Μετά την… κατακραυγή "άνοιξαν" τα στόματα… για τα σκουπίδια στη Δυτική Μάνη

Πρώτη Δημοσίευση: 07/09/2019 11:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 07/09/2019 11:46
Με αφορμή τα δημοσιεύματα του «Θάρρους»
 
 
Έπειτα από "ένοχη" σιωπή δύο μηνών περίπου, προχθές και χθες υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις για το περιβαλλοντικό έγκλημα στο ορεινό τμήμα του Δήμου Δυτικής Μάνης, το οποίο έχει μετατραπεί σε χωματερή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Θ", στο οποίο επισυνάπτονται και οι απαραίτητες φωτογραφίες για του λόγου το ακριβές.
Την αρχή έκανε προχθές ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "+εργασία για τη Δυτική Μάνη", Αλέξης Ρουτζούνης, ο οποίος επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του "Θ", με τη διαφορά ότι στην ενημερωτική σύσκεψη που έγινε από τον πρώην δήμαρχο Ιωάννη Μαραμπέα υποστηρίζει ότι ήταν ο μοναδικός που αντέδρασε.
Χθες απάντησε στο δεύτερο δημοσίευμα του "Θ" ο σημερινός δήμαρχος, Δημήτρης Γιαννημάρας, του οποίου η ακριβής δήλωση δημοσιεύεται παρακάτω.
Εκείνο που έχουμε να παρατηρήσουμε και στις δύο απαντήσεις, είναι ότι, προκειμένου να μην πληγεί η τουριστική πλευρά της Μάνης, δέχτηκαν με τη σιωπή τους, όντας πλήρως ενημερωμένοι, την περιβαλλοντική της υποβάθμιση. Και τώρα που μπήκαμε στο Σεπτέμβριο και ο κόσμος αραιώνει… θυμήθηκαν να απαντήσουν. Βέβαια, δεν είναι οι μοναδικοί που σιώπησαν. Το ίδιο έκαναν και οι υπόλοιπες Αρχές.
Θα τους προτείνουμε να διαβάσουν το βιβλίο "Η Μύτη" του Ρώσου συγγραφέα Νικολάι Γκόγκολ. Εκεί, κάποια στιγμή, η μύτη ενός δικαστικού παρέδρου-ο οποίος έχει περί πολλού τον εαυτό του και ψάχνει νύφη ακριβή- αποφασίζει να «αυτονομηθεί» και αποκτά δικό της σώμα και προσωπικότητα.
Ο ήρωας είναι σε κατάσταση απελπισίας, αναθεωρεί τη ζωή του, την καριέρα του, τις σχέσεις του με τους ανθρώπους, αλλά… όταν η μύτη «επιστρέφει» στη θέση της, ξαναγίνεται ο επηρμένος άνθρωπος που πάντα ήταν.
Επίσης, να έχουν υπόψη τους τη ρήση του Όρσον Ουέλς, «η υποκρισία είναι τόσο παλιά όσο το δέντρο της Εδέμ».
Παρ' όλα αυτά, κρατάμε την υπόσχεση του σημερινού δημάρχου ότι σύντομα η κατάσταση θα αλλάξει προς το καλύτερο…
 
Επιστολή Δ. Γιαννημάρα
Κυρία διευθύντρια,
στην έγκριτη εφημερίδα σας την Τετάρτη 4/9/2019 και στη σελίδα 7 υπήρχε κείμενο του κ. Αντώνη Πετρόγιαννη με θέμα «Η Μεσσηνία “μεταμορφώνεται” σε ατελείωτη παράγκα». Με απόλυτη πίστη στην ελεύθερη δημοσιογραφική έκφραση θα ήθελα όμως να επισημάνω τα παρακάτω:
1) Κανένας δεν επικροτεί ούτε και θέλει δημιουργία χωματερών.
2) Στο αναφερόμενο κείμενο, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας στις αρχές Ιουνίου, υπήρχαν ανακριβείς πληροφορίες.
3) Η έκφραση «… δεν είναι μόνο η Δυτική Μάνη στη Μεσσηνία που μας ανατριχιάζει με τη λογική της» δεν ταιριάζει στην προσφορά και στην ιστορία της Μάνης. Αν όμως αυτή αφορούσε στους υπεύθυνους ανθρώπους της, καλό θα ήταν πριν γραφτεί το κείμενο: α) να είχε ερευνηθεί το ποιοι έχουν την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία του αναφερόμενου αποτελέσματος, ενώ δε γίνεται κανένας λόγος γι’ αυτούς, και β) αν ενήργησαν ή όχι οι τότε υπεύθυνοι του Δήμου, για την αποφυγή του αποτελέσματος, και ποιο το αποτέλεσμα των ενεργειών τους; Και τέλος πάντων, τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε;
4) Επειδή σχολιάζεται ότι θα έχει και στο μέλλον συνέχεια το ίδιο πρόβλημα, «αφού δεν γίνεται καμία κίνηση», έχω να δηλώσω ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν πήγε ούτε μια σακούλα απορριμμάτων στην αναφερόμενη χωματερή. Επικοινώνησε με τον εργολάβο μεταφοράς των απορριμμάτων για να υπάρξει η κατάλληλη συνεργασία για την αποφυγή δυσάρεστων και επικίνδυνων και πάλι προβλημάτων. Όταν ολοκληρωθεί η σημερινή σύμβαση για τα απορρίμματα, που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή υπέγραψε, τότε η Δημοτική Αρχή θα εφαρμόσει τη δική της πολιτική, που θα γίνει γνωστή με την εφαρμογή της. Ήδη από την πρώτη μέρα της δημαρχοντίας της καθάρισε τους χώρους στα δελφίνια του Νέου Προαστίου και στην Καρδαμύλη και άμεσα συνεργείο της θα καθαρίσει την περιοχή της παραλιακής Αβίας (Παλιόχωρα – Σάντοβα).
5) Τέλος, θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι δεν ανήκουμε στους πιθήκους ούτε στις ερμηνείες τους. Ανήκουμε στο ανθρώπινο είδος με τις αρχές του σεβασμού, της αλήθειας, της ανάληψης ευθύνης και της δημοκρατικής ευαισθησίας.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις