Κ. Κρανιώτης: «Επανέρχεται ο φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων το 2018»

Πρώτη Δημοσίευση: 22/10/2017 10:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 22/10/2017 10:46
Ο φόρος υπεραξίας, ο οποίος ανεστάλη για τα έτη 2015, 2016 και 2017, θα επανέλθει από το νέο έτος με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο που συμφωνήθηκε. Αυτό επισήμανε, μιλώντας στο «Θ», ο οικονομολόγος Κώστας Κρανιώτης. Τούτο, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι όσοι είναι ιδιοκτήτες ακινήτων και θέλουν από το 2018 να πουλήσουν σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.λπ. κτίσματα, θα βρουν μπροστά τους την επιβάρυνση του φόρου υπεραξίας.
 
Πώς θα υπολογίζεται
Ο φόρος αυτός υπολογίζεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και θα επιβάλλεται ως εξής, σύμφωνα με τον κ. Κρανιώτη:
-Ο φόρος υπεραξίας θα επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου 
-Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.
-Όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995, θα απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.
-Η τελική υπεραξία επί της οποίας θα υπολογίζεται ο φόρος θα προσδιορίζεται με βάση ποσοστιαίους συντελεστές απομείωσης, κλιμακούμενους ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου (από 98,2% για δύο χρόνια διακράτησης έως 60% για περισσότερα από 25).
 
Τιμές κτήσης και πώλησης
Ο κ. Κρανιώτης εξήγησε ότι ως τιμές κτήσης και μεταβίβασης θα λαμβάνονται αυτές που αναγράφονται στα συμβόλαια, ενώ εάν πρόκειται για ακίνητο το οποίο έχει αποκτηθεί από κληρονομιά, η τιμή κτήσης θα υπολογίζεται με βάση το φόρο κληρονομιάς που είχε καταβληθεί (το ίδιο και για τις δωρεές - γονικές παροχές).
«Σε κάθε άλλη περίπτωση που η τιμή κτήσης δεν μπορεί να προκύψει με βάση δημόσια έγγραφα (όπως π.χ. αυτεπιστασία ή αντιπαροχή), θα υπολογίζεται με βάση ένα μαθηματικό τύπο, ο οποίος λαμβάνει υπ’ όψιν τον πληθωρισμό των ετών που έχουν μεσολαβήσει ανάμεσα στην απόκτηση και την πώληση. Ο τύπος θα έχει ως εξής: τιμή κτήσης = τιμή μεταβίβασης επί το Δείκτη Τιμών Κατοικιών του έτους κτήσης δια του ΔΤΚατ του προηγουμένου της μεταβίβασης έτους. Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών δημοσιεύεται κάθε χρόνο από την Τράπεζα της Ελλάδος» τόνισε.
Οι φορολογούμενοι πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι, εάν προχωρήσουν σε τρεις πωλήσεις ακινήτων σε χρονικό διάστημα δύο ετών, τότε με βάση τις διατάξεις του άρθρου 21 του κώδικα φορολογίας εισοδήματος η υπεραξία που προκύπτει, η διαφορά δηλαδή της τιμής πώλησης με την τιμή κτήσης, δε θα φορολογηθεί με 15% όπως προκύπτει από τις διατάξεις του φόρου υπεραξίας ακινήτων, αλλά με βάση τις διατάξεις του άρθρου 21 του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, όπου ο συντελεστής κυμαίνεται από 22% έως 45% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και με επιπλέον προκαταβολή φόρου 100%.
«Δηλαδή, όποιος πωλήσει τρία ακίνητα μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών, θεωρείται από την εφορία ως επιχειρηματίας και η υπεραξία από την πώληση των ακινήτων του λαμβάνεται υπ’ όψιν ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών.
Εφόσον, λοιπόν, επανέλθει ο φόρος υπεραξίας από 01/01/2018, οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν προβούν σε πώληση ακινήτου, διότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα πλήθος από παγίδες υπερφορολόγησης», σχολίασε κλείνοντας ο κ. Κρανιώτης.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις