Κανόνες στη διακίνηση και εμπορία τροφίμων

Πρώτη Δημοσίευση: 04/09/2017 17:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 04/09/2017 17:02
Με καθυστέρηση αρκετών χρόνων ήρθε και στη χώρα μας το μέτρο για τις φιάλες μιας χρήσης ελαιολάδου στην εστίαση. Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι αναθεωρημένοι Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ).
Με τους νέους κανόνες ρυθμίζονται θέματα ορθής πληροφόρησης του καταναλωτή, και υποχρεώσεων της επιχείρησης κατά τη διακίνηση και εμπορία προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών.
 Όπως είχαμε αναφέρει σε άρθρο του ΑγροΤύπου, μεταξύ των αλλαγών είναι και η υποχρέωση να διατίθεται σε συσκευασία μίας χρήσης το ελαιόλαδο στα εστιατόρια από το νέο έτος.
Συγκεκριμένα το ΦΕΚ αναφέρει ότι «υποχρέωση των καταστημάτων μαζικής εστίασης από 01/01/2018 αποκλειστικής διάθεσης μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης, κάθε είδους ελαίου που προορίζεται για επιτραπέζια χρήση από τον τελικό καταναλωτή, μετά το στάδιο παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων, φέροντας επί της συσκευασίας τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία». Αν δεν συμβαίνει αυτό θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά παράβαση.
 
Μέλι
Επί όλων των τιμολογίων αγοραπωλησίας μελιού, πέραν των άλλων ενδείξεων, αναγράφεται η ονομασία του μελιού σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων - Ποτών (π.χ. μέλι ανθέων, μέλι κηρήθρας κ.λπ.) και η χώρα ή οι χώρες προέλευσης όπου έγινε η συγκομιδή του είδους. Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο χίλια ευρώ (1.000 €) ανά παράβαση.
 
Επιτραπέζιες ελιές 
Οι ελιές μαυρισμένες με οξείδωση ονομάζονται: «Ελιές μαυρισμένες με οξείδωση σε άλμη» όταν προορίζονται για κατανάλωση εντός της Ελλάδας ή «Μαύρες ελιές σε άλμη» όταν προορίζονται να διατεθούν σε αγορές εκτός της Ελλάδας. Οποιαδήποτε άλλη ονομασία οδηγεί σε παραπλάνηση του καταναλωτή. Συντηρούνται, διακινούνται και παρουσιάζονται στον τελικό καταναλωτή σε ερμητικά σφραγισμένα μέσα συσκευασίας με θερμική αποστείρωση.
 
Κιμάς 
Απαγόρευση διατήρησης και έκθεσης προς πώληση έτοιμου ή προκομμένου και προσυσκευασμένου κιμά, με ή χωρίς την προσθήκη άλλων συστατικών, από τους λιανοπωλητές. Οι νέοι Κανόνες δεν περιέχουν πλέον τα άρθρα που αφορούν τις ονομασίες των τεμαχίων και τις κοπές, κάτι που η ίδια η αγορά θεωρούσε αναχρονισμό. Επίσης δεν συμπεριελήφθη τελικά και το άρθρο που αφορούσε τα σφαγεία, το οποίο είχε προστεθεί στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης, αλλά συνάντησε αντίθεση από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
 
Υπηρεσίες, διακίνηση και εμπορία των προϊόντων 
Υποχρέωση των καταστημάτων μαζικής εστίασης από 01/01/2018 αποκλειστικής διάθεσης μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης, κάθε είδους ελαίου που προορίζεται για επιτραπέζια χρήση από τον τελικό καταναλωτή, μετά το στάδιο παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων, φέροντας επί της συσκευασίας τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Προστασία από παράτυπη χρήση του «Ελληνικού Σήματος» σε προϊόντα και υπηρεσίες, με καθορισμό αυτοτελούς τέλους ύψους 5.000 ευρώ κατά τη διαπίστωση της παράβασης από εμπορικές επιχειρήσεις.
  • Απαγόρευση της απόψυξης κατεψυγμένων αλιευμάτων και διάθεσης αυτών στο στάδιο της λιανικής πώλησης ως αποσυσκευασμένα
 
  • Απαγόρευση διατήρησης και έκθεσης προς πώληση έτοιμου ή προκομμένου και προσυσκευασμένου κιμά, με ή χωρίς την προσθήκη άλλων συστατικών, από τους λιανοπωλητές
 
  • Ενημέρωση των καταναλωτών για τις ακριβείς συνθήκες διατήρησης των τροφίμων με διεύρυνση της υποχρέωσης αναγραφής επί της πινακίδας ή του τιμοκαταλόγου της ένδειξης «κατεψυγμένο» ή «αποψυγμένο» για τις περιπτώσεις που ισχύει, πέραν των φαγητών, και στα γλυκά
 
  • Αποσαφήνιση των υποχρεώσεων των εμπλεκόμενων στη διάθεση άρτου, με υποχρέωση της πώλησης του φρέσκου άρτου και των λοιπών αρτοσκευασμάτων σε κατάλληλη, σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία, συσκευασία με αναγραφή των προβλεπόμενων εκ του νόμου ενδείξεων, όπου απαιτείται


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις