Νέα ρύθμιση οφειλών αλά καρτ προς τα ταμεία

Πρώτη Δημοσίευση: 13/07/2017 20:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/07/2017 20:14
Σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το ύψος της οφειλής τους, θα χωρισθούν οι οφειλέτες των ταμείων, οι οποίοι θα έχουν άλλη μια ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους έως και σε 120 δόσεις.
Η νέα ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή πιθανότατα στις 3 Αυγούστου, ημέρα που θα τεθεί σε λειτουργία και η πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, η νέα ρύθμιση θα είναι αλά καρτ, ανάλογα με το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη, το οποίο θα «σχεδιάζεται» βάσει του διαθέσιμου μηνιαίου εισοδήματος του.
Όμως, προσοχή! Δικαίωμα να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για χρέη που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016 θα έχουν μόνο όσοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, δηλαδή όσοι καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές.
Ειδικότερα:
-όσοι έχουν χρέη έως 3000 ευρώ θα μπορέσουν να τα ρυθμίσουν έως και σε 36 δόσεις
-όσοι έχουν χρέη από 3.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης έως και σε 120 δόσεις
-όσοι οφείλουν από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ θα έλθουν σε ειδική συμφωνία με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και θα καθοριστούν οι δόσεις ανάλογα με το οικονομικό τους προφίλ αλλά με απλή διαδικασία, όπως έχει διαβεβαιώσει το υπουργείο.
Σύμφωνα με πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να συνάπτει συμφωνίες εξυγίανσης ως κύριος πιστωτής (ήτοι με ποσοστό άνω του 60%) με οφειλέτη, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός α) έχει βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ και β) δεν οφείλει προς ιδιώτες (τραπεζικά ιδρύματα, προμηθευτές, εργαζόμενους κ.λπ.).
Όσοι, τέλος, οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία και στις τράπεζες, θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ειδικότερα, ως προς τις οφειλές τους στα Ταμεία εξετάζεται η δυνατότητα παρουσίασης εγγυήσεων με παράλληλη δυνατότητα ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων ώστε να μειωθεί η οφειλή.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που πήρε χθες ΦΕΚ, δε θα ρυθμίζονται οφειλές άνω των 300.000 ευρώ, καθώς το υπουργείο πιστεύει ότι δεν πρέπει να διευκολύνονται οι κατά επάγγελμα μπαταχτσήδες που έχουν συσσωρεύσει οφειλές εδώ και δεκαετίες.
 
Δύο διαδικασίες
Όπως εξήγησε, προχθές, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος μιλώντας στο «Πρακτορείο FM», για τους οφειλέτες προβλέπονται δύο διαδικασίες.
«Η μία είναι εκείνη - τόνισε- στην οποία εμπλέκονται και άλλοι φορείς, στους οποίους οφείλουν οι συμπολίτες μας -τράπεζες, φορολογική Αρχή, ιδιώτες, και η άλλη διαδικασία είναι αυτή που αφορά οφειλές αποκλειστικά στην κοινωνική ασφάλιση, που θα ρυθμιστεί με την υπουργική απόφαση που θα εκδώσουμε. Για τη δεύτερη διαδικασία, που αφορά αποκλειστικά στην κοινωνική ασφάλιση, είναι μία απλή διαδικασία, για ποσά μέχρι 3.000 ευρώ σε 36 δόσεις και για ποσά πάνω από 3.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ, μέχρι 120 δόσεις».
Για τον καθορισμό των δόσεων ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι «δεν είναι ζήτημα επιλογής του ασφαλισμένου, είναι θέμα του προφίλ του οφειλέτη, ώστε να έχει μία βιώσιμη λύση με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες».
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται με βάση τη διαφορά μεταξύ των μηνιαίων εσόδων και των μηνιαίων εξόδων του οφειλέτη, προκειμένου να διατηρήσει ένα επίπεδο διαβίωσης.
Στην υπουργική απόφαση θα προβλέπονται και εκπτώσεις στις προσαυξήσεις. Συγκεκριμένα:
-Με εφάπαξ καταβολή της οφειλής θα γίνεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων και των προστίμων
-Με εξόφληση του χρέους σε 60 δόσεις, οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 75%
-Με εξόφληση της οφειλής σε 120 δόσεις, οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 35%.
Τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία έφτασαν στο τέλος του 2016 τα 31 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,4 δισ. μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2017 είχαν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ.
Σχετικά με την προαναγγελθείσα πρωτοβουλία, που αφορά στην προστασία των συνταξιούχων από κατασχέσεις στους λογαριασμούς τους, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε: «Είναι μία διαδικασία που προετοιμάζουμε, έχω δώσει εντολή στην ΗΔΙΚΑ και στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε συνεννόηση με το διατραπεζικό σύστημα πληρωμών ΔΙΑΣ, για να ρυθμιστεί αυτό το θέμα. Αυτό που είχα υποσχεθεί το επεξεργαζόμαστε για εφαρμογή πάρα πολύ άμεση».
Όπως εξήγησε, η ρύθμιση που προωθείται θα εξασφαλίζει «να μην υπάρχει κατάσχεση σε λογαριασμούς για συντάξεις, όταν δίνονται αυτές αναδρομικά αθροιστικά και να μην κόβεται το ποσό σαν να είναι μία, αλλά να κόβεται πολλαπλασιαστικά, να προστατεύεται δηλαδή αθροιστικά κάθε σύνταξη μέσα στο βάθος του χρόνου, όταν καταβάλλεται αναδρομικά».


Προσθήκη νέου σχολίου

CAPTCHA
Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο ή γραμμένα με greeklish ή δεν θα δημοσιεύονται. Συμπληρώστε τον αριθμό της εικόνας. Αυτή η ερώτηση γίνεται για να διαπιστωθεί εάν είστε άνθρωπος ή όχι και για την αποτροπή αυτοματοποιημένων υποβολών spam.

Σχετικές Ειδήσεις