Καμπανάκι από συμβολαιογράφους και δικηγόρους για οριστικοποίηση δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 11/05/2019 10:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 11/05/2019 10:21
Τον κώδωνα του κινδύνου να χαθούν δικαιώματα ακινήτων στην Καλαμάτα κρούουν συμβολαιογράφοι και δικηγόροι, καθώς εκτιμούν ότι ο χρόνος που έχει δοθεί για διορθώσεις έως τον Αύγουστο δεν επαρκεί. Μάλιστα, θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί επιπλέον χρόνος τουλάχιστον ένα έτος και να διατεθεί επιπλέον προσωπικό στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας.
 
Και χρόνος και προσωπικό
Τα Κτηματολογικά Γραφεία Καλαμάτας και Θουρίας είχαν ως ημερομηνία οριστικοποίησης των εγγραφών τους τις  αρχές του χρόνου, Ιανουάριο το ένα και Φεβρουάριο το δεύτερο.
Η οριστικοποίηση σημαίνει ότι στη συνέχεια δε θα μπορούν να γίνονται διορθώσεις σε εμπράγματα δικαιώματα. Δηλαδή, θα οριστικοποιηθούν ιδιοκτησιακά τα ακίνητα που αναφέρονται εκεί. Με τροπολογία όμως που κατατέθηκε, δόθηκε παράταση μέχρι τη συμπλήρωση 15ετίας από την έναρξη των φορολογικών γραφείων και για ορισμένες περιοχές επιπλέον παράταση 3 μηνών. Σε αυτή την περίπτωση ανήκει η Καλαμάτα, κι αυτό, πλέον, σημαίνει ότι οι εγγραφές θα οριστικοποιηθούν τον Αύγουστο. 
Ούτε, όμως, κι αυτός ο χρόνος επαρκεί, όπως σημείωσε ο συμβολαιογράφος Παναγιώτης Δουμουλάκης, με τον κίνδυνο να χαθούν δικαιώματα. Χρειάζεται, όπως διευκρίνισε, τουλάχιστον άλλος ένας χρόνος και ενίσχυση του προσωπικού του Κτηματολογικού Γραφείου. «Παρά την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν όσοι δουλεύουν στο Κτηματολογικό Γραφείο, δε φτάνουν. Πρέπει να ενισχυθούν», είπε ο κ. Δουμουλάκης.
 
Δικηγόροι
Ότι ο χρόνος δε φτάνει είναι άποψη που ενστερνίζεται και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας. Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος Περικλής Ξηρογιάννης, η προθεσμία για την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών για το Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας έχει ορισθεί στις 8/8/2019. «Επειδή υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ακινήτων που φέρονται στα φύλλα ως αγνώστου ιδιοκτήτη και με τη λήξη της προθεσμίας θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο, είναι προφανές ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν ιδιωτικά ακίνητα και όχι δημόσια καταγεγραμμένα κτήματα, το δε αποτέλεσμα που θα επέλθει δεν είναι επιθυμητό από κανέναν, διότι ούτε το Ελληνικό Δημόσιο ενδιαφέρεται προφανώς να αποκτήσει κατοικίες πολιτών ούτε οι τελευταίοι να τις χάσουν, τις οποίες μάλιστα νέμονται.
Θα πρέπει, κατά την άποψή μας, να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη και να καθοριστεί το σχετικό τεκμήριο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ως μαχητό, ή τουλάχιστον να δοθεί ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις η δυνατότητα αυτή για κάποιο χρονικό διάστημα, εφόσον θα προσκομίζεται κατά τη σχετική δίκη και εισήγηση της Κτηματικής Υπηρεσίας και του Δήμου ότι δεν πρόκειται για δημόσιο ή δημοτικό κτήμα», πρόσθεσε ο κ. Ξηρογιάννης.

Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις