Κτηματολόγιο: Από του χρόνου τσουχτερά πρόστιμα για τα ακίνητα που δε δηλώθηκαν

Πρώτη Δημοσίευση: 04/12/2019 18:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 04/12/2019 18:41
Κανονικά συνεχίζει να δέχεται δηλώσεις δικαιωμάτων – αν και εκπρόθεσμα πλέον  - το Γραφείο Κτηματογράφησης Καλαμάτας, το οποίο λειτουργεί καθημερινά και, καθώς όλα δείχνουν, οι πρώτοι μήνες θα κυλήσουν χωρίς την επιβολή προστίμων. Ωστόσο, μετά τους πρώτους μήνες και πιθανότατα- σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας- μετά το πρώτο εξάμηνο, θα αρχίσουν τα κλιμακωτά πρόστιμα σε όσους δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους και τα οποία αναμένεται να είναι τσουχτερά. Κι αυτό, γιατί, όπως έχει ήδη αποκαλύψει ο υπουργός Περιβάλλοντος, το πρόστιμο θα είναι ανάλογο της αξίας της ακίνητης περιουσίας, αλλά και της καθυστέρησης που επέδειξαν οι πολίτες στην υποβολή της δήλωσης.
Πάντως, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι μεμονωμένοι πολίτες της Μεσσηνίας που δεν προσήλθαν ακόμα στο Γραφείο Κτηματογράφησης για να δηλώσουν την περιουσία τους είναι πολλοί. Αυτό αποδεικνύεται και από τα τελευταία νούμερα που έγιναν γνωστά από το Κτηματολόγιο, όπου μέχρι τις 20 Νοεμβρίου στη Μεσσηνία είχαν κατατεθεί 282.845 δικαιώματα, που αντιστοιχούσαν μόλις στο 34,81%. Με τη λήξη της προθεσμίας στις 29 Νοεμβρίου (μαζί και με τη διαδικασία της εμπρόθεσμης προσέλευσης) το ποσοστό έφτασε στο 57%, κι αυτό γιατί κατατέθηκαν οι δηλώσεις από τις τράπεζες και όλους τους φορείς Δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Μόνο τα δικαιώματα των τραπεζών είναι πάρα πολλά και από μόνα τους εκτίναξαν το ποσοστό.
 
Πρόστιμα
Αυτό σημαίνει ότι πολλοί Μεσσήνιοι έχουν αδιαφορήσει μέχρι στιγμής να δηλώσουν στην Κτηματογράφηση το ακίνητό τους, είναι καλά ενημερωμένοι και γνωρίζουν ότι μπορούν να το κάνουν τους πρώτους εκπρόθεσμους μήνες χωρίς να έχουν καμία κύρωση. Τα πρόστιμα αναμένεται να ενεργοποιηθούν κλιμακωτά, εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.
Ακόμα και τώρα οι πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στη δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους, προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων, αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας.
Καθυστέρηση των πολιτών δε σημαίνει απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται, όμως, αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας τους, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων.
Οι πολίτες πρέπει  να γνωρίζουν ότι ακόμα και τώρα απευθυνόμενοι στα Γραφεία Κτηματογράφησης μπορούν δωρεάν να ενημερωθούν και να εξυπηρετηθούν από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, έγγραφα, τον εντοπισμό ακινήτων κ.λπ.

Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις