10.00 - 13.00
21.00 «Άγιος Βασίλης έφτασε από την Καισαρεία,
χόρεψε, τραγούδησε, έκανε φασαρία»
Μία παράσταση των σχολών της Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ – ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
12.00 «Νεραϊδόκηπος»
μουσικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους.
Αφήγηση: Σοφία Σκυριανού, Συγγραφή: Νίκος Μητσέας,
μουσική: Κώστας Νικολέας

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ / ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
20.00 «Άγιος Βασίλης έφτασε από την Καισαρεία,
χόρεψε, τραγούδησε, έκανε φασαρία»
Μουσικοχορευτική παράσταση από το Δημοτικό Ωδείο
και τη Δημοτική Σχολή Χορού

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ - ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
11.30 Κάλαντα και Kεράσματα
από το Σύλλογο Μικρασιατών Καλαμάτας
12.00 Κάλαντα από το Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ / STUDIO
18.00 «Μα πότε θα φτάσει αυτός ο Μάγος;»
Ένα παραμύθι της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, σε μουσική
Γιώργου Κουρουπού

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ - ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
11.00 Κάλαντα από τον Πολιτιστικό
και Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας
12.00 Παραδοσιακά Κάλαντα από το Νεανικό «Μελίφωνο»
12.30 «Γιορτάζουμε με την παρέα του Αϊ Βασίλη»,
στα παραμυθόσπιτα για τα παιδιά

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ / ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.00 «Εορταστικό Gala»
με τη Συμφωνική Ορχήστρα Καλαμάτας

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ - ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Χριστουγεννιάτικο bazaar από τα Παιδικά Χωριά SOS

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΓΗΠΕΔΟ ΤΕΝΤΑΣ
20.00 «The Wall» των Pink Floyd
Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας & "Planet Caravan".
Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις