Λύση ΣΔΙΤ υποστήριξε για τα απορρίμματα ο Μητσοτάκης, για δικαίωση κάνει λόγο ο Τατούλης

Πρώτη Δημοσίευση: 18/09/2019 18:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 18/09/2019 18:38
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Ήπειρο
 
«Η λύση είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα»
 
-«Είναι μια μονάδα πρότυπο, η οποία πρέπει να βρει μιμητές και σε όλη την επικράτεια» σχολίασε
 
Τo  Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ήπειρο. Πρόκειται για πρότυπη μονάδα που χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μηχανική των απορριμμάτων και στόχος του πρωθυπουργού, μέσα από αυτήν την επίσκεψη, ήταν η ανάδειξη της ανάγκης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, που περνά και  μέσα από τη διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονες περιβαλλοντικές μεθόδους.
Για το σκοπό αυτό τονίστηκε η σημασία της ανάδειξης των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η προβολή τους ως καλή πρακτική για αντίστοιχες ενέργειες σε ολόκληρη τη χώρα.
Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο χρησιμοποιεί υπερσύγχρονο πληροφοριακό σύστημα τόσο για την εσωτερική παρακολούθηση και έλεγχο της μονάδας όσο και για τις εμπορικές της λειτουργίες (ζύγιση και χρέωση, κατηγοριοποίηση και πώληση ανακυκλώσιμων) με ταυτόχρονη ενημέρωση της Αναθέτουσας Αρχής, που είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ ψηφίστηκε από τον τεχνικό κόσμο της χώρας ως «το έργο της χρονιάς 2018».
 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε επίσης το Κέντρο Ελέγχου, ενημερώθηκε για τη λειτουργία του και συζήτησε με τους εργαζομένους του εργοστασίου. Ακόμη, συνεχάρη τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριμάνη, αλλά και τους Δήμους, που αποδεικνύουν πως η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους όσοι εκφράζουν επιφυλάξεις να επισκεφθούν μονάδες όπως αυτή, προκειμένου να διαμορφώσουν εικόνα για το πώς θα πρέπει να λυθούν προβλήματα με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες.
Κατά το χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός ανέφερε:
«Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι, στην Ήπειρο, μια μονάδα πρότυπο διαχείρισης στερεών αποβλήτων, η οποία κατασκευάστηκε με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είναι βραβευμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι φιλική προς το περιβάλλον και διαχειρίζεται, με τρόπο εξαιρετικά αποτελεσματικό, το πρόβλημα της αντιμετώπισης των στερεών αποβλήτων στη χώρα μας.
Είναι μια μονάδα πρότυπο, η οποία πρέπει να βρει μιμητές και σε όλη την επικράτεια. Και όσο εντυπωσιακό είναι το έργο αυτό, τόσο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε καταφέρει σε περιοχές της χώρας, όπως η Κέρκυρα και κυρίως όπως η Αττική, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων.  
Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης -και δική μου προσωπικά- ότι το ζήτημα αυτό θα έχει αντιμετωπιστεί εντός της επόμενης τετραετίας. Η μονάδα αυτή δείχνει το δρόμο. Η λύση είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα, το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και φθηνά για τους δημότες. Αυτό το δρόμο θα ακολουθήσουμε.
Και θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ δημόσια τον περιφερειάρχη, όσους υποστήριξαν το έργο αυτό σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων, την εταιρεία, διότι απέδειξαν ότι, όταν συνεργάζεται ουσιαστικά και αποτελεσματικά ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, τα αποτελέσματα μπορούν, πράγματι, να είναι εντυπωσιακά.
Τέλος, σε όλους όσοι όψιμα ανακαλύπτουν την περιβαλλοντική τους ευαισθησία, τους ζητώ να αναλογιστούν την κατάσταση στην οποία παρέδωσαν τη χώρα στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων».  
Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα.Πέτρος Τατούλης για δηλώσεις Μητσοτάκη: «Χαιρόμαστε που εγκαταλείπει

τα ψέματα και το λαϊκισμό»

«Καλωσορίζουμε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην πραγματικότητα και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που εγκαταλείπει τα ψέματα και τον λαϊκισμό, αναγνωρίζοντας την ολοκλήρωση από την Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη όλων των διαδικασιών του έργου διαχείρισης στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Με αυτήν την παραδοχή η «Νέα Πελοπόννησος» και ο Πέτρος Τατούλης σχολίασαν τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Ήπειρο, όπου περιηγήθηκε στη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων.
Και συνεχίζουν: «Ωστόσο, πρέπει οι πολίτες πάντοτε να θυμούνται: Το Μάρτιο του 2017 ήταν σύσσωμοι οι δέκα βουλευτές της Ν.Δ. στην Πελοπόννησο, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του Μάκη Βορίδη, που επιχείρησαν με ερώτησή τους στη Βουλή να δημιουργήσουν προβλήματα στην εξέλιξη του έργου, με ψέματα και διαστρεβλώσεις.
Από κοινού με την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το Δεκέμβριο του 2017, η Ν.Δ. ψήφισε στο Κοινοβούλιο τροπολογία που δημιουργούσε τεράστιες χρονοτριβές στο έργο. Από το Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι και τις εκλογές, η Ν.Δ. άσκησε αφόρητες πιέσεις σε περιφερειακούς συμβούλους της Πελοποννήσου να μην προσέλθουν στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να μην μπορέσουν να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις.
Όσο, δε, για τον εκλεκτό περιφερειάρχη του κ. Μητσοτάκη, Παναγιώτη Νίκα, ήταν ο βασικός υπεύθυνος της πρώτης διετούς καθυστέρησης του έργου, αφού ως δήμαρχος Καλαμάτας ανέθεσε 7 εκατομμύρια ευρώ σε σκουπιδομεταφορές που κατέληγαν στο δάσος της Φολόης, υπόθεση για την οποία ουδέποτε έχει απαντήσει πού πήγαν τα λεφτά.
Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν: Αυτό το έργο φέρει από την αρχή μέχρι το τέλος τη σφραγίδα του Πέτρου Τατούλη και των συνεργατών του. Πολεμήθηκε δε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, αναδεικνύοντας την έμφυτη παθογένεια που διατρέχει τη ραχοκοκαλιά του νοσηρού πολιτικού συστήματος αυτής της χώρας. Η άγνοια, η διαπλοκή με τα συμφέροντα και ο αυτοσκοπός, που δεν είναι τίποτε άλλο από την αναρρίχηση στην εξουσία, ορίζουν την προμνημονιακή αλλά και τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Στην Πελοπόννησο, θα διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού το έργο μας και την αναπτυξιακή προοπτική. Ενώ θα κρατήσουμε ακόμη ψηλότερα, και τη σημαντική πολιτική μας κατάκτηση, να είμαστε πάντα η φωνή της δυναμικής εκείνης κοινωνικής πλειοψηφίας που αντιστέκεται στον κομματισμό και το αλισβερίσι, αναζητώντας μια νέα εποχή στο πολιτικό σύστημα.
Κύριε Μητσοτάκη, τα ψέματα έχουν κοντά πόδια και η αλήθεια βγαίνει αργά ή γρήγορα στο ξέφωτο της πραγματικής ζωής».Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις