Λαμπρός ο εορτασμός της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στην Πύλο

Πρώτη Δημοσίευση: 25/09/2019 12:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 25/09/2019 12:12
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εόρτασε χθες η Πύλος την πολιούχο και προστάτιδά της, Παναγία Μυρτιδιώτισσα.
Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου τέλεσε ο Σεβ. μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων του Θεοφιλ. επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου και του επιχώριου μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου.
Το θείο λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης Μάνης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στον όρο «Παναγία», καθώς και στις αρετές που τη διέκριναν. Συνάμα, κάλεσε τους πιστούς να αποκτήσουν την αρετή της Θεοσέβειας.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε πάνδημη λιτάνευση της χαριτοβρύτου Εικόνος στους κεντρικούς δρόμους της Πύλου, οι οποίοι ήταν στρωμένοι με μυρτιές και ροδοπέταλα. Τιμές απέδωσαν η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος και του Δήμου Πύλου-Νέστορος, ενώ την εικόνα πλαισίωσαν άνδρες του Λιμενικού Σώματος και νέοι με παραδοσιακές φορεσιές.
Κατά τη διάρκεια του Όρθρου ο μητροπολίτης Μάνης, κατόπιν προτροπής του μητροπολίτη Μεσσηνίας, προχείρησε σε αναγνώστη τον ιεροψάλτη του Ιερού Ναού, Αντώνιο Χωραΐτη.
Στον εορτασμό παρευρέθησαν ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, οι αντιπεριφερειάρχες Βασίλειος Καπέλιος και Ανδρέας Τσουκαλάς, οι δήμαρχοι Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας και Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, άλλων τοπικών φορέων και πλήθος πιστών.
 
Πολυαρχιερατικός Εσπερινός
Να σημειωθεί πως την προηγούμενη τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Πολυαρχιερατικός Εσπερινός.
Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντων των Σεβ. μητροπολιτών Μάνης κ. Χρυσοστόμου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.
Από νωρίς το απόγευμα πλήθος πιστών συνέρρεε στο ναό για να προσκυνήσει τη χαριτόβρυτο εικόνα της Παναγίας και να λάβει τη χάρη και την ευλογία Της.
Στο κήρυγμά του ο επίσκοπος Ευρίπου αναφέρθηκε στην ιερότητα του Προσώπου της Υπεραγίας Θεοτόκου και στο Μεσιτευτικό της ρόλο προς Υιό της, για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.
Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας ο επίσκοπος Ευρίπου, κατόπιν εντολής του μητροπολίτη Μεσσηνίας, χειροθέτησε σε οικονόμο τον ιερέα Σπυρίδωνα Τζίφα, εφημέριο Κουκουνάρας.
Στην Ακολουθία έδωσαν το «παρών» ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, οι αντιδήμαρχοι Θεόδωρος Βουγιούκας και Δημήτρης Γαϊτάνης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις