Μέχρι τις 3 Μαΐου η έκθεση για τους φάρους στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 23/04/2019 09:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 23/04/2019 09:21
Εγκαινιάσθηκε το περασμένο Σάββατο η έκθεση με θέμα «Φάροι-Φανοί, Μνημεία-Μνήμες», που θα λειτουργήσει στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας μέχρι τις 3 Μαΐου. Την έκθεση διοργανώνει η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, με τη συνδρομή του Δήμου Καλαμάτας - Τομέα Εικαστικών της ΚΕ «Φάρις».
Στο πλαίσιο των εγκαινίων, χαιρετισμούς απηύθυναν ο διευθυντής του Εικαστικού Τομέα της ΚΕ «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας Παναγιώτης Λαμπρινίδης, ο πρόεδρος της ΚΕ «Φάρις» Γιάννης Δούζης, η Αμαλία Ανδρουλιδάκη, προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Γεώργιος Παπανδρέου, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και εμπνευστής της έκθεσης, ο Παναγιώτης Σταυριανάκος, αρχιπλοίαρχος, Διοικητής της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, η Ευαγγελία Μηλίτση - Κεχαγιά, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και ο Παναγιώτης Χιώτης, προϊστάμενος Τμήματος Έργων της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.
 
Φάροι για ασφαλή ναυσιπλοΐα
Ιδιαίτερο κεφάλαιο στην ιστορία της ναυσιπλοΐας αποτελούν οι φάροι και φανοί. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας, πρόκειται για κτίσματα μονολειτουργικά, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική σύνθεση. Συγκαταλέγονται στα «βιομηχανικά μνημεία», αλλά ουσιαστικά διατηρούν όλη τη φιλοσοφία της στρατιωτικής αρχιτεκτονικής. Έχουν κατασκευαστεί με σχέδιο από τις αρχές του 19ου αιώνα και αποτελούν, ακόμη και σήμερα, στο σύνολό τους ένα χρηστικό δίκτυο ασφαλείας στους πλόες των θαλασσών μας.
Η Υπηρεσία εμπνεύστηκε την έκθεση με θέμα: «Φάροι-Φανοί, Μνημεία-Μνήμες» και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και με τη συμμετοχή της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, έχει σκοπό την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής σημασίας των φάρων και της εξέλιξής τους, ως πολιτιστικής κληρονομιάς άρρηκτα συνδεδεμένης με τη ναυτική παράδοση της χώρας μας, καθώς και να επικοινωνήσει στο κοινό την αναγκαιότητα της προστασίας και της συντήρησής τους.
Μετά τη μεγάλη απήχηση που είχε η έκθεση στο κοινό της Πάτρας, ταξιδεύει στη νότια Πελοπόννησο, στην πόλη της Καλαμάτας, που- εκτός των άλλων- οι ακτές της παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο φαρικό δίκτυο για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην ευρύτερη περιοχή.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το φαρικό δίκτυο μέσα από το εποπτικό υλικό των συναρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, καθώς και να περιηγηθούν ανάμεσα σε τμήματα φωτιστικών μηχανημάτων, από τη συλλογή εκθεσιακού υλικού της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.
Ώρες λειτουργίας: 10.00 – 13.00 και 18.00 έως 21.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις