Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τους δασικούς χάρτες – Παραμένει «ανυπάκουος» ο Δήμος Πύλου Νέστορος

Πρώτη Δημοσίευση: 31/08/2017 12:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 31/08/2017 12:21
Τη διαβεβαίωση ότι η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών συνεχίζεται, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, έδωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, με προχθεσινή δήλωσή του, δέκα ημέρες πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κάλεσε τους μόλις 9 Δήμους, μεταξύ αυτών και ο Πύλου- Νέστορος,  οι οποίοι δεν έχουν αποστείλει, ακόμη τα στοιχεία για τα όρια των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις να το πράξουν άμεσα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης ανάρτησης.
Όπως επισήμανε στη δήλωσή του ο κ. Φάμελλος, «η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει ολοκληρωμένα και μεθοδικά η υλοποίηση αυτού του κρίσιμου έργου για τη χώρα, ενώ με τη στήριξη του Κτηματολογίου και του αναπτυξιακού σχεδιασμού οι δασικοί χάρτες υποστηρίζουν την ασφάλεια δικαίου στην ύπαιθρο, αλλά και την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων».
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι το έργο των δασικών χαρτών θα αποτελέσει τη βάση και ένα σημαντικό εργαλείο δασικής πολιτικής για τη χώρας μας, ενώ μεσο–μακροπρόθεσμα θα διασφαλίσει και άλλα αντικείμενα της Δασοπονίας, όπως είναι η διαχείριση των δασών, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, η κάλυψη των ατομικών αναγκών παραδασόβιων πληθυσμών, η βόσκηση, η θήρα αλλά και η αντιστροφή της υποβάθμισης των δασικών οικοσυστημάτων.
Τους πρώτους μήνες του 2017 μόλις 36 στους 120 Δήμους (30%) είχαν οριοθετήσει οικισμούς και οικιστικές πυκνώσεις στους δασικούς χάρτες. Για το λόγο αυτό το υπουργείο ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη μεταστροφή αυτής της κατάστασης, υποστηρίζοντας τη λειτουργία και τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης, με πολλές συζητήσεις και στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
Σήμερα, το 92,5% των Δήμων έχουν στείλει όλες τις πληροφορίες στους δασικούς χάρτες, υποστηρίζοντας έτσι και την κύρωσή τους, αλλά και τα δικαιώματα των κατοίκων στις περιοχές τους.
«Καλώ τους 9 ΟΤΑ αλλά και τους πολίτες που έχουν εκκρεμότητες με τους δασικούς χάρτες να υλοποιήσουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους, ώστε να βοηθήσουν και αυτοί στη μεθοδική δουλειά που γίνεται στο υπουργείο μας για την ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών. Η 7η Σεπτεμβρίου είναι κοντά και δεν υπάρχει λόγος να επιβαρυνθεί η διαδικασία τις τελευταίες ημέρες και ώρες της ανάρτησης» καταλήγει ο κ. Φάμελλος.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι στη Μεσσηνία έχουν κατατεθεί πάνω από 10.000 ενστάσεις.


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις