Μεγάλη νίκη για τα Πνευματικά Δικαιώματα: Από την ΑΕΠΙ στην Αυτοδιαχείριση

Πρώτη Δημοσίευση: 13/06/2018 13:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/06/2018 13:23
Μια εκδήλωση που αφορούσε πολλούς επαγγελματίες πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο χώρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Ειδικότερα, στην Καλαμάτα βρέθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης και συντονιστής της Εθνικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος περί Πνευματικών Δικαιωμάτων, Στυλιανός Μωραΐτης, ώστε να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για το νέο καθεστώς που ισχύει για τα πνευματικά δικαίωμα, ειδικά μετά το κλείσιμο της ΑΕΠΙ. Πλέον οι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα με πολύ λιγότερο κόστος να χρησιμοποιούν περισσότερα τραγούδια, καθώς έχει ξεκινήσει η Αυτοδιαχείριση
Για αυτή την αλλαγή μεγάλη ήταν η συμβουλή του Παύλου Γκρέκη από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, καθώς και του κ. Μωραΐτη, οι οποίοι επί χρόνια προσπαθούσαν να λύσουν το γόρδιο δεσμό της ΑΕΠΙ. Έτσι, λοιπόν, μετά τις ενημερώσεις που έκανε στα Επιμελητήρια όμορων νομών, ο κ. Μωραΐτης έφθασε και στην Καλαμάτα, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του εδώ Επιμελητηρίου για τα πνευματικά δικαιώματα.
Από το 2013, όπως είπε, η Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος ξεκίνησε μεγάλο αγώνα προκειμένου να ανατραπεί το καθεστώς σχετικά με την ΑΕΠΙ Α.Ε. Ένας αγώνας δύσκολος, σχολίασε, που άρχισε επί υπουργίας Παναγιωτόπουλου και μετά την αλλαγή τόσων υπουργών με θέσεις τεκμηριωμένες και προτάσεις κατάφεραν να βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να έχει αποκαλυφθεί το τεράστιο σκάνδαλο και απόστημα, όπως το χαρακτήρισε, της ΑΕΠΙ Α.Ε., με τους μέχρι τότε πολιτικούς να κλείνουν τα μάτια στην όλη ιστορία.
Στο διάστημα αυτό πολλοί χρήστες πνευματικών δικαιωμάτων πλήρωσαν πολλά για αυτά και, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχασαν ολόκληρες περιουσίες για να τα αποκληρώσουν από το 1993 μέχρι σήμερα.
Μιλώντας με νούμερα, ο κ. Μωραΐτης ανέφερε ότι ο ληστρικός αυτός νόμος ήταν παγκοσμίως πρωτοφανής, αφού μόνο στη χώρα μας ίσχυε κάτι τέτοιο για τα πνευματικά δικαιώματα, τα οποία εισέπραττε μια Α.Ε. και τελικά τα εξαφάνιζε, με τους χρήστες να έχουν φτάσει τους 900.000 και τους δημιουργούς τους 15.000.
 
Έχασαν χρήματα και οι καλλιτέχνες
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν αδικήθηκαν μόνο όσοι πλήρωναν για τη χρήση πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και οι άνθρωποι που παρήγαγαν πολιτισμό. Ως Ένωση Επιμελητηρίων, όπως επισήμανε, ποτέ δεν είπαν να μην πληρώνουν δικαιώματα στους δημιουργούς και, μάλιστα, θέλουν να συμβάλουν για να ζουν με αξιοπρέπεια οι άνθρωποι που παράγουν πολιτισμό στη χώρα μας.
 
Τι αλλάζει για χρήστες και δικαιούχους
Ύστερα από πολλούς αγώνες, λοιπόν, υπογράφηκε η σύμβαση με την Αυτοδιαχείριση από πέρυσι, σύμβαση που, όπως είπε, λύτρωσε χιλιάδες χρήστες και δικαιούχους.
Με το νέο καθεστώς οι χρήστες πληρώνουν υποπολλαπλάσια χρήματα (περίπου 1/20) σε σχέση με πριν, ενώ οι δικαιούχοι εισπράττουν πολλά περισσότερα.
Πλέον χιλιάδες χρήστες αλλά και δημιουργοί εισχωρούν στο νέο φορέα.
Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση, ώστε να μη γίνεται χρήση μόνο του 10% του ρεπερτορίου που ισχύει τώρα, αλλά ούτε και με 2.500 συνδρομητές. Στόχος είναι να εισχωρήσουν 100.000 συνδρομητές και το ελληνικό ρεπερτόριο να αγγίξει το 90% και 100% του παγκόσμιου.

Του Παναγιώτη ΜπαμπαρούτσηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις