Μείον 56% η φετινή ελληνική παραγωγή ελαιολάδου σε σχέση με πέρυσι

Πρώτη Δημοσίευση: 26/03/2014 09:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 26/03/2014 18:37
Ελάχιστη η αύξηση στην τιμή, οι ανάγκες καλύφθηκαν από εισαγωγές 
Επιβεβαιώνεται η μεγάλη μείωση της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του Φεβρουαρίου του 2014.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, φέτος η ελληνική παραγωγή θα είναι μικρότερη από 157.000 τόνους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 200.000 τόνους σε σχέση με την περσινή (ποσοστό -56%).
Ωστόσο, προβληματίζει η τιμή παραγωγού, που εμφανίζει αύξηση μόλις 1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, κάτι που σημαίνει ότι τις ανάγκες της αγοράς καλύπτουν οι εισαγωγές ελαιολάδου.
Όσον αφορά στην Ισπανία, σύμφωνα με τον IOC, η φετινή παραγωγή ελαιολάδου φαίνεται να είναι αυξημένη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και να ανέλθει σε 1.595.400 τόνους (αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1.536.000 τόνους).
Στην Ιταλία, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η φετινή παραγωγή κυμαίνεται στους 450.000 τόνους, ενώ στην Πορτογαλία παρουσιάζει αύξηση και κυμαίνεται στους 85.000 τόνους. Η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία κυμαίνεται στους 130.000 τόνους (50.000 τόνοι λιγότεροι από τις αρχικές εκτιμήσεις).
Το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου και πυρηνελαίου, μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2013, παρουσίασε μείωση κατά 25% στην Αυστραλία, 20% στην Κίνα, 10% σε Βραζιλία και ΗΠΑ, 9% σε Ρωσία, 8% σε Καναδά και 1% σε Ιαπωνία.
 
Οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Σύμφωνα με τον IOC, στην Ισπανία παρουσιάζεται μια τάση για μείωση της τιμής παραγωγού. Ωστόσο, μετά την πτώση στα 1,97 ευρώ/κιλό που έγινε τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, διαμορφώθηκαν στα 2,01 ευρώ/κιλό την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Αυτό το επίπεδο των τιμών είναι μειωμένο, κατά 33%, σε σχέση με τις περσινές τιμές παραγωγού.
Στην Ιταλία, μετά την πτώση μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη του 2013, οι τιμές παραγωγού άρχισαν να αυξάνονται, φτάνοντας στα 3,12 ευρώ/κιλό στο τέλος του Φεβρουαρίου. Οι τιμές αυτές είναι μειωμένες, σε ποσοστό 2%, σε σχέση με πέρσι.
Στην Ελλάδα, από τα μέσα Δεκεμβρίου 2013 έως τα τέλη του Ιανουαρίου 2014, οι τιμές παραγωγού διατηρήθηκαν σταθερές στα 2,46 ευρώ/κιλό. Στη συνέχεια είχαμε αύξηση το Φεβρουάριο στα 2,49 ευρώ/ κιλό. Η τιμή αυτή είναι αυξημένη (σε ποσοστό μόλις 1%) σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.
 
Εισαγωγές ελαιολάδου στη χώρα μας
Μεγάλη έκταση, πάντως, φαίνεται να έχουν πάρει οι εισαγωγές ισπανικών ελαιόλαδων το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, προκαλώντας όχι μόνο ανησυχία, αλλά και απογοήτευση στον παραγωγικό και εμπορικό κόσμο της χώρας
Σύμφωνα με δηλώσεις του δρος Νίκου Μιχελάκη, που είναι επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, βασικές πύλες εισόδου των ιταλικών και ισπανικών λαδιών ήταν, κυρίως, τα λιμάνια Ηρακλείου, Πάτρας και Ηγουμενίτσας. Μέχρι σήμερα, βάσει επισήμων στοιχείων, έχουν εισαχθεί 1.255 τόνοι ελαιολάδου, από τους οποίους 648 τόνοι είναι εξαιρετικό παρθένο, 282,5 τόνοι λαμπάντε (πολύ κακής ποιότητας) και 324 τόνοι ραφινέ. Αποδέκτες των εισαγωγών ήταν 14 επιχειρήσεις, για 4 από τις οποίες έχουν στοιχειοθετηθεί παραβάσεις για παράνομες ελληνοποιήσεις.
Από αυτές μία έχει διαπιστωθεί ότι ελληνοποίησε 55 τόνους εξαιρετικό παρθένο και παράλληλα βάφτισε λαδί «λαμπάντε» (χαμηλής ποιότητας) ως εξαιρετικό παρθένο. Το συγκεκριμένο φορτίο έφτασε στο λιμάνι της Πάτρας και οδηγήθηκε σε περιοχή της Πελοποννήσου για τυποποίηση. Μεγάλο, όμως, μέρος των ερευνών έχει εστιαστεί και στην Κρήτη, καθώς επιχειρήσεις του νησιού έχουν απορροφήσει το 50% των ποσοτήτων που εισήχθησαν στη χώρα.
ΠΗΓΗ: agrotyposΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις