Νίκος Χουντής: «Δεν αισθανόμαστε ούτε προδομένοι ούτε ορφανά του Τσίπρα»

Πρώτη Δημοσίευση: 24/02/2017 10:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 24/02/2017 10:43
«Η Αριστερά πρέπει να ξανασυσταθεί στα οράματά της»
 
«Κρατήσαμε την αξιοπιστία και την ανιδιοτέλειά μας»
 
 Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την απήχηση και τη μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση της ΛΑΕ το βράδυ της Τετάρτης στο ξενοδοχείο Rex στην Καλαμάτα, για την πρόταση του κόμματος της Λαϊκής Ενότητας για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, εμφανίστηκε ο ευρωβουλευτής και στέλεχος της ΛΑΕ, Νίκος Χουντής.
Χθες το πρωί, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, επανέλαβε τα βασικά σημεία της τοποθέτησής του κατά την ομιλία - συζήτηση το βράδυ της Τετάρτης. Σχολιάζοντας την επικαιρότητα, με τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, αλλά και τη συνάντηση Λαγκάρντ – Μέρκελ, τόνισε ότι η νέα υποταγή και υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης από τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές», σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κανείς δε συζητά για το χρέος όταν αυτό έχει φθάσει στο 185% και άπαντες γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με οικονομικούς όρους, επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική να σταματήσει η λιτότητα στην Ελλάδα, όσο η χώρα παραμένει στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε δε, ότι αυτό το αδιέξοδο έχει πλέον «πυροδοτήσει» τη συζήτηση που διεξάγεται σε όλη την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς εθνικό προϋπολογισμό, χωρίς συναλλαγματική και νομισματική πολιτική, μ’ ένα τεράστιο χρέος που το χρησιμοποιούν ως «μαστίγιο» για την επιβολή μνημονίων, δεν είναι δυνατή η έξοδος από τη λιτότητα. Πρέπει να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες, να διαγραφεί το χρέος σε μεγάλο βαθμό για να υπάρχει ελπίδα… Παράλληλα, ο κ. Χουντής τόνισε ότι η πρόταση της ΛΑΕ είναι συγκεκριμένη για τη συντεταγμένη έξοδο από την Ευρωζώνη, καθώς επισήμανε ότι υπάρχουν «φωνές» εξόδου απ’ τα δεξιά. «Η χώρα πρέπει να βγει… απ’ τα αριστερά από την Ευρωζώνη, συνειδητά και με φιλολαϊκή πολιτική».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, σημείωσε ότι οι δυσκολίες δεν τους πτοούν ούτε η «τρομοκρατία» με χαζά επιχειρήματα που κάποιοι χρησιμοποιούν, υπογραμμίζοντας ότι αυτός είναι και ο σκοπός όλων αυτών των εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, η ενημέρωση των πολιτών.
Στη συνέχεια ο κ. Χουντής απάντησε σε ερωτήσεις των τοπικών ΜΜΕ. Στο ερώτημα, αν η πρόταση της ΛΑΕ εξυπηρετεί το σχέδιο Σόιμπλε, ο κ. Χουντής αμφισβήτησε το κατά πόσο επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, καθώς και ο ίδιος πρόσφατα το αρνήθηκε, αλλά και γιατί η χώρα μας είναι ο «καλύτερος πελάτης των μνημονίων» του κ. Σόιμπλε.
Επίσης, στο ενδεχόμενο να ισχύει όντως η πρόταση του κ. Σόιμπλε να φύγουμε για μερικά χρόνια και να μας δώσουν ένα ποσό για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση, επανέλαβε ότι υπάρχουν και προτάσεις εξόδου «απ’ τα δεξιά».
Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν είναι φετιχιστές με το νόμισμα, δε θέλουν ούτε ένα γερμανικό μάρκο αλλά ούτε και μια «γερμανική» δραχμή.
Σχετικά με την αποδοχή της πρότασης της ΛΑΕ από τον κόσμο, ο κ. Χουντής σημείωσε ότι στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται συνεχής άνοδος της τάσης εξόδου από το ευρώ. Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι «προϊόν» της απόγνωσης των πολιτών αυτή η ανοδική τάση και σκοπός της ΛΑΕ είναι η ενημέρωσή τους και η αντιμετώπιση του φόβου με γνώση.
Στο σημείο αυτό άφησε και αιχμές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που από το «Όχι σε κάθε θυσία με το ευρώ» έφθασε στο σημείο να χαρακτηρίζει την έξοδο από την Ευρωζώνη «προδοσία ή αυτοκτονία».
Ο Νίκος Χουντής παραδέχθηκε ότι η «πολιτική προδοσία» του ΣΥΡΙΖΑ έχει «μουδιάσει» τον κόσμο και τον έχει φέρει σε απόγνωση… Τόνισε, όμως, ότι οι ίδιοι δεν αισθάνονται ούτε προδομένοι ούτε τα «ορφανά» του Τσίπρα. «Η Αριστερά πρέπει να ξανασυσταθεί στα οράματά της» συμπλήρωσε, ενώ χαρακτήρισε ζωντανό παράδειγμα τον Θανάση Πετράκο, που καθόταν δίπλα του, για το γεγονός ότι τα στελέχη της ΛΑΕ κράτησαν και την αξιοπιστία και την ανιδιοτέλειά τους.
Κλείνοντας και απαντώντας σε ερώτηση για το αν η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να τη φέρει σε «γεωπολιτική αδυναμία», βλέποντας και τις «προθέσεις» της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο, ο κ. Χουντής σημείωσε ότι και με το ευρώ και πριν απ’ αυτό η στάση της Τουρκίας ήταν πάντα απειλητική απέναντι στην Ελλάδα. Πρόσθεσε, όμως, ότι από την εμπειρία του πολλές φορές κάποιοι χρησιμοποίησαν την επιθετική στάση αυτή της Τουρκίας ως «μπαμπούλα» για να μην υπάρχουν αλλαγές στη χώρα, αλλά και για μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα…
Στο σημείο αυτό διερωτήθηκε πόσο θα κοστίσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Μια ερώτηση που μάλλον θα ήθελε να κάνει και ο κ. Φίλης, συμπλήρωσε, αλλά τον σταμάτησαν…
Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, επανέλαβε ότι γεωπολιτικές ανακατατάξεις θα έχουμε πάντα ανεξαρτήτως νομίσματος. Αποδείχθηκε ότι ούτε η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ εξασφαλίζει την ειρήνη αλλά και η Ε.Ε. δεν έχει αναγνωρισμένα σύνορα, ώστε να τα προστατέψει. Αν βρισκόμασταν έξω από την Ε.Ε., θα είχαμε την ευκαιρία για μια πολυδιάστατη εξωτερική πολική, πρόσθεσε.
Κλείνοντας σημείωσε ότι μελλοντικές απειλητικές διαθέσεις των «γειτόνων» θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα και με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Μαζί με τον ευρωβουλευτή κ. Χουντή, στη συνέντευξη Τύπου, βρέθηκαν ο πρώην βουλευτής και στέλεχος της ΛΑΕ, Θανάσης Πετράκος και το στέλεχος της ΛΑΕ στη Μεσσηνία, Βασίλης Τσουλάκος.
 
Του Κώστα Γαζούλη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις