Μυσταγωγική η «Αθέατη Μνήμη» στην Καρδαμύλη

Πρώτη Δημοσίευση: 28/07/2019 21:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 28/07/2019 23:04
Το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκαν στο οχυρό συγκρότημα Τρουπάκηδων-Μουρτζίνων , στην παλιά Καρδαμύλη, τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «Αθέατη Μνήμη».
Συνδιοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Α + Α teleia KALAMATA, με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Δυτικής Μάνης.
Η έκθεση που παρουσιάστηκε αρχικά το χειμώνα 2018-2019 στο χώρο τέχνης Α49 στην Καλαμάτα περιλαμβάνει εντυπωσιακές φωτογραφίες καθώς και κατατοπιστικά κείμενα ευρημάτων από τις αρχαιολογικές αποθήκες της Μεσσηνίας που για πρώτη φορά εκτίθενται στο κοινό.
«Η Αθέατη Μνήμη , όπως μας εξηγεί η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Δρ. Ευαγγελία Μηλίτση- Κεχαγιά, είναι καρπός της δημιουργικής συνέργειας μεταξύ ενός δημόσιου φορέα και της συνεταιριστικής προσπάθειας μιας ομάδας ανθρώπων με γνώση και αγάπη για τον πολιτισμό.
Σκοπό έχει να φέρει το κοινό σε επαφή με το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα που φυλάσσεται ασφαλές αλλά αθέατο στις αρχαιολογικές αποθήκες. Μετά την αρχαιολογική σκαπάνη, την καταγραφή και τη συντήρηση, η φωτογραφική μηχανή πήρε τη σκυτάλη και ξαναφέρνει στο φως -στο βλέμμα των ανθρώπων- αντικείμενα του παρελθόντος , ερεθίσματα μνήμης , μάρτυρες ιστορίας.»
Η ηθοποιός Γιώτα Μηλίτση ,με γλαφυρότητα απήγγειλε στίχους της Ιλιάδας του Ομήρου σε μετάφραση Ν. Καζαντζάκη και Ι. Κακριδή καθώς και αποσπάσματα από ποιήματα του Νικήτα Νηφάκου ,ποιητή που γεννήθηκε το 1748 στη Μηλιά της Μεσσηνιακής Μάνης.
Η κιθάρα του Ηλία Κατελάνου και η υπέροχη φωνή της Klaudia Delmer μας ταξίδεψαν παρέα με τη μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι ονειρικά πλεγμένες με τους στίχους του Νίκου Γκάτσου και του Γ. Ανδρέου.
Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της έκθεσης που θα διαρκέσει εώς τις 31 Οκτωβρίου του 2019, συνεργάστηκαν , από την πλευρά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας η Διευθύντρια Δρ. Ευαγγελία Μηλίτση- Κεχαγιά, οι αρχαιολόγοι Δημοσθένης Κοσμόπουλος και Μιχάλης Κάππας και ο γραφίστας Αναστάσιος Παπαδόγκωνας .Από την πλευρά της A +A teleia Kalamata ο Πρόεδρος Γεώργιος Λιόντος , ο φωτογράφος Θάνος Καρτσόγλου και ο γραφίστας Βαγγέλης Νικολάου.
Στην εκδήλωση έδωσε το παρών ο, πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας, πρώην Υπουργός και νυν Πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρος Μπένος και ο δημοτικός σύμβουλος Δυτικής Μάνης Σταύρος Γιαννακέας.

Της Ειρήνης ΣαμπάνηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις