Μαθητές του 2ου ΓΕΛ Καλαμάτας μαθαίνουν για να μας μάθουν για το Ευρωκοινοβούλιο

Πρώτη Δημοσίευση: 07/05/2017 11:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 07/05/2017 11:07
Ευρωβουλευτές, ευρωεκλογές, ευρωβουλή είναι λέξεις που ακούμε συχνά, όμως λίγοι είναι όσοι γνωρίζουν τι γίνεται εκεί. Το κενό αυτό, λοιπόν, έρχονται να καλύψουν μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», με στόχο να πληροφορηθούν τι είναι τελικά το Ευρωκοινοβούλιο, ποιες πολιτικές ομάδες υπάρχουν σε αυτό και τι υποστηρίζει η καθεμία για διάφορα σημαντικά ζητήματα.
Αφού ολοκληρωθεί η ενημέρωση των μαθητών, οι ίδιοι θα γίνουν πρεσβευτές του θεσμού και θα ενημερώσουν το κοινό της πόλης για όσα έμαθαν.
Προχθές το πρωί πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση στο χώρο του σχολείου, όπου μαθητές ενημέρωσαν τους συμμαθητές τους για τις θέσεις των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου πάνω στο επίκαιρο και σοβαρό θέμα του μεταναστευτικού και της προσφυγικής κρίσης.

Όπως μας είπε η συμμετέχουσα στο πρόγραμμα Αλεξάνδρα Κοντοπούλου, το Μάιο του 2018 προγραμματίζεται ένα ταξίδι των μαθητών για να συναντήσουν από κοντά εκπρόσωπους των πολιτικών ομάδων και να συζητήσουν για όσα θέματα έχουν μιλήσει στους συμμαθητές τους μέχρι τότε.
Στην εκδήλωση οι μαθητές είχαν χωριστεί σε 8 ομάδες, όσες δηλαδή και οι ομάδες του Κοινοβουλίου, ομάδες που, όμως μας εξήγησε, έχουν διαφορετικές απόψεις για διάφορα ζητήματα, φέρνοντας ως παράδειγμα το μεταναστευτικό. Κάποιες ομάδες υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει μεταναστευτικό κίνημα αφού έτσι μπορεί να μεταφερθούν τζιχαντιστές και γενικότερα τρομοκράτες. Άλλες ομάδες θεωρούν ότι ένα προσφυγικό ρεύμα θα δώσει λύσεις στην έλλειψη εργατικών χεριών και θα καλύψει ανάγκες.
Απόψεις που, όπως μας είπε, έχουν μια βάση, αλλά είναι θέμα το πώς ο κάθε πολίτης και ομάδα το βλέπει.

Υπεύθυνος του προγράμματος για το συγκεκριμένο σχολείο είναι ο καθηγητής Γιώργος Δρέτας. Όπως μας είπε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να γνωρίσουν οι πολίτες τις δράσεις του έχει ξεκινήσει από τα σχολεία το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το 2ο ΓΕΛ Καλαμάτας είναι ένα από τα 25 σε όλη τη χώρα που συμμετέχει και για αρχή θα γίνει ενημέρωση των μαθητών και στη συνέχεια στην ευρύτερη κοινωνία.

Το θέμα που επιλέχθηκε είναι ένα από όσα που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, το οποίο θα συνεχιστεί με την έναρξη του νέου σχολικού έτους και, μάλιστα, στις επόμενες παρουσιάσεις θα παρευρεθούν ευρωβουλευτές, καθώς και εργαζόμενοι του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που λειτουργεί στην Αθήνα.
Τελικός στόχος, όπως εξήγησε, είναι οι πολίτες στις ευρωεκλογές του 2019 να είναι πιο ενημερωμένοι για τις απόψεις της κάθε πολιτικής ομάδας.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις