Νέα απάτη μέσω κινητών: Κάνουν αναπάντητες… και σε χρεώνουν με κλήση εξωτερικού

Πρώτη Δημοσίευση: 12/10/2017 08:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 12/10/2017 08:31
Σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας ξεπετάγονται οι απάτες που σκαρφίζονται διάφοροι επιτήδειοι για να αποσπούν χρήματα από πολίτες. Αυτή τη φορά το κόλπο γίνεται μέσω αναπάντητων κλήσεων και με γραπτά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, οι κλήσεις και τα μηνύματα γίνονται από άγνωστους τηλεφωνικούς αριθμούς του εξωτερικού. 
 
Υψηλές χρεώσεις
Πρόκειται για αναπάντητες – ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις (SPAM) από άγνωστους αριθμούς υψηλής χρέωσης του εξωτερικού, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά κανόνα μεταμεσονύκτιες ώρες, ώστε να εμφανίζονται σκόπιμα ως αναπάντητες.
Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν υποβληθεί στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας έχουν λάβει αναπάντητες κλήσεις προερχόμενες από Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαλδίβες, με κωδικούς κλήσης (00387) και (00960) αντίστοιχα. Γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους κλήσεις και μηνύματα, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής τους εξαπάτησης.
 
Τι να κάνετε
Ειδικότερα, συστήνεται στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας:
-Να μην πραγματοποιούν εξερχόμενες κλήσεις στους άγνωστους αυτούς διεθνείς αριθμούς από τους οποίους δέχονται τις αναπάντητες-ανεπιθύμητες κλήσεις
-Να μην καλούν στον αριθμό του αποστολέα του μηνύματος (sms), προβαίνοντας στην άμεση διαγραφή αυτού, καθώς και στις δύο περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρχουν υψηλές χρεώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, τηλεφωνικά στο 11188, στέλνοντας e-mail στο [email protected] ή μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): FEELSAFE E-COMMERCE ή μέσω twitter στο @CyberAlertGR.

Της Βίκυς Βετουλάκη 


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις