Μεταξύ… φθοράς και αφθαρσίας ο τουρισμός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Πρώτη Δημοσίευση: 11/10/2019 20:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 11/10/2019 20:21
«Πρέπει να αλλάξουμε πορεία ως Περιφέρεια στην τουριστική μας πολιτική, γιατί έχουμε αποτύχει πλήρως στον τομέα αυτό. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με το 60% των αρχαιολογικών χώρων της χώρας μας έχει μόλις το 2,64% από την τουριστική πίτα. Κάτι έχει γίνει λάθος” δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη, στην Τρίπολη, με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.
Ο περιφερειάρχης είχε συνεργασία με τον υπουργό και στη συνέχεια, οι δυο τους, είχαν συνάντηση με φορείς του τουριστικού τομέα από όλη την Περιφέρεια, οι οποίοι μετέφεραν προτάσεις και εξέθεσαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
«Έχουμε αναλάβει έναν μήνα, σε ένα εξάμηνο πιστεύω θα έχουμε δώσει απτά δείγματα γραφής. Ας αντιληφθούμε ότι είναι αναγκαίο όλες οι δράσεις να ακουμπούν στον τουρισμό. Προσωπικά, θεωρώ ότι το τουριστικό μέλλον ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ευρύτερα στην Πελοπόννησο» συνέχισε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα συγκροτηθεί η Επιτροπή Τουρισμού υπό την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Άννα Καλογεροπούλου.
Στο πρώτο του επιχείρημα ο κ. Νίκας έχει "σύμμαχό του" τους αριθμούς. Για το δεύτερο μένει να δούμε το τι θα κάνει στο μέλλον.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την Έρευνα Συνόρων, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις (πλην κρουαζιέρας) την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019 διαμορφώθηκαν στα 5.244 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κύριος όγκος των εισπράξεων, σε ποσοστό 87,8% του συνόλου, πραγματοποιήθηκε σε πέντε Περιφέρειες, ως εξής: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (1.347 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Αττικής (1.089 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Κρήτης (1.078 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (641 εκατ. ευρώ) και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (452 εκατ. ευρώ).
Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας) οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 638 εκατ. ευρώ.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019 οι ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα πραγματοποίησαν συνολικά 10.814 χιλ. επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τη συνολική εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, καθώς ένας ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί περισσότερες από μία Περιφέρειες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.
Ο μεγαλύτερος όγκος των επισκέψεων, σε ποσοστό 80,1% του συνόλου, πραγματοποιήθηκε σε πέντε Περιφέρειες, ως εξής: Περιφέρεια Αττικής (2.417 χιλ.), Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (1.877 χιλ.), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (1.754 χιλ.), Περιφέρεια Κρήτης (1.604 χιλ.) και Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (1.012 χιλ.).
Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Ιονίων Νήσων, Ηπείρου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας) πραγματοποιήθηκαν 2.150 χιλιάδες επισκέψεις.
Οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 69.918 χιλιάδες την επισκοπούμενη περίοδο. Σύμφωνα με την κατανομή των διανυκτερεύσεων στις 13 Περιφέρειες της χώρας, το 84,5% πραγματοποιήθηκε σε πέντε περιφέρειες, ως εξής: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (14.789 χιλ.), Περιφέρεια Αττικής (14.209 χιλ.), Περιφέρεια Κρήτης (13.509 χιλ.), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (10.124 χιλ.) και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (6.469 χιλ.). Στο σύνολο των υπόλοιπων Περιφερειών (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας) πραγματοποιήθηκαν 10.819 χιλιάδες διανυκτερεύσεις.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται μόλις στην 6η θέση, όπου οι αριθμοί δείχνουν ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν στα 129,4 εκατομμύρια ευρώ, οι επισκέψεις σε 270,4 χιλιάδες και οι διανυκτερεύσεις σε 2.005,1 χιλιάδες.

Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις