Λαϊκή βιβλιοθήκη: Χριστούγεννα με τα πιο όμορφα παραμύθια του κόσμου και κατασκευές για μικρούς και μεγάλους...

Πρώτη Δημοσίευση: 20/12/2018 18:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 20/12/2018 18:40
Αύριο και το Διήμερο 27-28 Δεκεμβρίου στη λαϊκή βιβλιοθήκη Καλαμάτας
 
«Να τα πούμε»; Με βιβλία για τα Χριστούγεννα καλούμε τα παιδιά να ζήσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων με αφηγήσεις πασπαλισμένες με παραμυθόσκονη, μελωδίες και πρωτότυπες κατασκευές, στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη στον 5ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου και το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή 27-28/12, ώρες 10-13:00  & 5.30-7.30 μ.μ. Σας περιμένουμε-Είσοδος Ελεύθερη.
Τα παραπάνω τόνιζε η πρόσκληση της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας που για πρώτη φορά φέτος στις γιορτές θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της για να υποδεχθεί μικρούς και μεγάλους, από 5 έως… 105 ετών, ενώ χθες εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν εξήγησαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου  περί τίνος πρόκειται…
Ο πρόεδρος της Λαϊκής Βιβλιοθήκης και της Πινακοθήκης Καλαμάτας, Βασίλης Τσούλος, ξεκίνησε ευχαριστώντας τον Παύλο Κλάδη για «τη θαυμαστή πρωτοβουλία με το καλό επιτελείο που έχει διαλέξει να κάνει μια εκδήλωση, καλώντας τα παιδιά να βιώσουν το μεγάλο μήνυμα της Θείας Ενανθρώπισης, με τα αναγνώσματα, τις εικόνες και τα σκετς που θα μας παρουσιάσουν», συμπληρώνοντας ότι «θέλουμε τα παιδιά να έρθουν εδώ στη βιβλιοθήκη, να τα ξεναγήσουμε, να δουν αυτόν τον απέραντο πλούτο βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων».
Ο κ. Κλάδης με τη σειρά του τόνισε: «Αυτά τα Χριστούγεννα η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας καλεί όλα τα παιδιά και όσους αισθάνονται παιδιά να έρθουν να ζήσουν ένα παραμυθένιο όνειρο. Θα αφηγηθούμε παραμύθια και ιστορίες πασπαλισμένες με μπόλικο άρωμα Χριστουγέννων και άχνη ζάχαρη αγιοβασιλιάτικη.
Τριάντα άτομα-εθελοντές, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς παιδικών βιβλίων, ερασιτέχνες ηθοποιοί του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου, οι Σύλλογοι Μικρασιατών και Επτανησίων Καλαμάτας, εικαστικοί, μουσικοί και άλλοι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να κάνουν τα φετινά Χριστούγεννα διαφορετικά.
Η εκδήλωσή μας γίνεται για πρώτη φορά και είναι αφιερωμένη στο συμπατριώτη μας και πατέρα της Λαογραφίας, Νικόλαο Πολίτη, καθώς επίσης στις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας και στα Επτάνησα, ειδικά τη Ζάκυνθο.
Θα πούμε παραμύθια όχι που κοιμίζουν, αλλά που αφυπνίζουν τα παιδιά και αιτιολογούν γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή, ενώ πέφτουν μέσα όλα τα ποτάμια και τα ρυάκια… Η απάντηση στα παραμύθια που ετοιμάζουμε με πολλή αγάπη…».
Ο Τάσος Μπουκουβάλας, γραμματέας του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα παιδιά χρειάζονται τα παραμύθια, ιδιαίτερα αυτές τις γιορτινές μέρες και μέσα από την εκδήλωση θα τα «χαρίσουν» στα παιδιά, μαζί με μουσική και την ευκαιρία να γνωρίσουν την παράδοσή μας.
«Αν θέλουμε τα παιδιά μας ευφυή πρέπει να τους διαβάζουμε παραμύθια» επικαλέστηκε το μοναδικό σύγχρονο Έλληνα παραμυθά, Ευγένιο Τριβιζά, η Γεωργία Τσόμπου του ίδιου συλλόγου (Μικρασιατών), προσκαλώντας όχι μόνο τα παιδιά να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της Λαϊκής Βιβλιοθήκης, αλλά και άλλους να συνεχίσουν την προσπάθεια προσφέροντας ανάλογες δράσεις στα παιδιά που «πρέπει να επισκέπτονται πιο συχνά τις βιβλιοθήκες και να χαίρονται την επαφή με το βιβλίο, καθώς δίνουν ανυπέρβλητη χαρά, την οποία δε βρίσκουν στον ηλεκτρονικό κόσμο».
Η λογοθεραπεύτρια Βίλλυ Φερέτου ανέφερε ότι τα μέλη του ΜΕΘ θα παρουσιάσουν παραμύθια στα παιδιά με πιο θεατρικό τρόπο, με στόχο να τα προβληματίσουν, να τα αφυπνίσουν και να τα απομακρύνουν από τα τάμπλετ και τις ηλεκτρονικές συσκευές και εφαρμογές.
Η Δήμητρα Τσιάνη, από τον Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, κάλεσε όλα τα παιδιά, αλλά και όσους μεγάλους επιθυμούν, να συμμετάσχουν στις κατασκευές που θα κάνουν τα μέλη του ΣΕΟ.
Η εκπαιδευτικός Μαρία Μασουρίδη… εκμυστηρεύτηκε ότι «Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχαν χριστουγεννιάτικα δέντρα και αστέρια που μιλούσαν, πρίγκιπες και πριγκίπισσες, έξυπνοι μυλωνάδες, βασιλόπουλα» και όλα αυτά θα ζωντανέψουν στα λαϊκά παραμύθια, τα πιο όμορφα του κόσμου που θα ακούσουν τα παιδιά που θα έρθουν στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας αύριο Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, 10.00 το πρωί με 1.00 μετά το μεσημέρι και 5.30 με 7.30 το απόγευμα, καθώς και τις ίδιες ώρες την Πέμπτη και Παρασκευή 27-28/12.
«Θα είμαστε εδώ και θα περιμένουμε τα παιδιά και όσους αισθάνονται παιδιά να έρθουν να ζήσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων» κατέληξαν οι συντελεστές των γιορτινών  εκδηλώσεων της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Παραβρέθηκαν ακόμα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι Δημήτρης Βασιλειάδης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Κώστας Αλεξίου και Αγγελική Κλάδη, ενώ, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν οι Αναστασία Κουλέτση, Αναστασία Κανελλοπούλου και η Γεωργία Ψαραδέλλη από τον Σύλλογο Μικρασιατών Καλαμάτας, οι συγγραφείς Μαρία Σταθέα και Γιώτα Φλέσσα, ενώ ο Χρήστος Ζερίτης που θα αφηγηθεί το παραμύθι του Παπαδιαμάντη Γουτού Γαπατού.
Θέσεις… έχουν κλείσει ήδη τα παιδιά από τα 1ο, 2ο και 6ο Δημοτικό Καλαμάτας, τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, το Δημοτικό Σχολείο Βέργας, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Άριος…
 
Της Χριστίνας Ελευθεράκη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις