Νέος ΚΟΚ με κλήσεις ανάλογα με το εισόδημα

Πρώτη Δημοσίευση: 17/10/2017 18:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/10/2017 18:11
Μεγάλες αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,  όσον αφορά στις τροχαίες παραβάσεις και τα πρόστιμα, φέρνει το νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι έτοιμο μέσα στην εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Σπίρτζης, θα υπάρχουν παραβάσεις που δε θα έχουν πρόστιμο, ενώ για τους υπότροπους την πρώτη φορά θα γίνεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων κυκλοφορίας για δύο μήνες. Τη δεύτερη φορά θα γίνεται αυτό για μεγαλύτερο διάστημα, ενώ την τρίτη θα καλείται ο παραβάτης να ξαναδώσει εξετάσεις για άδεια οδήγησης.
 
Κατηγορίες επικινδυνότητας
Διοικητικά πρόστιμα θα ισχύουν για παράδειγμα για παρκάρισμα πάνω σε διαβάσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα και ρίψη τσιγάρου έξω από το αυτοκίνητο. 
Κατά τον κ. Σπίρτζη, γίνεται προσπάθεια να κατηγοριοποιηθούν τα πρόστιμα: «Μέχρι τώρα ο ΚΟΚ για κάθε παράβαση είχε το δικό του πρόστιμο. Τώρα θα έχουμε τρεις κατηγορίες, μικρής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας, αλλά και δυο πρόσθετες, αντικοινωνικής συμπεριφοράς και συχνής πρόκλησης ατυχημάτων».
Όπως εξήγησε, το κινητό τηλέφωνο μπορεί να προκαλέσει μικρά ή μεγάλα ατυχήματα αλλά πολύ συχνά, γι’ αυτό και θα ενταχθεί στην κατηγορία συχνής πρόκλησης ατυχημάτων.
 
Ανάλογα με το εισόδημα
Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι θα μειωθούν κατά πολύ όλα τα πρόστιμα και θα υπάρχουν προσαυξήσεις, ανάλογα με το εισόδημα του κάθε πολίτη. Με άλλα λόγια, θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια στην επιβολή των προστίμων.  Έτσι, από τη στιγμή που θα κόβεται η κλήση από τον τροχονόμο θα αποστέλλεται στο υπουργείο Οικονομικών. Από εκεί θα την ταυτοποιεί το υπουργείο οικονομικών από το Τaxis και θα αποστέλλεται στον παραβάτη μέσω εφορίας. Έτσι, ο παραβάτης, ανάλογα με το εισόδημα που έχει, θα λαμβάνει και το ανάλογο πρόστιμο. Όσο μεγαλύτερο το εισόδημα, τόσο μεγαλύτερες και οι προσαυξήσεις.
Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι με το νέο νόμο αυξάνονται τα όρια ταχύτητας, ενώ θα υπάρχει ΚΟΚ και για τα ποδήλατα.
 


Προσθήκη νέου σχολίου

CAPTCHA
Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο ή γραμμένα με greeklish ή δεν θα δημοσιεύονται. Συμπληρώστε τον αριθμό της εικόνας. Αυτή η ερώτηση γίνεται για να διαπιστωθεί εάν είστε άνθρωπος ή όχι και για την αποτροπή αυτοματοποιημένων υποβολών spam.

Σχετικές Ειδήσεις