Με το Λύκειο Ελληνίδων στην Επίδαυρο για το «Εδώ είν’ αλώνι για χορό»

Πρώτη Δημοσίευση: 13/08/2017 09:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/08/2017 09:21
Για πρώτη φορά το Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και το φημισμένο ομώνυμο φεστιβάλ θα φιλοξενήσει, για την ακρίβεια θα «κλείσει» το προσεχές Σάββατο 19 Αυγούστου, με μια μεγάλη παράσταση παραδοσιακής μουσικής και χορού. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της εκδήλωσης που έχει τον τίτλο «Εδώ είν’ αλώνι για χορό», Λάμπρος Λιάβας, τονίζει ότι είναι η υλοποίηση μιας ιδέας που είχε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός-αφιέρωμα στην ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση που τιμά τον γενέθλιο τόπο του φεστιβάλ, τον Μοριά. «Τιμή, αλλά και ευθύνη» χαρακτηρίζει ο ίδιος τη δημιουργία και πραγματοποίηση αυτής της ξεχωριστής και πολυσήμαντης τελετής λήξης, η οποία έγινε όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική, με τη συμμετοχή περίπου 300 λαϊκών μουσικών και χορευτών από την Λαογραφική Εστία και τον Χορευτικό Όμιλο Τρίπολης, το Λύκειο Ελληνίδων Άργους, το Εργαστήρι Ελληνικού Χορού Ναυπλίου, τους Φίλους της Παράδοσης Λυγουριού-Επιδαύρου, τη Λαογραφική Στέγη Κορίνθου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περαχώρας και το Λύκειο Ελληνίδων που θα έχει την πιο εντυπωσιακή παρουσία με 110 άτομα επί σκηνής!
Ο κ. Λιάβας τονίζει ότι το μοναδικό σκηνικό θα είναι μεγάλο δέντρο της ζωής η ελιά, το πατάρι για τους οργανοπαίκτες και η «τάβλα» για τους συμποσιαστές.
Εξηγεί ακόμα ότι η παράσταση έχει διαρθρωθεί σε τρεις ενότητες που περιλαμβάνουν: τον κύκλο της ιστορικής μνήμης που διασώζεται μέσα από την «κιβωτό» των τραγουδιών (κυριαρχούν στην παράσταση του ’21, αλλά φτάνουν μέχρι τη Σφαγή των Καλαβρύτων), τον κύκλο της ζωής με τα νανουρίσματα, τα τραγούδια του γάμου, της ξενιτιάς και τα μοιρολόγια και τέλος τον κύκλο του χρόνου μέσα από τις καθιερωμένες τελετές και γιορτές, όπως οι Απόκριες, που παραπέμπουν απευθείας στα διονυσιακά δρώμενα της αρχαιότητας, αλλά κυρίως τα ελληνικά πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου.
 
Τι δουλειά έχει η δημοτική παράδοση στο αρχαίο θέατρο; 
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η επιλογή να «ανέβει» μια παραδοσιακή εκδήλωση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου δέχθηκε και επικριτικές φωνές. Ο Λάμπρος Λιάβας, ο οποίος διδάσκει εθνομουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι επίσης παρουσιαστής της επιτυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής «Το αλάτι της γης», είναι πειστικός στο λόγο του τονίζοντας την ενότητα της ελληνικής παράδοσης και το ότι: Κατ’ εξοχήν η δημοτική παράδοση έχει θέση σε τέτοιους χώρους, καθώς είναι αυτή που διαβιβάζει όλα τα στοιχεία από τα αρχαία δρώμενα στο σήμερα, όπως είναι η γλώσσα, η μουσική, η τελετουργία. Επιπλέον επισημαίνει ότι Επίδαυρος δεν σήμαινε μόνο αρχαίο θέατρο, αλλά αποτελούσε έναν τόπο κοινωνικο-θρησκευτικής συνάντησης, ένα μεγάλο «πανηγύρι», που συμπεριλάμβανε όλη τη Μεσόγειο.  
Επίσης, εξηγεί ότι ο αρχαίος χορός «επίτριτος» είναι ο πρόδρομος του Καλαματιανού (σε ρυθμό 7/8 που συνοδεύει την είσοδο του Τρυγαίου στην αριστοφανική «Ειρήνη»), ενώ στην αρχαιότητα έχει τις ρίζες του και ο «Τσακώνικος» (όπως και η αντίστοιχη διάλεκτος).
 
Το εξαιρετικό Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας… 
Ο κ. Λιάβας μιλάει για μια ακόμα φορά με κολακευτικά λόγια για το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, κάνοντας ειδική μνεία στην εξαιρετική και βραβευμένη χορωδία υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Κώτσου, την εξαιρετική χορευτική ομάδα που επιμελείται ο Τάσος Μίχος, την έφορο χορού Άννα Μαύρου και την μεγάλη κυρία Βίκυ Καρέλια, ενώ επισημαίνει ότι διαθέτει την καλύτερη ιματιοθήκη στην Ελλάδα και όλα αυτά ως αποτέλεσμα της ομοψυχίας που υπάρχει. 
Χ.Ε.


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις