Μελετούν κλείσιμο ακόμα και πριν από το 2023 της μονάδας της Μεγαλόπολης

Πρώτη Δημοσίευση: 05/11/2019 11:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 05/11/2019 11:16
 
«Masterplan» και επενδυτικά – φορολογικά κίνητρα το αντίδοτο
 
 
Το ενδεχόμενο όλες οι λιγνιτικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένου της Μεγαλόπολης, να κλείσουν πριν από το 2023 εξετάζουν οι αρμόδιοι, όπως αποκάλυψε χθες το energypress, ενώ σε πρόσφατη ομιλία του σε συνέδριο ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ανακοίνωσε ότι για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη θα εκπονηθεί ένα masterplan και θα δοθούν επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα για τις περιοχές αυτές.
Σημειώνεται ότι το θέμα του κλεισίματος της λιγνιτικής μονάδας στη Μεγαλόπολη απασχόλησε την τελευταία ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, από το οποίο εκδόθηκε ψήφισμα που αντιτίθεται στο πρόωρο κλείσιμο της μονάδας.
 
Νωρίτερα κλείσιμο
Παρότι η κυβερνητική απόφαση, για πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας το 2028, συνάντησε σκεπτικισμό όσον αφορά τόσο στη σκοπιμότητα όσο – και κυρίως – στα πιθανά προβλήματα ενεργειακής ασφάλειας που πρέπει να λύσει, το ΥΠΕΝ φαίνεται ότι μελετά ακόμα πιο ρηξικέλευθη πορεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τόσο οι επιτελείς που πραγματοποιούν τις μελέτες εν όψει της κατάρτισης του νέου ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) όσο και η ΔΕΗ δουλεύουν ένα ακόμα πιο φιλόδοξο σενάριο για το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων.
Συγκεκριμένα, μελετούν το ενδεχόμενο να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένου και της Μεγαλόπολης,  μέχρι το 2023 και να παραμείνει μέχρι το 2028 μια μικρή συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο μέσα από τη λειτουργία δύο μόνον μονάδων: Της μονάδας 5 του συγκροτήματος του Αγίου Δημητρίου, δυναμικότητας 375 MW και της υπό κατασκευή σήμερα μονάδας Πτολεμαΐδα 5, δυναμικότητας 660 MW.
 
Masterplan
Ο λόγος που κάνει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να «βλέπει» μια τέτοια εκδοχή είναι ότι οι ζημιές που θα κληθεί η ΔΕΗ να αναλάβει λόγω της λιγνιτικής παραγωγής θα βαίνουν αυξανόμενες τα επόμενα χρόνια.
Όπως επισημαίνουν από το ΥΠΕΝ, πέρυσι η ΔΕΗ είχε ζημίες 200 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων λόγω της εξέλιξης της τιμής των εκπομπών ρύπων και φέτος οι ζημίες αναμένεται να είναι μεγαλύτερες. Συνεπώς, συμπληρώνουν, θα πρέπει να εξετασθεί κάθε δυνατότητα να σταματήσει ή να περιορισθεί αυτή η αιμορραγία.
Το σενάριο εξετάζεται με βασικό προαπαιτούμενο να διασφαλίζεται η απόλυτη ενεργειακή επάρκεια της χώρας και με επόμενο κριτήριο το οικονομικό αποτέλεσμα. «Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων θα γίνει με τρόπο συντεταγμένο και υπεύθυνο. Η ασφάλεια εφοδιασμού και η επάρκεια του ενεργειακού συστήματος θα βρίσκονται στο επίκεντρο του εγχειρήματος», έλεγε πρόσφατα ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς.
Οι αποφάσεις, πάντως, δε θα αργήσουν, δεδομένου ότι το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ που καταρτίζεται, θα έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του έτους. Παράλληλα, θα καταρτιστεί και θα εγκριθεί ο οδικός χάρτης για τη Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για το 2050.
Αναφερόμενος στην απολιγνιτοποίηση, ο κ. Θωμάς είχε αναφέρει για τη Μεγαλόπολη: «Για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη θα εκπονηθεί ένα masterplan που θα αγκαλιαστεί από όλη την κυβέρνηση, από το υπουργείο όχι μόνο το δικό μας, αλλά και από τα υπουργεία Εργασίας, Μεταφορών, Οικονομικών, θα έχει επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα για τις περιοχές αυτές και θα αντλήσει πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ένα νέο εργαλείο που θα λειτουργεί συμπληρωματικά των υπόλοιπων χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν».
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις