Μνημείο το κεντρικό - παλαιό λιθόστρωτο της Βέργας

Πρώτη Δημοσίευση: 16/04/2018 08:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 16/04/2018 08:42
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στην προχθεσινή του συνεδρίαση, γνωμοδότησε, μεταξύ άλλων, θετικά ως προς το χαρακτηρισμό ως μνημείου του παλαιού λιθόστρωτου μονοπατιού, το οποίο συνδέει τους οικισμούς της Κάτω Βέργας, της Άνω Βέργας και τον Άγιο Γεώργιο της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας του Δήμου Καλαμάτας, όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με την σχετική απόφασή της, σύμφωνα με την πρόταση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Στην απόφαση προστίθεται ότι η ανακήρυξη του μονοπατιού ως μνημείου δε θα πρέπει να επηρεάσει εμπράγματα δικαιώματα των πολιτών.
Στην εισήγησή της η Διεύθυνση σημειώνει ότι “τα ξερολιθικά λιθόστρωτα, σε όποια κατηγορία ή μορφή συναντώνται, αποτελούν σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία”.
Συμφωνεί, επίσης, ότι “αποτελεί τεκμήριο τόσο για τη μελέτη των ειδικών αυτών κατασκευών από τεχνική άποψη, όσο και για την οργάνωση και λειτουργία της ευρύτερης περιοχής του και κατά συνέπεια η διατήρηση και προστασία του είναι σημαντική για την τεκμηρίωση της εξέλιξής της από κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική άποψη στα μέσα του 19ου αιώνα”.
Στην εισήγηση αναφέρεται πως “το συγκεκριμένο γραμμικό μονοπάτι με διαδρομή μήκους 2,5 - 3 χλμ. από Κάτω μέχρι Άνω Βέργα και 2 - 2,5 χλμ. από Άνω Βέργα μέχρι την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον αστικό χώρο της πόλης της Καλαμάτας και είναι εύκολα προσβάσιμο από τους κατοίκους της”.
Υποστηρίζει, επίσης, ότι “ο χαρακτηρισμός του θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα, πέρα από τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησής του, άμεσα απαραίτητες για το τμήμα από Ανω Βέργα μέχρι την εκκλησία Αγίου Γεωργίου, να μπορούν να υλοποιηθούν και μικρές παρεμβάσεις στο άμεσο περιβάλλον του”.
Τέλος, σχολιάζει πως οι “παρεμβάσεις αυτές (ξύλινα καθιστικά, ξύλινη περίφραξη, πινακίδες πληροφόρησης, διαμόρφωση - επισήμανση αρχής και τέλους του) θα βοηθήσουν στην ανάδειξή του, την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και ειδικότερα του ορειβατικού τουρισμού, καθώς και στη γενικότερη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης και αρχιτεκτονικής”.
Α.Π.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις