Με Δημοκρατία και χαμόγελα ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και στην Καλαμάτα

Πρώτη Δημοσίευση: 08/06/2019 08:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 08/06/2019 08:44
Πρώτη μέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων η χθεσινή για όλους τους μαθητές των Γενικών Λυκείων της χώρας, με τη διαδικασία να διεξάγεται χωρίς προβλήματα στα σχολεία της Μεσσηνίας.
Συνολικά στα εξεταστικά κέντρα έφθασαν 1.146 υποψήφιοι, ενώ υπήρξαν και 45 απόντες, με τους περισσότερους να βγαίνουν από τα σχολεία χαμογελαστοί, καθώς, όπως έλεγαν, το θέμα ήταν αναμενόμενο.
Ειδικότερα, κλήθηκαν να γράψουν για τις αξίες της Δημοκρατίας, αλλά και τη δράση των ενεργών πολιτών με βάση αυτή.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ -ΜΠΕ, έπρεπε να παρουσιάσουν τεκμηριωμένα, σε μορφή άρθρου, τις θέσεις τους για τις ενέργειες με τις οποίες ο πολίτης κάνει πράξη τη Δημοκρατία στην καθημερινότητά του, και για τις δράσεις με τις οποίες το σχολείο μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών με δημοκρατικό ήθος.
Να σημειωθεί ακόμα ότι τα θέματα βασίστηκαν στο απόσπασμα από το βιβλίο του Νορμπέρτο Μπόμπιο (Norberto Bobbio), Ιταλού πολιτικού επιστήμονα και φιλοσόφου, «Το μέλλον της Δημοκρατίας», με τίτλο «Επίκληση των αξιών της Δημοκρατίας».
Σύμφωνα με την Παναγιώτα Ντούλα, φιλόλογο, καθηγήτρια στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αθηναίων, το θέμα είναι επίκαιρο και ενδιαφέρον και έχει να «πέσει» σε Πανελλαδικές Εξετάσεις πριν από το 2000. «Από πλευράς περιεχομένου, οι ασκήσεις ήταν βατές, αλλά κάπως απαιτητικές. Ωστόσο, ο καλά προετοιμασμένος μαθητής μπορούσε να απαντήσει άρτια», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «ήταν αρκετά μεγάλο το πλήθος των ασκήσεων».
Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, πρόκειται για μία θεματική, η οποία έχει σίγουρα δουλευτεί από τους υποψηφίους.
 
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Για ακόμα μια χρονιά βρεθήκαμε έξω από εξεταστικά κέντρα της Καλαμάτας για τις πρώτες δηλώσεις των μαθητών. Οι περισσότεροι ήταν χαρούμενοι με το θέμα, αλλά και αισιόδοξοι για το μέλλον:
 

Γρηγόρης Φωτόπουλος
Δεν είχα διαβάσει τόσο πολύ, αλλά νομίζω ότι τα πήγα καλά, αφού τα θέματα δεν ήταν δύσκολα. Αυτό που ζητούσαν ήταν να γράψουμε πώς μπορούμε στην καθημερινότητά μας να εντάξουμε τη Δημοκρατία και το ρόλο του σχολείου σε αυτό.
 

Θεόδωρος Ζερβάκης
Δεν ήταν η Δημοκρατία ένα θέμα που περίμενα, αφού όλη τη χρονιά ακούγονταν θέματα όπως το βιβλίο, το επάγγελμα, αλλά και πάλι ήταν βατό. Πιστεύω ότι έχω γράψει καλά.
 

Γιώργος Ψαρρέας
Τα θέματα ήταν σχετικά εύκολα, ενώ η Δημοκρατία δεν ήταν κάτι που περίμενα. Όσο για τις ασκήσεις, ήταν εύκολες και κάποιος θα μπορούσε να πάει καλά.
Η φετινή χρονιά για μένα πέρασε γρήγορα, χωρίς ιδιαίτερο άγχος.
 

Μπράμι Έραλ
Εύκολο ήταν το θέμα της Δημοκρατίας, με τις ασκήσεις να είναι βατές. Εγώ έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα.
 

Κατερίνα Αγγουρά
Πώς μπορεί το σχολείο να συμβάλει στη Δημοκρατία για να έχουν τα παιδιά τέτοιες αρχές ήταν αυτό που μας ζήτησαν να γράψουμε. Ήταν θέμα που δεν περίμενα να πέσει, αλλά όλα πήγαν καλά.
Η χρονιά που φεύγει ήταν καλή και πέρασε γρήγορα.
 

Κωνσταντίνος Βρέττης
Φυσιολογικά ήταν τα θέματα που μας ζήτησαν να απαντήσουμε, τα περιμέναμε. Διάβασμα και κούραση περιείχε η φετινή χρονιά, αλλά τουλάχιστον πέρασε γρήγορα.
 

Νικόλαος Αργυρίου
Από τα SOS θέματα ήταν η Δημοκρατία, οπότε όλα πήγαν καλά. Πέρασα μια χρονιά με πολύ διάβασμα, 8-10 ωρών καθημερινά, και στοχεύω σε υψηλές σχολές.
 

Κωνσταντίνα Καβοπούλου
Λίγο επιτηδευμένο ήταν το θέμα της έκθεσης, αλλά ήταν καλό και εύκολο. Δεν ήταν, βέβαια, κάτι που ανήκει στα SOS, αλλά πάντα η Δημοκρατία μπορεί να ζητηθεί.
Αναμενόμενες ήταν και οι ασκήσεις.
Όσο για τη χρονιά που φεύγει, εγώ έδινα για δεύτερη φορά, έτσι ήταν ευκολότερη.
Πάντως, θεωρώ από την πλευρά μου ότι το σχολείο την περίοδο των Πανελλαδικών δυσκολεύει τα παιδιά, αλλά κι αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα.
 

Θανάσης Ντυμένος
Ωραίο ήταν το θέμα, Δημοκρατία, εύκολη και η έκθεση, με τις ασκήσεις να είναι λίγο πιο απαιτητικές.
Όσο για τη χρονιά που φεύγει, ήταν πολύ όμορφη και μακάρι να υπήρχε και μια δεύτερη ίδια.
 

Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος
Τα θέματα ήταν εύκολα γενικά, αλλά το θέμα της έκθεσης μου φάνηκε περίπλοκο. Τελικά, κατάφερα να το αντιμετωπίσω.
Διάβασμα και λίγο άγχος ήταν τα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς, αλλά τώρα φτάνουμε στο τέλος.
 

Αγγελική Μπουρίκα
Εύκολα ήταν τα θέματα, όμως η Δημοκρατία ήταν κάτι που δεν περίμενα. Όσο για τις ασκήσεις, για κάποιον που είχε διαβάσει ήταν εύκολες.
Δύσκολη και με άγχος η χρονιά που πέρασε, αλλά πλέον είμαστε στην τελική ευθεία.
 

Ευανθία Παπαδοπούλου
Ένα ωραίο θέμα, όπου είχα πράγματα να αναπτύξω, ήταν το σημερινό. Η χρονιά που φεύγει ήταν πιεστική και διαφορετική από τις προηγούμενες, αλλά πλέον είναι όλα καλά.

Του Παναγιώτη ΜπαμπαρούτσηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις