Νέα αντιπαράθεση Τσώνη – Αναστασόπουλου για τη λήψη δανείου στη Μεσσήνη

Πρώτη Δημοσίευση: 12/07/2017 10:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 12/07/2017 10:50
Πέρασε με «συσπειρωμένη» τη Δημοτική Αρχή η λήψη του δανείου
 
 
Η λήψη δανείου ύψους 2 εκ. ευρώ, για την εκτέλεση του έργου ανάπλασης της Μεσσήνης, απασχόλησε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, προχθές το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο, προκαλώντας εκ νέου αντιπαράθεση μεταξύ Δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης. 
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Νικολόπουλος στην εισήγηση του θέματος σημείωσε ότι κατά την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη χορήγηση του δανείου, καμία από τις τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες, που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Μεσσήνης, δεν απάντησε. Έτσι αποφασίστηκε να προχωρήσει η διαδικασία για λήψη του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο πλαίσιο προγράμματος που χρηματοδοτείται κατά 50% από το ΤΠΔ και κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Νικολόπουλος, η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου θα είναι 25 χρόνια και το επιτόκιο θα είναι κατά μ.ό. 3,5%.
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Αναστασόπουλος, αρχικά άσκησε κριτική στη Δημοτική Αρχή, λέγοντας ότι δεν ακολούθησε ορθά τα «βήματα» που απαιτούνται για τη λήψη ενός δανείου. Ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι είναι κατηγορηματικά υπέρ της υλοποίησης του έργου, που άλλωστε η δική του παράταξη ξεκίνησε,  αλλά κατά της λήψης δανείου, καθώς ένα τέτοιο έργο δεν είναι αναπτυξιακό.
Στη συνέχεια ανέλυσε στο Σώμα παραδείγματα που θα μπορούσε να αναζητήσει χρηματοδότηση ο Δήμος Μεσσήνης αντί να προχωρήσει στην «εύκολη» λύση του δανείου. Ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αναφέροντας το παράδειγμα του ανοιχτού θεάτρου στην Καλαμάτα ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ακόμη και από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας των δύο πόλεων, φέρνοντας το παράδειγμα με τη συνεργασία που έχουν το Άργος με το Ναύπλιο.
Εν συνεχεία, κατηγόρησε το δήμαρχο Μεσσήνης ότι δεν αξιοποιεί τις «φιλίες» του στην κυβέρνηση για να αποσπάσει χρήματα για την υλοποίηση του έργου. Επίσης, «επιτέθηκε» στη Δημοτική Αρχή λέγοντας ότι δεν έχει κάνει το παραμικρό έργο στα 2,5 χρόνια της θητείας της, αναφέροντας ότι τα χωριά «ρημάζουν».
Κλείνοντας, αναρωτήθηκε ποιος θα πληρώσει το δάνειο, λέγοντας ότι «πάγια» πολιτική της Δημοτικής Αρχής Τσώνη είναι στο τέλος το λογαριασμό να πληρώνουν οι πολίτες, όπως και στο νερό, όπου τριπλασίασε τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜ…
Στον Στάθη Αναστασόπουλο αρχικά απάντησε ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος. Ο κ. Ξαρχάκος τον διέψευσε σχετικά με τη διαδικασία και τα «βήματα» που ακολουθήθηκαν στη λήψη του δανείου, λέγοντας ότι είναι ανενημέρωτος, επειδή απουσίαζε από τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Επίσης, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς και τα παραδείγματα που ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος, τονίζοντας στο Σώμα ότι αναζητήθηκαν όλοι οι πιθανοί τρόποι χρηματοδότησης του έργου ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου της Μεσσήνης πριν προχωρήσουν στην απόφαση για δανεισμό.
Σχετικά με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση 1.000.000 ευρώ για την οδοποιία του Δήμου και πως πάντα διεκδικεί τέτοιους πόρους.
Όσον αφορά στη Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση, υπενθύμισε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν το 2014, όταν Δημοτική Αρχή ήταν η παράταξη του κ. Αναστασόπουλου.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός που για δεύτερη φορά ακούγονται τα ίδια πράγματα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το ίδιο θέμα. Χαρακτήρισε, δε, τις αναφορές του Στάθη Αναστασόπουλου για γέλια και για κλάματα, καθώς αν έπρεπε να κατηγορήσει κάποιον που η Μεσσήνη δεν βρίσκεται στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, αυτός είναι ο εαυτός του που ήταν δήμαρχος το 2014.
Επίσης, χαρακτήρισε αστείους τους ισχυρισμούς του κ. Αναστασόπουλου σχετικά με την αποπληρωμή του δανείου, σημειώνοντας ότι χάρις στους δικούς του χειρισμούς για την αναχρηματοδότηση δανείων, τα επόμενα χρόνια ο Δήμος Μεσσήνης θα πληρώνει λιγότερα χρήματα σε σχέση με όσα πλήρωνε επί ημερών του κ. Αναστασόπουλου.
Κλείνοντας, κάλεσε όποιον αγαπά τη Μεσσήνη και είναι υπέρ του έργου να ψηφίσει υπέρ της λήψης δανείου, ενώ παράλληλα κάλεσε την αντιπολίτευση να διεκδικήσουν λήψη δανείου ύψους 5 εκ. ευρώ για έργα ανάπλασης σ’ όλο τον «καλλικράτειο Δήμο», καθώς τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα.
Ο Στάθης Αναστασόπουλος απάντησε σ’ αυτή την πρόταση του δημάρχου «Εδώ τα καλά δάνεια», κατηγορώντας εκ νέου τη Δημοτική Αρχή ότι αναζητεί την εύκολη λύση, υπερχρεώνοντας τους δημότες της περιοχής.
Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τη λήψη δανείου υπερψηφίστηκε και πέρασε με αυξημένη πλειοψηφία, όπως ορίζει ο νόμος, καθώς την ψήφισαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, καθώς και οι σύμβουλοι της παράταξης του κ. Σαμπαζιώτης.
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο κ. Σαμπαζιώτης τοποθετήθηκε αιτιολογώντας την ψήφο του, λέγοντας ότι αυτό το έργο το οφείλουν όλοι στην πόλη της Μεσσήνης και υπενθύμισε παράλληλα στο Σώμα τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής, ότι το 1 εκ. που θα περισσεύσει από την «έκπτωση» του εργολάβου στην ανάπλαση της Μεσσήνης θα δοθεί για έργα στις υπόλοιπες περιοχές του καλλικράτειου Δήμου.
 
Του Κώστα Γαζούλη
 


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις