Μελέτη για την αποκατάσταση του κτηρίου Ηλεκτρικής Εταιρείας

Πρώτη Δημοσίευση: 18/10/2019 08:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 18/10/2019 08:22
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της ερχόμενης Δευτέρας μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η έγκριση της μελέτης του έργου «Αξιοποίηση διώροφου κτηρίου πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας» και η υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στην κατηγορία Α2 της Πρόσκλησης V με τίτλο «Ανέγερση και Επανάχρηση δημοτικών κτιρίων» του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι».
Η πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση των Δήμων της χώρας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους και συγκεκριμένα στην επανάχρηση ανενεργών εμβληματικών δημοτικών κτηρίων, συνολικής δομημένης επιφανείας άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκονται εντός οικισμού.
Ως εμβληματικά ορίζονται τα κτήρια με «ταυτότητα» ή συμβολικό χαρακτήρα που αποτελούν για κάποιο λόγο τοπόσημο ή σύμβολο. Είναι κτήρια με ξεχωριστό κοινωνικό, ιστορικό, πολιτιστικό ενδιαφέρον, με αρχιτεκτονική μοναδικότητα ή πρωτοπόρο σχεδιασμό. Σχετίζονται με την κοινωνική ιστορία των πόλεων και έχουν συμβάλει ή επιδράσει, ως σημεία αναφοράς στην δημιουργία ή την καθιέρωση της «ταυτότητας» της πόλης.
Η παρέμβαση στα υφιστάμενα δημοτικά κτήρια, αφορά κυρίως σε εργασίες αποκατάστασης, ανακατασκευής, στατικής ενίσχυσης, ανακαίνισης και αναστήλωσης αυτών, χωρίς να χρηματοδοτείται ο κινητός εξοπλισμός των παραπάνω κτηρίων.
Κάθε δικαιούχος έχει δικαίωμα μιας μόνο αίτησης υποβολής ανά ομάδα. Η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία ανήκει στην ομάδα Α2 της πρόσκλησης, έχει ανώτατο ποσό χρηματοδότησης 2.500.000 ευρώ (προ ΦΠΑ).
Με βάση τα παραπάνω, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας συνέταξε μελέτη με τίτλο «Αξιοποίηση διώροφου κτηρίου πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας», συνολικού προϋπολογισμού 831.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Να σημειωθεί ότι το εν λόγω αποτελούσε τμήμα του κτηριακού συγκροτήματος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Καλαμάτας, κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1920 και στο ισόγειο λειτουργούσαν τα γραφεία της εταιρείας, ενώ στον όροφο βρισκόταν η κατοικία του εκάστοτε διευθυντή. Το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας σταμάτησε να λειτουργεί το 1959 μετά την εξαγορά της εταιρείας από τη ΔΕΗ και για 25 περίπου χρόνια χρησιμοποιείτο ως αποθήκη από το Δήμο Καλαμάτας και τη ΔΕΗ αντίστοιχα.
Το 1984, όμως, ο Δήμος Καλαμάτας αποφάσισε να επισκευάσει το ισόγειο κεραμοσκεπές κτήριο που βρίσκεται ανατολικά του εν θέματι κτίσματος, τμήμα και αυτό του πρώην εργοστάσιου που ήταν ιδιοκτησία του, για να στεγάσει την κεντρική σκηνή του νεοϊδρυθέντος Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας (ΔΗΠΕΘΕΚ).
 Έτσι, μέσα σε σύντομο κυριολεκτικά χρονικό διάστημα 6 μηνών, το παλιό εργοστάσιο μεταμορφώθηκε από αποθήκη σε θέατρο, με ικανοποιητικές τεχνικές προδιαγραφές σκηνής και χωρητικότητας θεατών.
Το διώροφο όμως κτήριο των γραφείων δεν επισκευάστηκε ταυτόχρονα με το εργοστάσιο, γιατί εκείνη την εποχή αποτελούσε ακόμα ιδιοκτησία της ΔΕΗ και χρησιμοποιείτο από την τεχνική υπηρεσία της εν λόγω εταιρείας.
Σήμερα, το κτίσμα έχει σχεδόν αποδομηθεί.
Αντικείμενο της μελέτης είναι η επισκευή και επαναλειτουργία του διώροφου κτηρίου, που αναπτύσσεται σε δύο ίσης επιφανείας επίπεδα - ιδιοκτησίας πλέον του Δήμου Καλαμάτας, προκειμένου να φιλοξενηθούν δράσεις του Δημοτικού Θεάτρου.
Στην πρώτη στάθμη ισογείου, προτείνεται η δημιουργία ενός χώρου που θα στεγάσει το αξιόλογο βεστιάριο του δημοτικού θεάτρου.
Στο ισόγειο θα λειτουργήσει συγχρόνως και το θεατρικό εργαστήριο, με θεατροπαιχνίδια, θεατρικά σεμινάρια, πρόβες και ανάγνωση θεατρικών κειμένων. Θα κατασκευαστούν, επίσης, τουαλέτες, μια εκ των οποίων θα προορίζεται για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις