Νέα «σκουπιδορεζιλέματα» για τη Δημοτική Αρχή

Πρώτη Δημοσίευση: 13/07/2013 08:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/07/2013 08:54
Χωρίς κανένα πρόσχημα νομιμότητας φαίνεται ότι παίζεται το... παιχνίδι της μεταφοράς σκουπιδιών του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και άλλων γειτονικών περιοχών, υπό την ανοχή των επίσημων αρμόδιων τοπικών αρχών.
Έτσι, μετά τα περσινά γεγονότα, με σκουπίδια και πάλι του Δήμου Καλαμάτας που θάβονταν στην περιοχή Φλόκα του Νομού Ηλείας, προχθές τα ξημερώματα συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω άτομα που έθαβαν σκουπίδια της Καλαμάτας, αλλά και της Σπάρτης, σε δάσος στη Φολόη της Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο, μάλιστα, αποτελεί «προστατευόμενη» περιοχή Natura.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι σκουπίδια της Καλαμάτας θάβονται παράνομα στη συγκεκριμένη ευρύτερη περιοχή, από την οποία προέρχεται και ο εργολάβος στον οποίο έχει αναθέσει ο Δήμος την απομάκρυνση των απορριμμάτων.
Μάλιστα, ο εισαγγελέας Ηλείας διενεργεί έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει στην Εισαγγελία Καλαμάτας τόσο ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας όσο και άλλοι αιρετοί παράγοντες.
Πολλές φορές οι μειοψηφίες του Δήμου Καλαμάτας έχουν ζητήσει από τη Δημοτική Αρχή συγκεκριμένα στοιχεία για το πού πάνε τα σκουπίδια, τα οποία όμως δεν έχουν χορηγηθεί.
Εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα έχει η ιστοσελίδα «Ηλεία Live», η οποία γράφει: «Δε σεβάστηκαν ούτε αυτό, το μεγαλύτερο δρυοδάσος στα Βαλκάνια, τη Φολόη. Σκουπίδια από την περιοχή της Καλαμάτας και της Σπάρτης μεταφέρονταν τα τελευταία βράδια και θάβονταν μέσα σε αυτό. Το ακραίο αυτό φαινόμενο περιβαλλοντικής ρύπανσης και υποβάθμισης του τόπου μας, αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στο θλιβερό σήριαλ της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο νομό.
Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από καταγγελία κατοίκων της περιοχής της Πέρσαινας πως το τελευταίο δεκαήμερο κάθε βράδυ φορτηγά εναπόθεταν και μπουλντόζες έθαβαν σκουπίδια μέσα στο δάσος! Και η επιχείρηση που πραγματοποίησε το Δασαρχείο Πύργου μαζί με την Αστυνομία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του οδηγού και υπεύθυνου της εταιρείας μεταφοράς των απορριμμάτων και την κατάσχεση δύο φορτηγών και μιας τσάπας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω του ότι πρόκειται για περίπτωση υποβάθμισης περιβάλλοντος σε περιοχή που προστατεύεται από τη συνθήκη Natura, ο 46χρονος συλληφθείς αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και έτσι, αφού οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα Ηλείας, πήρε προθεσμία και θα απολογηθεί σήμερα στην ανακρίτρια Πύργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατηγορίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και οι υπάλληλοι του Δήμου Καλαμάτας.
Μετά από οργανωμένη επιχείρηση στις 3.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης από το Δασαρχείο και την Αστυνομία εντοπίστηκαν επ’ αυτοφώρω φορτηγά που άδειαζαν σκουπίδια στην περιοχή και συνελήφθη ο ένας από τους οδηγούς τους, που φέρεται να έχει απασχολήσει πολλάκις τις Αρχές στο παρελθόν για παρόμοιες περιπτώσεις.
Οι πληροφορίες υπήρχαν στο Δασαρχείο Πύργου πως το θέμα των σκουπιδιών από διάφορες άλλες περιοχές είχε μεταφερθεί μέσα στο δάσος της Φολόης. Έτσι τις τελευταίες ημέρες οι έρευνες ήταν συνεχείς μέρα και νύχτα για να εντοπιστεί η περιοχή όπου βάσει των καταγγελιών γινόταν η απόθεση των σκουπιδιών – σύμφωνα με πληροφορίες από την Καλαμάτα και τη Σπάρτη.
Τα ξημερώματα της Πέμπτης εντοπίστηκαν τα δύο φορτηγά μετά από κοινή επιχείρηση Δασαρχείου και Αστυνομίας μέσα σε περιφραγμένο αγρόκτημα στο δάσος σε περιοχή της Αχλαδινής, στα όρια με την Πέρσαινα. Εκεί οι δράστες εναπόθεσαν περί τους σαράντα τόνους σκουπιδιών – προερχόμενα από την Καλαμάτα - σε ορύγματα που είχαν σκάψει με τη βοήθεια μεγάλης τσάπας. Το ένα φορτηγό μαζί με την τσάπα βρέθηκαν εντός του χώρου, ενώ το δεύτερο με τον οδηγό ακινητοποιήθηκε στην περιοχή Βυλιζέικα Χάνια και μεταφέρθηκε όπου παρέμεινε φρουρούμενο στο Στρέφι.
 
Δασάρχης Πύργου: “Βάλαμε τέλος στην καταστροφή”
Ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, μιλώντας για το οικολογικό αυτό έγκλημα μέσα σε μια προστατευόμενη από τη συνθήκη Natura περιοχή, τόνισε πως «μετά από συντονισμένες προσπάθειες και με τη συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας, αυτό που μας καταγγέλθηκε το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώθηκε.
Δύο φορτηγά με απορρίμματα, που μας είχαν αναφέρει πως έρχονται από την Καλαμάτα και τη Σπάρτη, έφερναν σκουπίδια και τα εναπόθεταν μέσα στο δρυοδάσος. Είχε μπει στο χώρο σκαπτικό μηχάνημα, είχε δημιουργήσει μια τεράστια ράμπα, εκεί έμπαιναν τα μηχανήματα και σκέπαζαν με χώμα τα σκουπίδια. Το πρωί δε φαινόταν τίποτα. Αυτό γινόταν τις τελευταίες δέκα ημέρες ίσως και περισσότερες.
Με συντονισμένες προσπάθειες καταφέραμε να εντοπίσουμε τα δύο φορτηγά. Μάλιστα, στη μια περίπτωση συνελήφθη ο οδηγός και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ τα μηχανήματα έχουν κατασχεθεί. Βέβαια, σταμάτησε αυτή η καταστροφή για αυτό το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου που έχει το Δασαρχείο μας, το δρυοδάσος της Φολόης, που είναι χαρακτηρισμένο Natura”.
Όπως επισήμανε ο κ. Λάττας, οι δράστες κάθε φορά έσκαβαν όσο ήθελαν να αδειάσουν, ένα όρυγμα για να χωρέσει ακριβώς 40 τόνους. Αυτό το κάλυπταν και το πρωί δε φαινόταν τίποτα».
 
Οικολόγοι Πράσινοι
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι, όπου -μεταξύ άλλων- σημειώνουν: «Η είδηση για τη σύλληψη ιδιώτη στην περιοχή Στρεφίου, ο οποίος άδειαζε φορτηγά με σκουπίδια - με προέλευση από την Καλαμάτα και τη Σπάρτη - στο δρυοδάσος της Φολόης (περιοχή Νατούρα 2000), είναι βαθύτατα ανησυχητική.
Το γεγονός ότι, μετά από συντονισμένη ενέργεια Δασαρχείου και Αστυνομίας, εντοπίστηκε η βαριά αυτή προσβολή του περιβάλλοντος και κατασχέθηκαν δύο  φορτηγά με 20 τόνους σκουπίδια το καθένα, κάθε άλλο παρά πρέπει  να μας εφησυχάζει. Το φαινόμενο δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται και επιβάλλεται να μάθουμε τις πλήρεις διαστάσεις του τόσο σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο πολύτιμο δάσος όσο και άλλες φυσικές περιοχές. Όπως επιβάλλεται να ξαναδούμε και τις προφανώς ανεπαρκείς κυρώσεις, δεδομένου ότι υπάρχουν πληροφορίες για παλαιότερες συλλήψεις των ίδιων προσώπων.
Δεκαετίες υποσχέσεων ότι οι δήμαρχοι με κάποιους μαγικούς τρόπους θα λύσουν το πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, χωρίς την καθημερινή συμμετοχή και ευθύνη του πολίτη, παράλληλα με νοοτροπίες, δαιμονοποίησης κάθε χώρου νόμιμης διαχείρισης καθώς και καλλιέργειας νοοτροπιών “μακριά από την αυλή μου”, οδήγησαν στη δημιουργία μιας μαφίας σκουπιδιών, που με βαρύ κόστος για τους δημότες, χρόνια τώρα,  μεταφέρουν τα σκουπίδια “αλλού”, υποβαθμίζοντας βαρύτατα το περιβάλλον».
 
Δεν ήξερε τίποτα ο Δήμος Καλαμάτας
Το «Θ» επικοινώνησε και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του Δήμου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, ο οποίος, παρότι είχαν περάσει δύο ημέρες από το γεγονός, δε γνώριζε απολύτως τίποτα.
Το μόνο που μας δήλωσε είναι ότι στην καινούργια σύμβαση που θα υπογραφεί προβλέπεται για κάθε φορτίο σκουπιδιών που απομακρύνεται από την Καλαμάτα να υπάρχει και το κατάλληλο αποδεικτικό στοιχείο για το χώρο που εναποτίθεται.

Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις